Νέα Νεα της Αγορας

«Εξαντλήσαμε» την υπομονή του…και ανοίγει τα Βαρώσια ο Ερντογάν

Ανοίγει την Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/Κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων, η πόλη-φάντασμα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό το 1974.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «υποστηρίζουμε το άνοιγμα της παραλίας και από την Πέμπτη το πρωί θα είναι επισκέψιμη η παραλία της κλειστής πόλης». Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «η έγνοια των Ε/Κ είναι μόνο να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τ/Κ» και ότι «το δήθεν κράτος τους θέλει να κάνει μειονότητα τους Τ/Κ». «Είδαμε πάλι η Ευρώπη να αγνοεί τους Τ/Κ», είπε και το ίδιο ανέφερε και σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με την περιοχή των Βαρωσίων.

Πέρυσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2019, με μία “αιφνιδιαστική” απόφαση το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, που έχει χαρακτηριστεί ως ‘πόλη-φάντασμα’ μετά την εκκένωσή της το 1974, και ότι θα κατοικηθεί ξανά. Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε περίπτωση λύσης η τ/κ πλευρά έχει συμφωνήσει να την επιστρέψει στους Ε/Κ. Για το λόγο αυτό τώρα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις σε μία περίοδο που η ένταση στην ανατ. Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί.

Στις 4-9-20 η εφημερίδα «Τουρκιγέ» είχε προαναγγείλει την κίνηση, γράφοντας ότι η Τουρκία με 6 στρατηγικά βήματα ετοιμάζεται να απαντήσει στην ανατ. Μεσόγειο απέναντι στις αντίπαλες χώρες. «Η Άγκυρα θα απαντήσει στη Δύση και τη συμμορία του φυσικού αερίου με 6 στρατηγικά βήματα, που θα λάβει στην καυτή ζώνη αλλάζοντας τις ισορροπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στα σχέδια της Άγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι:

  • Να κατασκευαστούν θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στη Λιβύη
  • Στρατός, μονάδες τεθωρακισμένων και αντι-πυραυλικά συστήματα να σταλούν στα Κατεχόμενα
  • Να ανοίξει τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα

Αντίστοιχα στις 24-8-20 η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έγραψε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει βάση για τα γεωτρύπανά της είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele).

Επίσης, στις 17-9-20 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει για τα κλειστά Βαρώσια: «Είπαμε ας τα ανοίξουμε και ας μη χάσει κανείς τα δικαιώματά του. Διεξάγεται μια μελέτη απογραφής για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, αν πέθανε ή το πούλησε. Επιθυμούμε να τα ανοίξουμε προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων».

ethnos.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Στέλιου σε ηλικία 48 ετών

Taste and Hospitality

Αγία Νάπα – Πρωταράς: Χειμώνας με 5 – 6 ξενοδοχεία…

Taste and Hospitality

Φακές, παστίτσιο, πιλάφι εώς €12 στο πλοίο προς Πειραιά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!