Νέα Νεα της Αγορας

Lockdown: Version 2…Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Την πλέον δυσκολότερη εξίσωση καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι προβαίνουν σε ασκήσεις επί χάρτου, αφού το δεύτερο lockdown στην χώρα θεωρείται δεδομένο. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι απλά αφού τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά η Κύπρος βρίσκεται στα όρια της. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι προέδρος Αναστασιάδης και διυπουργική επιτροπή, μετά την συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα, συνεδρίαζαν χθες μέχρι αργά το απόγευμα ώστε να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, με το υπουργικό συμβούλιο να παίρνει παράταση άλλη μια μέρα και οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων να γίνονται την Παρασκευή.


«Ο Υπουργός Υγείας ανέλαβε να προβεί σε λεπτομερή επεξεργασία των νέων μέτρων, ενώ, παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας ανέλαβαν να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τα προτεινόμενα μέτρα σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις καθώς και με την ανάγκη στήριξης των ατόμων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από τα μέτρα αυτά. Κρίθηκε, ως εκ τούτου, αναγκαίο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ούτως ώστε να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος στους αρμόδιους Υπουργούς να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς και τις αναγκαίες μελέτες», αναφέρει σε ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.


ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟ LOCKDOWN ΓΕΡΝΕΙ Η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ

Μπορεί η επιδημιολογική ομάδα να κατέθεσε δύο πακέτα μέτρων, ωστόσο η πλάστιγγα φαίνεται πως γέρνει στο σενάριο εφαρμογής του καθολικού lockdown τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα επιστρέφει στην καθημερινότητα του Μάρτη, με κλειστές σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και το λιανικό εμπόριο και τη λειτουργία μόνο ουσιωδών υπηρεσιών, καθώς επίσης υπεραγορές, φούρνους και φαρμακεία. Σε αυτό το σενάριο, εξαίρεση αποτελούν επίσης τα αεροδρόμια. 

Το δεύτερο σενάριο προνοεί μεν lockdown, αφού τα υφιστάμενα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά λουκέτο θα βάλουν μόνο κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες οι μαθητές όλων των βαθμίδων δεν επιστρέφουν στις τάξεις τους και συνεχίζουν με τηλε-εκπαίδευση.

Ασφαλείς πληροφορίες του ΟΜΕΓΚΑ αναφέρουν πως υπάρχει εισήγηση για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test σε εργαζόμενους όσων επιχειρήσεων συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και όσων θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν μετά το lockdown. 


ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ 

Πακέτο 1: Lockdown Μαρτίου – 3 εβδομάδες 
                Κλείσιμο λιανικού εμπορίου 
                Λειτουργία ουσιωδών υπηρεσιών, υπεραγορών, φούρνων, φαρμακείων 
                Λειτουργία αεροδρομίων 


Πακέτο 2: Συνέχιση υφιστάμενων μέτρων 
                 Κλείσιμο κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής 

               
Σχολεία: Κλειστά για άλλες δύο εβδομάδες 

Διενέργεια rapid test σε εβδομαδιαία βάση σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και όσες θα επαναλειτουργήσουν μετά το lockdown 

Περιορισμό στις διακινήσεις πολιτών πάντως θέλει να βάλει η επιδημιολογική ομάδα κάτι που έθεσαν ενώπιον και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Είτε με ένα σκληρό ή με ένα “ιδιότυπο” lockdown το 8998 από ότι φαίνεται θα επανέλθει στις ζωές μας, με πληροφορίες του OMEGA να αναφέρουν πως μέσα σε αυτό θα προστεθεί και η μετάβαση για τη διενέργεια rapid test. 

Related posts

Ελλάδα: Mέτρησε τις πληγές: «Κάηκαν» 4 δισ. της εστίασης – Εδώ «ψαχνόμαστε»

Taste and Hospitality

Αμερικανοί: Επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά ταξίδια

Τέλος στους περιορισμούς ζητούν αεροπορικές εταιρείες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!