Διατροφη Νεα της Αγορας

Μιχάλης Κουντουριώτης: H «σιωπηλή» επιδημία…ινσουλινοαντίσταση

Ο Μιχάλης Κουντουριώτης είναι 27 ετών και είναι κάτοικος της επαρχίας Πάφου, όπου και ασκεί το επάγγελμα του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Αυτοσκοπός του αποτελεί τόσο η επίτευξη της βέλτιστης υγείας & ευεξίας όσο και η απόκτηση μιας υγιούς εικόνας σώματος σε κάθε ασθενή. Μέσα από τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διατροφή και Διαιτολογία, τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κλινική διαιτολογία, αλλά και μέσα από τις αλλεπάλληλες συμμετοχές του σε επιστημονικά συνέδρια του χώρου, είναι πλέον σε θέση να προσφέρει σε κάθε ασθενή αυτό που πάντα επιδίωκε: Gεύση, ποικιλία, νέες διατροφικές συνήθειες και εν τέλει ένα νέο τρόπο ζωής. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από την ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος στην ιδιωτική κλινική Ιπποκράτειο Πάφου αλλά και την παροχή υπηρεσιών στο Polis Medical Centre Πόλης Χρυσοχούς.

Πολύς κόσμος το τελευταίο διάστημα (μάλλον οφείλεται σε όλα αυτά που περνάμε τους τελευταίους 8 μήνες) κάνει λόγο για το μεταβολικό σύνδρομο, το συνδυασμό δηλαδή των μεταβολικών διαταραχών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν ως κοινό αιτιολογικό παράγοντα την ινσουλινοαντίσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη).

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη ο Μιχάλης Κουντουριώτης μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα και μας συμβουλεύει ποιες τροφές και πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί ανάμεσα σε άλλα αν δεν προσέξουμε να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Τι εννοούμε με τον όρο ινσουλινοαντίσταση;

Αρχικά η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα του σώματος με σκοπό την αποφυγή επεισοδίων υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας. Μετά το φαγητό, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται. Αυτόματα στέλνεται το σήμα για έκκριση ινσουλίνης. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα γλυκόζης, τόση περισσότερη ινσουλίνη παράγεται. Σε αυτό το σημείο αντιλαμβάνεστε ότι η ινσουλίνη ισορροπεί την παραγόμενη γλυκόζη στο αίμα.

Τώρα, όσον αφορά τον όρο ινσουλινοαντίσταση, αναφερόμαστε στην αδυναμία της ινσουλίνης να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στους ιστούς του σώματος, αναγκάζοντας το πάγκρεας να υπερλειτουργεί για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης.

Η ινσουλινοαντίσταση επηρεάζει κάποιον στο να αποβάλει τα περιττά κιλά;

Ναι, αυτό μπορεί να συμβεί.  Τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, αυξάνουν τη μετατροπή της γλυκόζης σε σωματικό λίπος, καθιστώντας έτσι την απώλεια βάρους δύσκολη. Στους πάσχοντες παρατηρούνται συχνά υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, παχυσαρκία με συσσώρευση λίπους κυρίως στη περιοχή της κοιλιάς, δυσκολία στην απώλεια βάρους, κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, υπνηλία ή/και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τι διατροφικές συμβουλές θα δίνατε σ’ ένα άτομο που παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα;

Είναι σημαντικό, Νικολέτα ο ασθενής  να επισκεφθεί έναν Κλινικό διαιτολόγο ούτως ώστε να γίνει η σωστή παρέμβαση. Πέρα από αυτό, θα έλεγα ότι το κλειδί της αντιμετώπισης είναι η αλλαγή στο τρόπο ζωής και στο τρόπο διατροφής του ατόμου. 

– Εάν ο διατροφικός στόχος είναι η απώλεια βάρους, τότε παρέχεται μια υποθερμιδική διατροφή.

– Γενικότερα, συστήνονται τα μικρά και συχνά γεύματα.

– Αντικατάσταση των απλών υδατανθράκων (π.χ. αναψυκτικά, ζάχαρη, γλυκά, πολύ ώριμα φρούτα, λευκά αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά) με σύνθετους υδατάνθρακες (πολύσπορο ψωμί, ολικής άλεσης δημητριακά και ζυμαρικά,  γλυκοπατάτα,  όσπρια,  λαχανικά, ξηροί καρποί)

– Σαφώς, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κρίνεται πολύ σημαντική.

– Σημαντικό είναι να περιοριστεί η  πρόσληψη ζωικών τροφίμων κυρίως κόκκινων κρεάτων λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος. Συστήνεται επίσης η αποφυγή τηγανίσματος και η αφαίρεση του δέρματος και του ορατού λίπους από το κρέας. Επίσης, προτείνεται η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και η επιλογή του ελαιολάδου ως κύρια πηγή λίπους.

– Συστήνεται αύξηση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων κυρίως μέσω των λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομός, τσιπούρα, σαρδέλα, σκουμπρί), του λιναρόσπορου, της μαργαρίνης, του ελαιολάδου και των καρυδιών.

– Η αύξηση γενικά της φυσικής δραστηριότητας (τουλάχιστο 30 λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης καθημερινά) θεωρείτε πολύ σημαντική αφού βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και σαφώς τη μείωση του βαθμού ινσουλινοαντίστασης.

– Επίσης συστήνεται ο περιορισμός ή διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ.

Ποιος είναι ο λόγος που παρατηρείται αύξηση του Σακχαρώδη Διαβήτη στις μέρες μας;

Αρχικά, σημαντικό είναι να αναφέρω ότι σύμφωνα με δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη, υποστηρίζεται ότι τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των πασχόντων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες και αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής. Ειδικότερα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η αυξημένη πρόσληψη τροφής, οδηγούν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και ινσουλινοαντίστασης. Η επίκτητη ινσουλινοαντίσταση και η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Εντολή από τα κατεχόμενα: Τέρμα στα καύσιμα σε Κύπριους

Taste and Hospitality

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα των ξενοδοχείων για τους Κύπριους

Taste and Hospitality

10 Μαΐου: Ετοιμάζεται το μαζικό φακέλωμα…παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!