Νέα Νεα της Αγορας

Φ. Ρουσουνίδης: Δις οι απώλειες για την τουριστική βιομηχανία

Ως η χειρότερη χρονιά μετά το 1974 χαρακτηρίζεται η φετινή για την τουριστική βιομηχανία, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα με τις απώλειες εσόδων να αγγίζουν δισεκατομμύρια ευρώ.

H σεζόν χαρακτηρίζεται χαμένη για την ξενοδοχειακή βιομηχανία και το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι για το έτος 2021 είναι ακόμη αβέβαιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις.

Βαρύ το πλήγμα, κυρίως στις επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου, οι οποίες είχαν τεράστιες απώλειες εσόδων και η κάθε μια για τους δικούς της λογούς που έχουν να κάνουν με την πανδημία.

Μιλώντας στον «Φ» και στην Ιωάννα Μάντζιηπα   για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε φέτος η ξενοδοχειακή-τουριστική βιομηχανία, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, χαρακτήρισε τη χρονιά «χαμένη» με μείωση που ξεπερνά το 85% σε ροή τουριστών αλλά και σε έσοδα.

«Ήταν ένα τεράστιο πλήγμα. Ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά μετά το 1974 που είχε η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο», σημείωσε.

Οι απώλειες στα έσοδα είναι της τάξεως των δισεκατομμυρίων, ενώ το πλήγμα πλέον είναι αισθητό και στην οικονομία του τόπου.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης, το 2019 η τουριστική βιομηχανία είχε έσοδα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2020 τα έσοδα δεν έχουν αγγίξει ούτε το μισό δισεκατομμύριο. Πρόκειται, όπως είπε, περί μεγάλου πλήγματος για την οικονομία και τα δημοσιονομικά.

Σε ό,τι αφορά την νέα χρονιά, ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το 2021: «Κάνεις δεν μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε εκτιμήσεις καθώς οι καταστάσεις με την πανδημία είναι μεταβλητές ανά το παγκόσμιο».

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ικανοποίηση σε ό,τι αφορά το εξαγγελθέν σχέδιο δράσης για την σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. 

«Το νέο πλαίσιο προσέγγισης της κατηγοριοποίησης των χωρών δίνει μια σταθερή προσέγγιση. Υπάρχει ένας σταθερός πυλώνας γύρω από τον οποίο θα προσπαθήσουμε να εργαστούμε και να προγραμματιστούμε όσο το δυνατό μας το επιτρέπει αυτή η κατάσταση, έτσι ώστε να έχουμε το 2021 μια υποφερτή χρονιά», ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, πως με αυτό το Σχέδιο θα μπορούν να ενημερωθούν όλοι τουριστικοί εταίροι, τουριστικοί πράκτορες, διοργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες για να γίνει κάποιος προγραμματισμός με τα δρομολόγια. Πέρα από τον προγραμματισμό όμως, ο ίδιος εξέφρασε πως θα συνεχίζουν να κρατάνε μικρό καλάθι για το 2021.   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

HΠΑ: Θρήνος στο χώρο της μαγειρικής Πέθανε διάσημος σεφ από κορονοϊό (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Πνιγόταν από κόκαλο ψαριού…του ευχήθηκαν «Καλή ανάρρωση» και τον «έδιωξαν» από το Γ.Ν. Λευκωσίας (ΦΩΤΟΣ)

Όαση Φαγιούμ: Το καλά κρυμμένο μυστικό της Αιγύπτου (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!