Νέα Νεα της Αγορας

ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α: Αδικαιολόγητη επιβολή κλεισίματος των κέντρων αναψυχής

Με αφορμή τις πληροφορίες για επικείμενη πρόταση του Υπουργού Υγείας που προνοεί μεταξύ άλλων την αδικαιολόγητη επιβολή κλεισίματος των κέντρων αναψυχής στη 01.00 π.μ. καθώς και τη μη λειτουργία μουσικοχορευτικών, νυκτερινών κλπ. , μέτρο το οποίο θα ισχύει, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μέχρι τα μέσα του 2021, προκύπτει για τον ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. μια σειρά από πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα:

  1. Με ποιο σκεπτικό κατατίθεται η συγκεκριμένη πρόταση; Υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε διασπορά μέσα από τους εν λόγω χώρους; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές οι αποδείξεις; Διότι παρά την κακή εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος των κέντρων αναψυχής, οι μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Ή μήπως έχουν την ευθύνη οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής για τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά πάρτι σε επαύλεις, σε πισίνες και σε παραλίες, για τα οποία ως ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι συμβαίνουν ; 

    2. Η πρόταση αυτή θα γίνει στη βάση κάποιας μελέτης που να καταδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, και ειδικότερα όσων φιλοξενούν κόσμο μετά τις 10μμ-11μμ, μπορούν να αντέξουν ένα τέτοιο μέτρο; Ότι δηλαδή θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους μέσα από τις πολύ λίγες ώρες εργασίας που θα τους απομένουν να εργαστούν, και μάλιστα σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον; Διότι εμείς γνωρίζουμε ότι αυτό το μέτρο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα είναι καταστροφικό. Μια τέτοια απόφαση, ουσιαστικά θα είναι η ταφόπλακα στις επιχειρήσεις αυτές και η περιφρόνηση των υπεράνθρωπων προσπαθειών εκατοντάδων ιδιοκτητών, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά με νύχια και με δόντια, να κρατήσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους.

    3. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει μελετήσει και έχει λάβει πρόνοια για ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα ως προς τις δραματικές επιπτώσεις αυτού του μέτρου; Τί θα γίνει για παράδειγμα στην περίπτωση που εξαιτίας αυτού του μέτρου θα αναγκαστούν να κλείσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις ανά το παγκύπριο; Τί θα γίνει με τις χιλιάδες των εργαζομένων και τις οικογένειές τους που θα επηρεαστούν άμεσα; Θα αναλάβει κάποια ευθύνη το κράτος ώστε να συγκρατηθούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία; Ή όπως και στην περίπτωση των ενοικίων, θα αφεθούν οι ιδιοκτήτες να λύσουν από μονοί τους τα σοβαρότατα προβλήματα που ήδη προκύπτουν; Γνωρίζουν όλοι ότι το πολύ σοβαρό θέμα των ενοικίων, εξακολουθεί να επικρέμεται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, οι οποίοι αναμένουν εναγωνίως μια πολιτική απόφαση που επιλύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο απειλεί ακόμη και αυτήν την ύπαρξή τους.

    4. Ένα τέτοιο μέτρο σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τον τουρισμό, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών έρχονται στην Κύπρο ακριβώς για τη διασκέδαση, έστω και την «κουτσουρεμένη» που τους προσφέρεται φέτος. Αυτό μάλιστα, τη στιγμή που στα ξενοδοχεία εξακολουθεί να ισχύει το “all inclusive” μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα; Μήπως θα έπρεπε η προσοχή του υπουργείου να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις; Για παράδειγμα να εστιαστεί στα αεροδρόμια και στις εισόδους της χώρας για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους αντί να καταδικάζονται σε κλείσιμο, με μια μονοκονδυλιά, εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζομένων που θα μείνουν χωρίς δουλειά; Στο τέλος της ημέρας ποιο θα είναι το μεγαλύτερο κόστος για την οικονομία του τόπου; Η ζημιά από ένα μεγαλύτερο αριθμό τεστ ή μια ορατή καταστροφή από τον εξαναγκασμό σε οριστικό κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων;

Ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον οι εκκλήσεις της συντεχνίας μας για διάλογο και συνεργασία στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται για όλους, θα εισακουστούν. Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε την ευκαιρία, να θέσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στη σωστή τους βάση. Το πιο σημαντικό δε, είναι να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία χωρίς αμφιβολία θα αποδειχθούν όχι μόνο  καταστροφικά και επικίνδυνα αλλά και χωρίς επιστροφή, όχι μόνο για τη βιομηχανία των κέντρων αναψυχής, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία του τόπου.

Τονίζουμε ότι έχουμε ήδη ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό της Υγείας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα βρει τον χρόνο να μας δει.

Για τόν ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α.

γγ Φάνος Λεβέντης

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ethiopian: Η μόνη αεροπορική πουν συνδέει την Ελλάδα με την Υποσαχάρια Αφρική

Taste and Hospitality

Mε ιδιωτικά τζετ στην Κύπρο η Ρωσική ελίτ – Χιλιάδες ευρώ η πτήση

Καρύδα: Τα οφέλη του πιο διάσημου Survivor καρπού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!