Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πόσο αλκοόλ μπορούμε να πιούμε και να οδηγήσουμε; Νηφάλιοι, καλύτερα

Σύμφωνα με μελέτες, κατά την διάρκεια της οδήγησης ένας εγκέφαλος επεξεργάζεται περίπου 300 πληροφορίες το λεπτό. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν την οδική συμπεριφορά, τις κινήσεις των γύρω αυτοκινήτων, τον υπολογισμό αποστάσεων ασφαλείας, τον προσδιορισμό της θέσης του οχήματος στον δρόμο, την σωστή τήρηση των οδικών σημάτων, διαβάσεων κ.λπ. Οπότε καταλαβαίνουμε πως ουσιαστικά δεν πρέπει ένας οδηγός να ξεχνάει πως κατά την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη και αίσθηση του χώρου γύρω του, καθώς ακόμα και στις πιο ομαλές συνθήκες η οδήγηση είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.

Η οδήγηση και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν συνδυάζονται. Όλα τα ανεπτυγμένα κράτη έχουν ορίσει αυστηρούς κανόνες ασφαλείας για την επιτρεπόμενη αναλογία αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αυτό φτάνει στο μηδέν, δηλαδή δεν επιτρέπεται καθόλου η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση σε σημείο που η κατανάλωσή του κρίνεται απαγορευτική;

Το αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις σε βασικές λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την ικανότητα για οδήγηση. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

  • Μειώνεται η απόδοση των αντανακλαστικών.
  • Μειώνεται η ικανότητα αναγνώρισης κινδύνων.
  • Μειώνεται η δυνατότητα αντίληψης σωστής οδικής συμπεριφοράς.
  • Διαστρεβλώνεται η αντίληψη του χώρου και του χρόνου.

Φυσικά τα φαινόμενα αυτά είναι ανάλογα με την κατανάλωση καθώς ένας μεθυσμένος οδηγός δεν διαθέτει καμία ικανότητα οδήγησης και αποτελεί πλέον σημαντικός κίνδυνος όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους συνεπιβάτες του, τους υπόλοιπους οδηγούς και πεζούς. Δεν είναι τυχαίου που όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες οχημάτων δεν καλύπτουν καμία ζημιά σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει κάνει χρήση αλκοόλ.

Η κατανάλωση διαφόρων άλλων προϊόντων για την μείωση των παρενεργειών της κατανάλωσης αλκοόλ δεν αποτελούν λύσεις καθώς το ποσοστό του αλκοόλ στο αίμα “Blood Alcohol Content” (gr αλκοόλ /1λίτρο αίματος) μετά από την κατανάλωσή του δεν αλλάζει. Το ποσοστό αυτό αποτελεί βασική ένδειξη της καθαρής ποσότητας αλκοόλ στον οργανισμό και καθορίζει την επικινδυνότητα σε περίπτωση οδήγησης.

Πηγή: teo.org.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι πέννες αλά βότκα είναι μια μεθυστικά νόστιμη συνταγή

Taste and Hospitality

Σεφ αποκαλύπτουν: Αυτά τα πιάτα δεν πρέπει να παραγγείλουμε ΠΟΤΕ όταν τρώμε έξω

Taste and Hospitality

Σπανάκι: Βάλτε το σούπερ λαχανικό στο πιάτο σας με αυτές τις συνταγές

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!