Διοίκηση Τάσεις

Η επίδραση του ψηφιακού μάρκετινγκ στη συμπεριφορά των καταναλωτών

Η γενική εικόνα που υπάρχει

Διάφορες μελέτες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι σήμερα, που ζούμε πλέον καθαρά στην ψηφιακή εποχή, το 50% έως 60% των πελατών ενημερώνονται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του διαδικτυακού μάρκετινγκ, τηλεοπτικών διαφημίσεων ή εφημερίδων, περιοδικών, και διαφημιστικών πινακίδων κ.λπ.

Για το λόγο αυτό σήμερα, ακόμη και οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν εστιάσει επίσης στο να διαφημίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσω του Διαδικτύου. Όπως γνωρίζουμε η αγορά αλλάζει γρήγορα με την υιοθέτηση νέων τάσεων και τεχνολογιών και η παλιά μέθοδος μάρκετινγκ και διαφήμισης έχει αρχίσει να αποχωρεί από την αγορά τώρα.

Η σημερινή γενιά δεν είναι πολύ πιστή πλέον σε προϊόντα από συγκεκριμένες εταιρείες, και οι άνθρωποι πλέον αλλάζουν γρήγορα από το ένα εμπορικό σήμα στο άλλο, λόγω του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ που τους παρέχει πολύ γρήγορα πληροφορίες και γνώσεις για τις νέες μάρκες που υπάρχουν και τα προϊόντα που προσφέρουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες γρήγορα έχουν υιοθετήσει πολλές νέες αλλαγές για να παραμείνουν στην αγορά. Σήμερα πλέον εστιάζουν περισσότερο στη χρήση της διαφήμισης μέσα από τα Social Media μέσω διαδικτύου αντί των διαφημιστικών πινακίδων ή των διαφημίσεων μέσα από τις εφημερίδες ή την τηλεόραση.

Ο βασικός λόγος είναι ότι αυτές οι ιστοσελίδες είναι δωρεάν και μαζεύουν ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι από τον συνολικό πληθυσμό σε μία μόνο πλατφόρμα. Ο καταναλωτής αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής αξίας μέσα από τον ψηφιακό ιστό και μπορεί εύκολα να αγοράσει οτιδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω ηλεκτρονικών αγορών και του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ. (Baltes & Loredana, 2015) .

Το ψηφιακό μάρκετινγκ έχει πλέον, με την έκρηξη που έγινε τη τελευταία δεκαετία στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα, κατακτήσει τους χώρους επικοινωνίας και διαφήμισης, τόσο πολύ ώστε όσοι δεν το ήξεραν μέχρι πριν λίγο είναι πλέον και αυτοί πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν για την προώθηση των στόχων τους. Έτσι, το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών κάτω από τις επιρροές του ψηφιακού μάρκετινγκ. Το ψηφιακό μάρκετινγκ έχει απλουστεύσει την ανταλλαγή πληροφόρησης μεταξύ διαφορετικών ομάδων και ατόμων, ενώ η εφαρμογή του μέσω των Social Media ενθαρρύνει τη δημιουργία από τους χρήστες περιεχομένου σχετικού με ένα προϊόν καθώς και τη διάδοση σχολίων από στόμα σε στόμα (Lenhart et al., 2010)

Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι ένας όρος ‘’ομπρέλα’’ για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων με στόχο την προώθηση και την εμπορία προϊόντων, υπηρεσιών, οργανισμών και εμπορικών σημάτων.

