Νέα Νεα της Αγορας

Ινδική κάνναβη…στην Πάφο; Η επενδυτική στρατηγική που «παίζει» να μην μάθουμε ποτέ

Η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης είναι “αναδυόμενη” και με τεράστιες επενδυτικές προοπτικές για την Κύπρο. Η Κύπρος, συγκεκριμένα, αποτελεί ιδανικό μέρος για την καλλιέργειά της, με πλεονέκτημα τον άφθονο ήλιο και τους ήπιους χειμώνες. Οι εκτιμήσεις παγκόσμιων επενδυτών και επιχειρήσεων του κλάδου, όπως αποτυπώθηκαν σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ότι η αγορά της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα μπορούσε να υπερβεί τις ετήσιες πωλήσεις των 50 δισ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του ’19 η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων. Το πλαίσιο των νομοθετημάτων προβλέπει επίσης διοικητικές ποινές για τους παραβάτες.

Τροπολογίες του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκαν αύξησαν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις €15.000, που προέβλεπε ο κανονισμός που κατατέθηκε, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις €2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις €30.000 ευρώ.

Εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία και κρατικό μονοπώλιο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από την παραγωγή, διάθεση και χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, θα προσθέτει στα κρατικά ταμεία γύρω στα €45 εκατ. ανά πεντάμηνο. Συγκεκριμένα τα θερμοκήπια θα έχουν έκταση 20 σκαλών και σε αυτά θα φυτεύονται 20.000 φυτά κάνναβης. Το κάθε φυτό παράγει γύρω στο μισό κιλό ξηρής ουσίας ανά 150 ημέρες και το κράτος θα εισπράττει γύρω στα €45 εκατ. για κάθε 9.000 κιλά. Το κόστος παραγωγής για κάθε κιλό ξηρής κάνναβης είναι γύρω στα 1.500 ευρώ και μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το κέρδος του παραγωγού. Το σημαντικό, είναι ότι η εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης, βάσει της ειδικής συνθήκης του 1961, την οποία κύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλες 170 χώρες, καθίσταται κρατικό μονοπώλιο. Δηλαδή οι αδειοδοτημένοι παραγωγοί θα εξάγουν με την ετικέτα του κράτους σε ελεγχόμενα και αυστηρώς εποπτευόμενα πλαίσια.

Οι επενδυτές…

Αποκλειστικές πληροφορίες μας έκαναν λόγο πριν από μερικούς μήνες για δέκα επενδυτές για εξασφάλιση άδειας καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, οι οποίοι προέρχονται από Ισραήλ, Ολλανδία, ΗΠΑ και Καναδά συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Στο επενδυτικό «παιγνίδι» μπαίνει Κύπριος πολιτικός ( για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν μπορούμε να αναφέρουμε το όνομα) να  είναι αυτός που τελικά θα βρίσκεται πίσω από το όλο «πρόζεκτ». Για να γίνω πιο σαφής: Μην σας φανεί περίεργο πίσω από τον επίσημο «επενδυτή»  προφανώς από το εξωτερικό με εταιρία offshore που εδρεύει σε φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι: Μπαχάμες, Νησιά Κέιμαν, Λαμπουάν, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ή ακόμη και ο Παναμάς η χώρα της Κεντρικής Αμερικής με έδρα της Mossack Fonseca, του δικηγορικού γραφείου που αποκαλύφθηκε ότι έχει καλύψει περίπου 214.000 offshore εταιρείες. κ.α.

Πάντως, «ιδανική» τοποθεσία πάντως σύμφωνα με όσα μας έχουν μεταφέρει είναι η Πάφος και αυτό όχι μόνο για το κλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια της κάνναβης!

Αξίζει να αναφερθεί ότι Οκτώβριο του 2019, μια ομάδα κορυφαίων τοπικών επαγγελματικών και επιχειρηματιών, σε συνεργασία και έχοντας τη πλήρη στήριξη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον Κυπριακό Σύνδεσμο Κάνναβης (CYCA). O CYCA συμβάλλει στη δημιουργία μιας υπεύθυνης και αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εκπαίδευση και προώθηση αυτής της αναδυόμενης αγοράς.

Ο CYCA, με την απαιτούμενη τεχνογνωσία από εμπειρίες άλλων κρατών που κατόρθωσαν να εξαλείψουν ενδεχόμενες «γκρίζες» νομοθετικά ζώνες, μπορεί επαρκώς να βοηθήσει την Κυπριακή κυβέρνηση να ενισχύσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αποφεύγοντας έτσι τυχόν παγίδες.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται

Η φαρμακευτική κάνναβη θα παραχωρείται κατόπιν ιατρικής συνταγής σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους επίμονους πόνους που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο, με HIV, με εκφυλιστικές παθήσεις του κινητικού συστήματος, με ρευματοπάθεια, νευροπάθεια και γλαύκωμα. Θα παραχωρείται, επίσης, στους ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο Τουρέτ και τη νόσο του Crohn (ελκώδης κολίτιδα). Να σημειωθεί ότι η ιατρική χρήση του ελαίου της κάνναβης νομιμοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 μόνο για χρήση από ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Τον Φεβρουάριο του 2019 εγκρίθηκε ένας νόμος ο οποίος έχει εκτενέστερη ισχύ, ο οποίος αύξησε τον αριθμό των ιατρικών παθήσεων που εμπίπτουν εντός του πεδίου εφαρμογής του νόμου, ούτως ώστε τώρα να περιλαμβάνονται χρόνιες οδυνηρές ασθένειες.

Προσωπική άποψη είναι ότι όποιος δημοσιογράφος τολμήσει να αναφέρει όνομα ή άλλες πληροφορίες ή ακόμη και να “φωτογραφίσει τον κύριο, δεν θα μπορεί να τις τεκμηριώσει τίποτα, καθώς ένας καλός επενδυτής είναι και αυτός που ξέρει να “κρύβεται” καλά πίσω από μια τεράστια επενδυτική δραστηριότητα. Το μόνο που έχω μάθει απο τα τα λίγα που έχω διαβάσει (!) είναι ότι οι σημερινοί κερδισμένοι είναι συνήθως οι αυριανοί χαμένοι, και τα γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν τις καλύτερες προβλέψεις των πιο ακριβοπληρωμένων ειδικών. Θα ολοκλήρωνα το ρεπορτάζ ως αποκλειστικό, αλλά κάτι τέτοιο “δεν παίζει”…γιατί απλά: Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Αξιοποιήθηκαν ιστορικές πληροφορίες από:brief/politi.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δρ. Καραγιάννης: Μην φοράτε μάσκες με φίλτρο – Προσοχή σε παιδιά με άσθμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Kλείνει το Parklane: Θα επαναλειτουργήσει Μάρτιο του 2021

Taste and Hospitality

Οι Τούρκοι και «το κυπριακό debate για το σιεφταλί»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!