Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Πανίκος Παναγή – Χατζηδάκης: Ο ζωγράφος κάνει την Κύπρο γνωστή ανά το Παγκόσμιο

Πανίκος Παναγή –  Χατζηδάκης: Ο καλλιτέχνηςγεννημένος στην Αμμόχωστο, χαρακτηρίζει τον εαυτό του Ιστορικό, αφού καταπιάνεται με αναδρομές του παρελθόντος,. Συλλογές τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική συμμαχία που στήριζε και συμμετείχε η Κύπρος με τα βασίλεια της. Τα έργα του είναι μοναδικά και βρίσκονται σε Μουσεία όπως αυτό της Βενετίας. Ο Πέτρος Πτωχόπουλος είναι αυτός που τον ανακάλυψε και τον ξεχώρισε όταν είχε δει δυο ιστορικά έργα του και του επισήμανέ τότε ότι θα κάνει καριέρα μεγάλη στην τέχνη αν ζωγραφίσει την ιστορία. Ο κ.Παναγή έχει εκθέσει έργα από Αμερική μέχρι Ευρώπη. Δυο φορές έχει βραβευτεί με ως artist of the world.

Δυο έργα του βρίσκονται στο Αρχηγείο Ναυτικού της Ελλάδας, το φρεγάτα Ύδρα και το υποβρύχιο Παπανικολής σε ανάδυση. Αρχές του μήνα βρέθηκα στα εγκαίνια της έκθεσης, στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα», με  την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Πανίκκου Παναγή- Χατζηδάκη, «Η ιστορία της Κύπρου» και η Ομαδική Έκθεση «Η Ελληνική συμμαχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Ελληνικός πολιτισμός», στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως ο Πέτρος Πτωχόπουλος, Κέλυ Μελά, Κατερίνα Βασιλείου-Πατράγκου, Oleg Chernov, Svetlana Yosiffova, κ.α.

Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να «γνωριστούμε» καλύτερα σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

«Ζωγραφίζω από μικρό παιδί. Πήρα υποτροφία στην Γαλλία  για σπουδές ζωγραφικής ενώ ήμουνα ακόμη μαθητής της Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας. Αυτό ήταν και η αφορμή να κάνω στροφή  και να αρχίσω να μελετώ ιστορία. Την τελευταία δεκαετία ασχολήθηκα με την ιστορική ζωγραφική και όλες τις φάσεις της. Ζωγράφησα και μοντέρνα έργα, σύγχρονη τέχνη.. Έχω συμμετάσχει σε 40 διεθνές εκθέσεις και στην Μπιενάλε τον Μάρτιο 2020 στην Φλωρεντία», μου λέει χαρακτηριστικά.

Το 2018 πήρε δυο παγκόσμια βραβεία από την Art Slovenia  με θέμα τα τοπία. Επίσης πήρα άλλες δυο διεθνές διακρίσεις σε άλλους διαγωνισμούς.

Τα έργα του κοσμούν πλέον σε 17 Μουσεία και εθνικές πινακοθήκες:

  •  Μουσείο της Βενετίας
  •  Δύο έργα στο πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
  • Δύο έργα στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδος
  • Έργα σε ξένες πρεσβείες στην Κύπρο και του εξωτερικού αλλά σε μια βασιλική Συλλογή.
  • Έχει κάνει εκθέσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Γνωρίζω ότι φέτος βρεθήκατε στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας;

Σωστά. Ήμουνα στο μουσείο Φράγκο Τζεφιρέλλι στη Φλωρεντία, στην Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Μουσείο θάλασσα Αγίας Νάπας σε  ομαδική και ατομική έκθεση. Συμμετείχα στο «Πάρος 2020»,  με ακόμη 50 Έλληνες ζωγράφους και όλα αυτά  παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Αυτή την εποχή με τι ασχολείστε;

Ζωγραφίζω ιστορικές μάχες και φτάνω πλέον 100 έργα αυτής της κατηγορίας, που όπως γνωρίζεις χρειάζεται πολύ μελέτη, γνώση και υπομονή. Πολλά από τέτοια έργα βρίσκονται ήδη προσωρινά σε κάποια Μουσεία.