Σχεδόν για κάθε εταιρεία ή οργανισμό που θέλει να έχει ενεργή παρουσία στον κόσμο των αγορών σήμερα, το να έχει ένα επίπεδο παρουσίας με ψηφιακό μάρκετινγκ είναι μια απαίτηση. Καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται σήμερα περισσότερο από ποτέ από τις ψηφιακές επικοινωνίες, η ισχύς και η σημασία του ψηφιακού μάρκετινγκ έχουν αυξηθεί καλύπτοντας πλέον όλες τις εκδηλώσεις μάρκετινγκ μιας εταιρείας. Η ενότητα του άμεσου ψηφιακού μάρκετινγκ που είναι και ο πιο διαδεδομένος ακόμη τρόπος ψηφιακού μάρκετινγκ, περιλαμβάνει δύο κυρίως ψηφιακά εργαλεία: το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το μάρκετινγκ στο κινητό. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το μάρκετινγκ για κινητά αντικατοπτρίζουν τα κυρίαρχα πρότυπα επικοινωνίας στον ανεπτυγμένο κόσμο καθώς και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, εκτός από το άμεσο ψηφιακό μάρκετινγκ μια τοποθεσία Web είναι κυριολεκτικά μια ψηφιακή ταυτότητα για κάθε οργανισμό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν συστηματικά τις αναζητήσεις στο Web για να πάρουν πληροφορίες που διαμορφώνουν τις αποφάσεις αγοράς τους, και η χρήση του ιστού τους βοηθά να αποφασίσουν Που να ψάξουν, τι να αγοράσουν, Που να το βρουν και πόσα να πληρώσουν. Οι εταιρείες έχουν επομένως συμφέρον να αναπτύξουν χρήσιμο περιεχόμενο στο Web και να συμμετάσχουν σε στρατηγικές βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO), προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι ιστοσελίδες τους θα βρεθούν έγκαιρα όταν έρχονται κάποιοι που θέλουν να ψάξουν για κάτι.

Το μάρκετινγκ μέσα από τα Social Media βοηθάει τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της κουβέντας από στόμα σε στόμα, , έτσι ώστε οι άνθρωποι να ακούνε για μια εταιρεία, ένα προϊόν ή μια μάρκα από αξιόπιστες πηγές. Τα κοινωνικά μέσα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δημιουργούν ομάδες και να ακούνε εγκαίρως σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τα εμπορικά σήματα και τα προϊόντα τους, ή τις εμπειρίες πελατών που αγόρασαν κάτι.

Ο στόχος για να υπάρχει επιτυχημένη πολιτική προώθησης από τις εταιρείες απαιτεί να υπάρχει σήμερα καθημερινή χρήση όλων αυτών των μορφών ψηφιακού μάρκετινγκ. Το ψηφιακό μάρκετινγκ χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία, μηχανών αναζήτησης όπως το Google, το Yahoo, το Hotmail ή κάποιο από τα Social Media, όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat και άλλων, για να προσελκύσει τα μέλη μιας τεράστιας αγοράς καταναλωτών μέσω του Διαδικτύου.

 Τα χαρακτηριστικά των εργαλείων ψηφιακού μάρκετινγκ

Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι εξαιρετικά σημαντικό αφενός επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά πλέον τη ψηφιακή τεχνολογία και τη Διαδικτυακή αναζήτηση και αφετέρου επειδή η χρήση του μάρκετινγκ για να προσεγγισθεί η αγορά έχει γενικευθεί. Ωστόσο, τα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ έχουν και άλλες μοναδικές δυνατότητες που τις διαφοροποιούν από τα παραδοσιακά εργαλεία επικοινωνίας του μάρκετινγκ. Αυτές οι δυνατότητες είναι που τα κάνουν να ταιριάζουν πλήρως με τους στόχους του μάρκετινγκ. Οι πιο βασικές από αυτές είναι:

Η διαδραστικότητα: Το να ζητάς από τους καταναλωτές να βλέπουν παθητικά μια διαφήμιση δεν είναι πλέον αρκετό και τώρα πλέον οι εταιρείες αναζητούν τρόπους αλληλεπίδρασης με το κοινό τους. Ως εκ τούτου, ένας πρωταρχικός στόχος πολλών εργαλείων και προσπαθειών του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι να εδραιώσουν τη διαδικασία αλληλεπίδρασης με το κοινό-στόχο, έτσι ώστε να οι καταναλωτές να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής μια εταιρείας ή ενός προϊόντος. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πλοήγησης σε μια τοποθεσία Web, παίζοντας ένα παιχνίδι, απαντώντας σε μια έρευνα, μοιράζοντας έναν σύνδεσμο, υποβάλλοντας μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δημοσιεύοντας μια κριτική ή κανοντας “like” σε μια ανάρτηση.

