Νέα Νεα της Αγορας

Πλατεία Ελευθερίας: Φτιάχνουν café 1.085 μέτρα…Αντιδρούν εστιάτορες

Ανάστατοι είναι οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και των καφετεριών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, θεωρώντας πως ο Δήμος Λευκωσίας τούς δίνει τη χαριστική βολή με πολλαπλασιασμό του εμβαδού του χώρου που θα αξιοποιηθεί στην τάφρο κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας υπό μορφή καφετέριας και σνακ μπαρ. 

Όπως υποστηρίζουν, ενώ η αρχιτέκτονας της Πλατείας Ελευθερίας προέβλεψε χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, τελικά ο χώρος (ανοικτός και κλειστός) εκτοξεύεται περίπου στα 1.085 μέτρα και θα αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστικό χώρο στην παλιά πόλη.

Μάλιστα, επικαλούμενοι επιστολή του Δημάρχου Λευκωσίας το 2017 αναφέρουν, πως συνολικά στις 85 συναφείς επιχειρήσεις είχε παραχωρηθεί ανοικτός χώρος 1.783 τ.μ. Ο γραμματέας του Συνδέσμου πεζοδρόμων Αντώνης Κουππαρής ανέφερε στον «Φ», πως έκτοτε έχουν κλείσει αρκετές επιχειρήσεις και είναι προβλεπτό τι θα ακολουθήσει όταν λειτουργήσει μεγάλη καφετέρια στην τάφρο κάτω από την Πλατεία. Καταστηματάρχες θεωρούν πως κάποιοι από τους όρους (όπως ο τζίρος και η προηγούμενη αξιοποίηση ανάλογων χώρων) των προσφορών παραπέμπουν σε μεγάλους «παίκτες στο χώρο της εστίασης και των καφετεριών.

Ο Δήμος Λευκωσίας του οποίου τη θέση ζητήσαμε, υποστηρίζει πως τα δεδομένα έχουν ως  ακολούθως:

  • Ο Δήμος δεν χρησιμοποίησε χώρο της Τάφρου με σκοπό να δημιουργήσει καφετέριες. Όλοι οι κτιστοί χώροι είτε πρόκειται για χώρο εστίασης είτε για βοηθητικούς χώρους, βρίσκονται κάτω από τα πεζοδρόμια της Ομήρου και της Στασίνου. Και σε δεύτερο υπόγειο. 
  • Οι χώροι έχουν τύχει έγκρισης από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα (Τμήμα Αρχαιοτήτων, ΚΟΤ). Ο Δήμος δεν προχωρεί σε σχεδιασμούς έργων εάν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις.
  • Οι χώροι αναψυχής που θα δημιουργηθούν θα εξυπηρετούν το κοινό που θα επισκέπτεται το πάρκο. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο θα λειτουργήσουν:
  • Σνακ μπαρ με καθαρό ωφέλιμο εμβαδόν 53 τ.μ και βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, παρασκευαστήριο, χώρους υγιεινής και χώρους αλλαγής προσωπικού) 49 τ.μ.
  • Καφετέρια με καθαρό ωφέλιμο χώρο 130 τ. μ. (χώροι εστίασης περιλαμβανομένων των πάγκων εξυπηρέτησης). Περιλαμβάνονται επίσης 170 τμ. βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο (αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ, αποθήκες, γραφείο, βεστιάριο) και 240 τμ. βοηθητικοί χώροι στο υπόγειο ( κουζίνα, αποθήκες, χώροι αποχωρητηρίων κοινού, χώροι αποχωρητηρίων προσωπικού και χώρος συλλογής σκουπιδιών).

