Νέα Νεα της Αγορας

Οδηγούμαστε σε νέες αυξήσεις ρεύματος; H ΑΗΚ διαθέτει αποθεματικό 1,3 δις

Μπλόκο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει χέρι στο αποθεματικό της ΑΗΚ έστησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς τους οποίους πληρώνουν οι καταναλωτές.

Έκοψαν και έραψαν χωρίς να ρωτήσουν την ΑΗΚ

Στη συνεδρία συζητήθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά των πλεονασμάτων της ΑΗΚ, στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Ωστόσο η συζήτηση διήρκεσε μόνο μερικά λεπτά, αφού διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με την ΑΗΚ. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού εξέφρασε διαφωνίες και ζήτησε να δοθεί χρόνος για διάλογο του θέματος. Επίσης οι συντεχνίες (ΣΗΔΗΚΕΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) με κοινό υπόμνημά τους εξέφρασαν την «κάθετη αντίθεσή» τους στην πρόταση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς τους οποίους πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αντιπρότειναν μάλιστα όπως τα πλεονάσματα της ΑΗΚ να αξιοποιηθούν για μείωση των λογαριασμών, ώστε η Αρχή «να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο».

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου εξέφρασε την έκπληξή του για την επαναφορά του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι τον Απρίλιο όταν εξετάστηκε ξανά το θέμα συμφωνήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των λογαριασμών εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Υπενθύμισε επίσης ότι στην υπό αναφορά συνεδρία η ΑΗΚ είχε εκφράσει διαφωνίες, αλλά και ότι ο πρόεδρος της ΑΗΚ ανέφερε ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για συζήτηση του νομοσχεδίου. Ενόψει αυτού ο Στ. Στεφάνου ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΗΚ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει τις διαφωνίες της ΑΗΚ. Επίσης ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ είπε ότι η Αρχή επιθυμεί να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών πριν την εξέταση του θέματος. Ως εκ τούτου η συζήτηση έληξε, χωρίς να οριστεί νέα συνεδρία.

Σημειώνεται ότι οι νέοι λογαριασμοί της ΑΗΚ είναι φουσκωμένοι κατά 10%, αφού η ειδική έκπτωση η οποία εφαρμόστηκε το προηγούμενο εξάμηνο λόγω της κρίσης του κορονοϊού τερματίστηκε από το τέλος Αυγούστου για τους εμπορικούς πελάτες και από το τέλος Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς χωρίς να ανανεωθεί. Επισημαίνεται επίσης ότι από την πιο πάνω ρύθμιση υπήρξε όφελος ύψους 33 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι με βάση το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η ΑΗΚ διαθέτει αποθεματικό ύψους 1,3 δις ευρώ. Ωστόσο μεγάλο μέρος προορίζεται για επενδύσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχή αλλά και για μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση των λογαριασμών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κάβο Γκρέκο: Η στιγμή κατεδάφισης των κεραιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Salamis: Πούλησε το «ALEXO» – Πήρε €1 εκατ. κέρδος

Taste and Hospitality

Ψάχνουν νέο slogan που θα προωθήσει τον τουρισμό στη Πάφο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!