Νεα της Αγορας Νομοθεσία

Νομοσχέδια “σωσίβια” στις εταιρίες που οδεύουν προς πτώχευση

Δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που οδεύουν προς πτώχευση, δίνει νομοθετικός σχεδιασμός «πακέτο» που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας και πρόκειται να περάσει από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου, η οποία παρέστη χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, τα εν λόγω νομοσχέδια, αν και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από το Υπουργικό, κρίνονται σημαντικά επειδή ουσιαστικά αποτελούν στην παρούσα συγκυρία, εργαλεία για αποφυγή πτώχευσης από εταιρίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι το πακέτο νομοσχεδίων, συνιστά εφαρμογή και ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας στο Δίκαιο της Κύπρου. Η «Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών. Η προθεσμία για εφαρμογή της Οδηγίας, λήγει τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με την κα Πηλείδου από τις 13 Οκτωβρίου, τα προσχέδια των τροποποιητικών νομοσχεδίων έχουν σταλεί στη Νομική Υπηρεσία και υποβάλλονται σε νομοτεχνικό έλεγχο.

Με βάση τα όσα είπε χθες η Υπουργός Ενέργειας, οι κυριότερες αλλαγές αφορούν

Νόμος περί εταιριών:

Μεταξύ άλλων οι τροποποιήσεις που προτείνονται για τον “περί εταιριών νόμο” αφορούν την επέκταση της περιόδου προστασίας των εταιρειών σε 12 μήνες από 4 που είναι τώρα και την προστασία συναλλαγών που συνδέονται με την αναδιάρθρωση. Επίσης συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι μιας εταιρίας θα έχουν συμμετοχή στη διαμόρφωση των σχεδίων συμβιβασμού με την εργοδοσία. Μεγάλο μέρος των αλλαγών στον «περί εταιριών νόμο» αφορά αριθμό μηχανισμών για έγκαιρη προειδοποίηση και συμβουλές σε εταιρίες που είναι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Επί παραδείγματι θα υπάρχει αναρτημένος κατάλογος παραδειγμάτων που αφορούν μοντέλα διακανονισμού και συμβιβασμού.

Νόμος περί πτωχεύσεων:

Οι τροποποιήσεις στον «Περί πτωχεύσεων Νόμο» αφορούν την προσθήκη ηλεκτρονικών εργαλείων για άσκηση των καθηκόντων των συμβούλων αφερεγγυότητας. Άκρως σημαντική κρίνεται η αλλαγή που προνοεί ταχύτερη διεκπεραίωση διαδικασιών για απαλλαγή χρεών από τις δικαστικές αρχές. Γενικώς οι προτεινόμενες αλλαγές στον εν λόγω νόμο είναι εστιασμένες στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη  διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν τους κανονισμούς αφερεγγυότητας.

economy

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αστυνομία: Χιλιάδες έλεγχοι – Οι καταγγελίες και σε ποια περιοχή δεν καταγράφηκε παρανομία

Taste and Hospitality

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2021 – Δείτε ποιες είναι

Taste and Hospitality

Αρχίζει από σήμερα το καθεστώς αυτοπεριορισμού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!