Ο Δήμος σημειώνει επίσης, πως οι ανοικτοί διαμορφωμένοι χώροι του έργου έχουν έκταση περίπου 26,500 τ.μ. ως εξής:

  • Πλατεία, λεωφόρος Παντελίδη και Τμήμα της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: 5.500 τ.μ.
  • Πάρκο στο επίπεδο της τάφρου από την πλατεία Σολωμού μέχρι το χώρο στάθμευσης Ντ’ Αβίλα: 21.000 τ.μ. 
3735844956672000 f1b

Με βάση τους αριθμούς που παραθέτει ο Δήμος, οι κλειστοί χώροι ανέρχονται σε 642 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων. Σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να προστεθούν και οι ανοικτοί χώροι, οι οποίοι, σύμφωνα με τους αντιδρώντες ανεβάζουν σε περίπου 1.100 μέτρα τους προς αξιοποίηση χώρους.

Οι αντιδράσεις καταστηματαρχών αλλά και ενεργών πολιτών της Λευκωσίας εκδηλώθηκαν μέσω της ομάδας «NICOSIA TODAY & TOMORROW», της οποίας ο διαχειριστής κ. Γιώργος Μεσαρίτης ανέφερε στον «Φ», πως οι δραστηριότητες που πρότεινε αρχικά η αρχιτέκτονας της Πλατείας που περιορίζονταν στα 200τ.μ. δεν ήταν ανταγωνιστικές των καταστημάτων των πεζοδρόμων και ο όλος σχεδιασμός παρέπεμπε σε χώρο συνάθροισης και αναψυχής.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, η καταμέτρηση των τετραγωνικών με βάση την προσφορά  πολλαπλασίασε τον ωφέλιμο χώρο.

Ανέφερε ότι οι χώροι που θα αξιοποιηθούν είναι δύο εκ των οποίων ο ένας αφορά την καφετερία η οποία θα βρίσκεται δίπλα από το χώρο στάθμευσης της λεωφόρου Ομήρου και ο δεύτερος χώρος, δηλαδή το Σνακ μπαρ, χωροθετείται κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας.

Τόσο οι καταστηματάρχες όσον και ο κ. Μεσαρίτης θεωρούν ότι η ενέργεια του Δήμου να παραχωρήσει σε ιδιώτες μέρος της τάφρου, όπως αναφέρουν, είναι αυθαίρετη και παράνομη και καλούν τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές να αντιδράσουν για ανατροπή της διαδικασίας που δρομολογήθηκε. Όπως προκύπτει από τις θέσεις του Δήμου που δημοσιεύονται πιο πάνω, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έδωσαν την συγκατάθεσή τους.

Άλλα προβλέπουν οι χάρτες και το Σχέδιο Περιοχής 

3735845619828000 KALH

Οι επηρεαζόμενοι τονίζουν επίσης, πως ο Δήμος έχει προχωρήσει εντελώς παράτυπα στην ανέγερση μεγάλων χώρων εστίασης στην τάφρο της Πλατείας Ελευθερίας, και έχει προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση τους σε ιδιώτη. Μάλιστα παρουσιάζουν και σχετικούς χάρτες με τις αρχικές προβλέψεις της αρχιτέκτονα και την τελική διαμόρφωση των χώρων, που όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύει την εκτόξευση του εμβαδού.

Οι αντιδρώντες υποδεικνύουν επίσης, πως η τάφρος είναι χώρος για ποδηλασία, τρέξιμο, περπάτημα, ξεκούραση και παρακολούθηση περιοδικών εκδηλώσεων ανοικτού χώρου, συναυλιών, εκθέσεων, αθλητικών γεγονότων, φεστιβάλ και όχι για μεγάλους χώρους εστίασης. Παραπέμπουν σε αναφορά που γίνεται στο Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας. Τέλος υποστηρίζουν, πως με την χωροθέτηση μεγάλων καφετεριών στην τάφρο, πέραν του επηρεασμού της εμπορικότητας της περιοχής της παλιάς πόλης, προδιαγράφεται και η απομάκρυνση των πολιτών από αυτήν.  

Βάσος Βασιλείου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Είπε “ναι” το Υπουργικό στις αλλαγές σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Λάρνακα: Kερδίζει το στοίχημα – Όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την πόλη για μόνιμη κατοίκιση

Taste and Hospitality

Σφραγίστηκαν τα πρώτα μέτρα: Αυτά θα ανακοινώσει αύριο ο Νίκος Αναστασιάδης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!