Τα εργαλεία του Ψ.Μ. είναι μετακινούμενα και μεταφερόμενα. Οι σημερινές ψηφιακές τεχνολογίες είναι πιο κινητές και φορητές από ποτέ και επομένως τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι επίσης κινητά και φορητά. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε αυτά, και αντίστροφα, σχεδόν οποτεδήποτε και οπουδήποτε μέσω ψηφιακών συσκευών. Το ψηφιακό μάρκετινγκ μπορεί να προσεγγίσει τους ανθρώπους σε μέρη και τρόπους που απλά αυτό δεν ήταν δυνατό στο παρελθόν. Ένα μήνυμα κειμένου που αποστέλλεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία μπορεί να υπενθυμίσει στον παραλήπτη να ανανεώσει μια συνδρομή ή να επιβεβαιώσει μια παραγγελία. Πολλά φυσικά εμπόδια ξεπερνιούνται με τον ψηφιακό κόσμο.

Υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων και ευκολία μετρήσεων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες παράγουν μεγάλους όγκους δεδομένων για το ποιος κάνει τι, πότε, πώς, και με ποιόν. Ομοίως, τα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ επιτρέπουν στους υπέυθυνους για το μάρκετινγκ να καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια ποιον θέλουν να προσεγγίσουν, πώς να τον προσεγγίσουν και τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να συμμετέχουν στη διαδικασία για να γίνουν πελάτες. Με την παρακολούθηση και την ανάλυση αυτών των δεδομένων, οι εταιρείες μπορούν επίσης να εντοπίσουν ποια κανάλια είναι πιο παραγωγικά για να φέρνουν τους πελάτες στον ιστότοπο τους και ποια είδη αλληλεπιδράσεων είναι πιο αποτελεσματικά για τη μετατροπή των καταναλωτών σε πελάτες.

Είναι εύκολο να διαδοθούν. Επειδή τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι ψηφιακά, είναι εύκολο να μοιραστούν σε διάφορα άτομα με χαμηλό ή και καθόλου κόστος, κάτι που δημιουργεί ένα όφελος για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές που βρίσκουν περιεχόμενο που θέλουν να μοιραστούν εκτεταμένα. Οι χρήστες συνήθως μοιράζονται βίντεο, παιχνίδια, ιστότοπους, άρθρα, εικόνες και εμπορικά σήματα, επομένως στη διάδοση οποιουδήποτε αριθμού εμφανών ή συγκεκαλυμμένων αντικειμένων μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, ο βαθμός στον οποίο μοιράζεται κάτι προφανώς έχει γίνει ένα βασικό μέγεθος που η μέτρηση του έρχεται για να επιβεβαιώσει πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ως φορέας μάρκετινγκ. Η κοινή χρήση ήταν πάντα ένας ευνοϊκός τρόπος διάδοσης ιδεών. Τα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ διευκολύνουν τώρα εξαιρετικά μια ταχεία και αποτελεσματική, κατανομή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνδυάζονται με άλλες δραστηριότητες μάρκετινγκ. Τα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ παρέχουν γρήγορους, εύκολους και φθηνούς τρόπους για την επαναχρησιμοποίηση μηνυμάτων μάρκετινγκ και περιεχομένου από άλλες μεθόδους επικοινωνίας μάρκετινγκ. Βοηθούν στην ενίσχυση των μηνυμάτων που απευθύνονται στους καταναλωτές μέσω άλλων μέσων. Για παράδειγμα, η μεταφόρτωση μιας τηλεοπτικής διαφήμισης στο YouTube δημιουργεί ένα κομμάτι ψηφιακού περιεχομένου ψηφιακού μάρκετινγκ, το οποίο μπορεί να αναρτηθεί στο Facebook, να διακινηθεί στο Twitter, να ενσωματωθεί σε μια σελίδα ιστότοπου, και να διανεμηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν αντιπρόσωπο πωλήσεων που πραγματοποιεί μια πολιτική προσωπικών πωλήσεων σε στοχευμένους πελάτες.

Ψηφιακό μάρκετινγκ- νευρομάρκετινγκ: η σχέση που υπάρχει Καθώς ο κύριος στόχος του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι να συλλάβει τις ανάγκες των καταναλωτών και να εφαρμόσει τις καλύτερες στρατηγικές για τη δημιουργία νέων αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο ευνοϊκών για την εταιρεία, ένας από τους τρόπους για να γίνουν κατανοητές αυτές οι ανάγκες είναι να γίνει κατανοητή η αρχική αιτία της συμπεριφοράς του κοινού-στόχου. Για αυτό, η επιστήμη, ή μάλλον, ο τομέας του neuromarketing είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο του ψηφιακού μάρκετινγκ για την επιτυχία των πωλήσεων.

