Διεθνή Νέα Νέα

Google Maps…”εξαφάνισαν” το Ισραήλ, και τοποθεσίες της Ελλάδας

Οι χάρτες της Google είναι εύχρηστοι, ακριβείς, διαδραστικοί και επικαιροποιημένοι. Τουλάχιστον στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα δίχως να έχουν κάνει ενδελεχή έρευνα, είναι πολύ πιθανό να χαθούν στα σοκάκια κάποιας μεγαλούπολης. Κι αυτό διότι τη στιγμή που θα χρειαστούν οδηγίες για τις διαδρομές, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν στο GPS του Google Maps, σύμφωνα με την Μηχανή του Χρόνου.

Επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απαγορεύει την παροχή τοπογραφικών δεδομένων σε ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου κολοσσού. Αντ’ αυτού, έχει δώσει στην Google μία στατική και παλιά εικόνα του χάρτη της χώρας. Η απεικόνιση των δρόμων θυμίζει περισσότερο παραδοσιακό τυπωμένο χάρτη, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης οδηγιών για τη μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο.

Αεροδρόμιο Λευκωσίας

Ο μόνος τρόπος που η Google θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα επίσημα και επικαιροποιημένα τοπογραφικά δεδομένα είναι μέσω ενός εγχώριου server. Καθώς όμως η πάγια πολιτική της εταιρείας είναι να διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα από τα κεντρικά της γραφεία, δεν ενέδωσε σε αυτήν την προοπτική. Αντίθετα, αγνοώντας τις εκκλήσεις της κορεατικής κυβέρνησης, δημοσιοποίησε την πλήρη δορυφορική εικόνα του κράτους, χωρίς θολωμένες περιοχές. Αυτή ήταν η αφορμή για την πραγματική κόντρα.

Aκρωτήρι Δεκέλειας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αντίστοιχη υπηρεσία της Bing, οι χάρτες είναι πολύ πιο επικαιροποιημένοι. Αυτό οφείλεται στο ότι η Bing στη δορυφορική απεικόνιση της Νότιας Κορέας έχει φροντίσει να «καμουφλάρει» αρκετές περιοχές.

To βελγικό υπουργείο Άμυνας είναι διατεθειμένο να μην ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση και δηλώνει πως θα μηνύσει την Google επειδή δεν «θόλωσε» ικανοποιητικά τις δορυφορικές εικόνες ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών σταθμών.

Στην παρακάτω φωτογραφία, αριστερά διακρίνεται ένα μέρος της πρωτεύουσας Σεούλ όπως φαίνεται από το Google -με κτίρια, γήπεδα, μουσεία, γραφεί, ενώ δεξιά είναι το ίδιο μέρος από το Bing. Όλες οι εγκαταστάσεις έχουν αντικατασταθεί από ένα πυκνό δάσος.

Αριστερά η εικόνα από το Google, δεξιά από το Bing….

Αριστερά η εικόνα από το Google, δεξιά από το Bing. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν κορεάτικες εφαρμογές για τις μετακινήσεις τους. Με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς που διοργάνωσε η Νότια Κορέα το 2018, πολλές από αυτές μεταφράστηκαν και στα αγγλικά.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο «θολωμένες» χώρες Σε πολλά μέρη του κόσμου, η Google σεβόμενη το εκάστοτε κρατικό απόρρητο και κατόπιν αιτήματος της ίδιας της χώρας, έχει φροντίσει να θολώσει περιοχές στις οποίες βρίσκονται στρατιωτικές βάσεις, φυλακές, γραφεία μυστικών υπηρεσιών, αεροδρόμια, κ.α.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα, της οποίας η δορυφορική εικόνα είναι εξ ολοκλήρου σε πολύ χαμηλή ποιότητα, καθώς σύμφωνα με τον Αμερικανικό νόμο «απαγορεύεται η συλλογή και δημοσιοποίηση λεπτομερούς δορυφορικής απεικόνισης σχετιζόμενης με το Ισραήλ».

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα πιο «θολωμένα» κράτη παγκοσμίως.

Οι περιοχές των οποίων η δορυφορική εικόνα έχει αλλοιωθεί προκειμένου να μη διακρίνονται ξεκάθαρα οι εγκαταστάσεις είναι οι εξής:

-Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

-Στρατόπεδο Αγίων Αναργύρων

-Αεροδρόμιο Κω –

Περιοχή κοντά στο Εμπορείο Σαντορίνης –

Δύο μοναστήρια κοντά στο Φαληράκι της Ρόδου –

Αεροδρόμιο Καλύμνου –

Αεροδρόμιο Κεφαλλονιάς

Περιοχή στη Λέρο

Περιοχή στους Λειψούς

Λιμάνι Μανδράκι στη Νίσυρο

Καταυλισμός στη Μόρια

– Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη

Ο θολωμένος προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια….

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η παραξενιά της βασίλισσας Ελισάβετ με τα μπιφτέκια

Taste and Hospitality

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών παίρνει θέση για τις συνεχείς αναβολές της συναυλίας της Celine Dion

Taste and Hospitality

Περιδιάβαση στην παλιά Λευκωσία «Στα βήματα της Ιστορίας» (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!