Νέα Νεα της Αγορας

«Ψίθυροι» για επαναφορά των sms και οριστικό κλείσιμο εστιατορίων

Ανησυχία επικρατεί στις αρμόδιες Αρχές η συνεχιζόμενη «υψηλή τάση» κρουσμάτων Covid19 στην Κύπρο με αποτέλεσμα, όπως πληροφορούμαστε, να γίνεται επεξεργασία εναλλακτικών επιλογών εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει και τις επόμενες μέρες ψηλός. 

«Αυτά τα κρούσματα είναι επαφές κατά κύριο λόγο της προηγούμενης βδομάδας. Θα αναμένουμε έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας ώστε να διαφανεί αν η ευαισθητοποίηση και τα μέτρα έφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα», μας σημείωσε αρμόδια πηγή.

Κάποια μέτρα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο είναι παρόμοια με αυτά της Γερμανίας και Γαλλίας όπου έκλεισαν οριστικά οι χώροι εστίασης, καφετέριες και χώροι αναψυχής ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συναντηθούν ιδιωτικά παραμένει μεν στα 10 αλλά ορίζεται πως αυτά τα 10 άτομα δεν μπορούν να προέρχονται από περισσότερες των 2 οικογενειών. 

Παράλληλα στο «πακέτο μέτρων» δεν αποκλείεται να επαναρχίσει η διακίνηση μέσω sms από κάποια ώρα και μετά ενώ τα «σκληρά lockdown» δεν αποκλείονται σε τοπικό επίπεδο. 

Ο Υπουργός Υγείας συναντάται τη Δευτέρα το  πρωί με την επιδημιολογική ομάδα για αξιολόγηση της κατάστασης και στη συνέχεια θα μεταφέρει απόψεις στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Το Υπουργικό συνέρχεται τελικά Τετάρτη αντί Δευτέρα.

Από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας υπάρχει η παραδοχή ότι επιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα καθώς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει το μέγιστο.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων δήλωσε στο KYΠΕ ότι αυτό που  παρατηρείται ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είναι ευρεία μετάδοση στην κοινότητα, που διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες εξάρσεις που αποτελούνταν κυρίως από συρροές/μικροεπιδημίες και ήταν ευκολότερο να ελεγχθούν με στοχευμένα μέτρα, έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό των εμπλεκομένων.

Εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι για να ελεγχθεί η συγκεκριμένη έξαρση, χρειάζεται σημαντικός περιορισμός των επαφών (με ατομικά, κοινωνικά, ή περιοριστικά μέτρα) αλλά και χρόνος για να παρατηρηθεί σημαντική αλλαγή.

«Έως ότου καταγραφεί μία ενδεχόμενη βελτίωση, θα παρατηρηθεί αύξηση των νοσηλευόμενων, καθώς λόγω της ιδιαίτερης κλινικής πορείας της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, υπάρχει πάντα μία χρονική καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων μεταξύ του εντοπισμού νέων περιστατικών και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία», ανέφερε.  

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη, η σταθερά επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση και η αναμενόμενη  επιβάρυνση των δεικτών νοσηλείας, δηλαδή νοσηλευόμενοι, νοσηλείες ΜΕΘ, και ενδεχομένως θάνατοι σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων αυστηρών μέτρων, καταδεικνύουν την ανάγκη σχεδιασμού αυστηρότερων μέτρων, είτε σε επίπεδο χώρας, είτε στις περιοχές όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος του προβλήματος, με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης, καθώς τα δεδομένα αυτά υπονοούν ότι ο περιορισμός των στενών επαφών και τα ατομικά μέτρα προστασίας δεν τηρήθηκαν επαρκώς.

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση και αναλόγως της ποιοτικής ανάλυσης των επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει περίπτωση τις επόμενες μέρες να προταθούν αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης» , ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι το γενικευμένο lockdown δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή για την Κύπρο, ο Καθηγητής απάντησε ότι αυτό θα είχε θέση μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς με επιδείνωση των δεικτών υγείας, πχ.εισαγωγές στα νοσοκομεία, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι ή αυξημένης μετάδοσης σε ευπαθή άτομα (πχ.ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα).  

Εξήγησε ότι στην πλειοψηφία τους αυτή την περίοδο, οι περιορισμοί τύπου εγκλεισμού (lockdown) σε όλες τις χώρες δεν έχουν τον οριζόντιο χαρακτήρα που είχαν το Μάρτιο, καθώς ο συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και ετοιμότητας, επιτρέπει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, είτε πρόκειται για ενίσχυση των μέτρων αποστασιοποίησης, είτε για περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

«Στοχευμένα μέτρα είναι βασισμένα σε τοπικές επιδημιολογικές παρατηρήσεις και δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Το γενικευμένο lockdown στην Κύπρο θα είχε θέση μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς με επιδείνωση των δεικτών υγείας (πχ.εισαγωγές στα νοσοκομεία, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι) ή αυξημένης μετάδοσης σε ευπαθή άτομα (πχ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα). Έως και σήμερα, παρά την επιδείνωση που παρατηρείται, φαινόμενα όπως τα πιο πάνω που θα σήμαιναν την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα δεν έχουν παρατηρηθεί σε ανησυχητική έκταση. Ωστόσο η σταθερή επιδείνωση των δεικτών και η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών είναι έμμεσες ενδείξεις της μη-εφαρμογής των μέτρων αποστασιοποίησης που ισχύουν τώρα και αποτελούν λόγο για ενίσχυση των περιορισμών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.  

ΚΥΠΕ/OFFSITE

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Περδίος: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον τουρισμό

Taste and Hospitality

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμός στην Κύπρο – Αισθητός κυρίως στη Λεμεσό

Taste and Hospitality

Χωρίς φόρους οι πτήσεις Κύπρου-Ελλάδος μέχρι Οκτώβριο 2020!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!