Δάσκαλος σας ο Κύπριος κορυφαίος ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος. Μιλήστε μας γι’ αυτόν μέσα από την γνωριμία σας

Υπήρξε δάσκαλος μου στην τετραετή φοίτηση μου στην σχολή Ζωγραφικής. Αυτά που έμαθα δίπλα του ήταν «μαθήματα ζωής». Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Weder Ελβετίας. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, της Εθνικής πινακοθήκης στην Ελλάδα και αλλού.

Χωρίς να θέλω να προσβάλω ή να «ξύσω» οποιαδήποτε πληγή. Ένας καλλιτέχνης της δικής σας εμβέλειας που βγάζει προς τα έξω (*χώρες της Ε.Ε και Αμερική) την κουλτούρα τον πολιτισμό μας, δεν είναι κάπως άδικο, να μην έχετε τουλάχιστον την βασική στήριξη και αναφέρομαι σε όλα τα επίπεδα.

Δεν με προσβάλεις αγαπητή Νικολέτα. Θα έλεγα ότι και λίγα λέτε. Όντως με αγνόησε η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συμφωνήσω ότι δεν με προέβαλαν, όπως και άλλουςΚύπριους καλλιτέχνες. Με “υποδέχθηκαν” άλλες χώρες όπως Ελλάδα και Ιταλία που αγάπησαν και γνωρίζουν την ιστορία που κουβαλάμε ως λαός. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να αναδειχθεί και να μας εξηγήσουν τα κριτήρια και ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν την «προώθηση» των ζωγράφων. Δίνουμε τη ψυχή μας για ένα έργο που μπορεί να πάρει περισσότερο από 14 μήνες για να αναδείξουμε την ιστορία μας. Και η αναγνώριση έρχεται από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό. Οξύμωρο, δεν νομίζεις;

Τέσσερα έργα σας είναι στην Αθήνα, έτσι;

Ακριβώς. Δυο στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδος και δυο στο πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Και πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Κάποιοι είδαν τα έργα μου. Ένα από αυτούς μου πρότεινε να ζωγραφίσω κάτι, για να «αξιολογήθώ» εκ νέου.  Του άρεσε και πήρα το «πράσινο φως» να ζωγραφίσω τέσσερα εθνικά έργα που κανείς Κύπριος δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

Έχετε ζωγραφίσει και τον Μέγα Αλέξανδρο…

Όλη η εκστρατεία του έχω ζωγραφίσει…Τις  μάχες, τις συγκρούσεις, τις στιγμές του Στρατηλάτη και μέγιστου των Ελλήνων αποτυπωμένα όλα από ιστορικές πήγες.

Αν σας έλεγα να ζωγραφίσετε κάτι για τη χώρα μας. Ποια εικόνα σας έρχεται στο μυαλό;

Θα  καταπιανόμουνα καλλιτεχνικά με το εθνικό μας ζήτημα, μετά το 1974 και τις διαχρονικές απειλές εξ Ανατολής.

Το ότι έχετε καταγωγή από Κρήτη παίζει σημαντικό ρόλο φαντάζομαι στον κόσμο της δικής σας δημιουργίας;

Σίγουρα η καταγωγή των παππούδων μου από τα Χανιά Κρήτης, είναι ένας βασικός ρόλος με τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες αποτυπωμένες  με αναφορά ην ιστορία της Ελλάδας.

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Moscato d’Asti: Είναι δύσκολο να μην το ερωτευτείς

Taste and Hospitality

Τα παγωτά Nuii τώρα και στην Κύπρο

Taste and Hospitality

Grappa: Το ελιξίριο των Ιταλών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!