Αυτό το πεδίο μελέτης, που εκφράζεται από το νευρομάρκετινγκ, εκφράζει την ιδέα ότι ο εγκέφαλος δρα ασυνείδητα (με χημικές αντιδράσεις) και τα άτομα αποφασίζουν κάτι και έχουν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο μέσω εσωτερικών ή εξωτερικών ερεθισμάτων (αισθήσεων, συναισθημάτων, διαφημίσεων, χρωμάτων) (Αgarwal, 2014).

Για παράδειγμα, όταν έρχεται η εποχή της ‘’Μαύρης Παρασκευής’’ όλοι επηρεάζονται από αυτές τις ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ διαφημίσεις και τις αναρτήσεις του τύπου «φοβερό», «υπέροχο», που ενισχύουν την αίσθηση του επείγοντος στην αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Η λογική που χρησιμοποιείται είναι να κατανοήσουμε ότι ο καταναλωτής είναι επιρρεπής σε κατανάλωση και για να μπορεί ο εγκέφαλος να σχετίζεται με το “επείγον” της αγοράς απαιτεί μεταξύ άλλων έντονα χρώματα και διαφημίσεις που κάνουν εντύπωση.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ μπορεί να αποκτήσει την ιδιοκτησία του νευρομάρκετινγκ και να το χρησιμοποιήσει ως βασικό εργαλείο σε τρία βασικά σημεία:

1.Εισερχόμενο μάρκετινγκ

 Όπως έχει ήδη σαναφερθεί στις προηγούμενες ενότητες, το εισερχόμενο μάρκετινγκ είναι απαραίτητο για την προσέλκυση νέων πελατών με τη διάθεση προς χρήση σχετικού περιεχομένου. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει. Δηλαδή, το μήνυμα για να προσελκύσει την προσοχή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει τα σωστά λόγια, έτσι ώστε ο εγκέφαλος του πελάτη να μην αποσπάται από κάτι πιο ενδιαφέρον και να μπορέσει να το διαβάσει.

2.Η ιστορία

Η ιστορία είναι ένα εργαλείο που οξύνει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα με έναν απλό και συναρπαστικό τρόπο, λέγοντας ιστορίες. Πρόκειται για μια στρατηγική που θα πρέπει να συνδέεται με το εμπορικό σήμα ή το προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας και επομένως η παρουσίαση των αξιών σε μια αφήγηση μπορεί να βοηθήσει όταν ο πελάτης αποφασίσει κάτι. Ως εκ τούτου, η ισχύς της πολιτικής πωλήσεων είναι πιο ισχυρή επειδή ο πελάτης σχετίζεται με μια ιστορία που με τη σειρά της σχετίζεται με το εμπορικό σήμα ή το προϊόν του.

3.Η ψυχολογία των χρωμάτων

Το παράδειγμα της Μαύρης Παρασκευής είναι ένα από αυτά. Η ψυχολογία του χρώματος είναι απαραίτητη για να προσελκύσει την προσοχή του καταναλωτή και μπορεί να ευνοήσει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται να αναδείξει αυτό που θέλει να προβάλλει η να πεί η εταιρεία σαν ένα λογικό συμπέρασμα. Για το λόγο αυτό το χρώμα συνδυάζεται με τη σωστή εικόνα, για να είναι το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο. Και στις τρείς φάσεις του μηνύματος το νευρομάρκετινγκ μπορεί, όπως θα δούμε στη συνέχεια να ανασύρει τις απαντήσεις από το υποσυνείδητο.

Μαρία Ζογοπούλου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Υποτροφίες στο πρόγραμμα “Oil & Gas Management” του CIIM

Taste and Hospitality

Διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων 3.000 χρόνια πριν: Το κρασί μέρος του πρωινού

Taste and Hospitality

Ένα χρόνο πριν τον πόλεμο…ένα UFO συντρίβεται πάνω στα βουνά του Τρόοδους (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!