Νέα Νεα της Αγορας

Αλλάζει ο κομματικός χάρτης – Η Κύπρος πάει στις κάλπες…με κρυφή ψήφο!

Ο Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας Νίκος Σύκας σε ανάλυση του στη εφημερίδα «Σημερινή» είχε αναλύσει τις «κινήσεις» κομμάτων και πολιτών στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου. Τον Μάιο 2021 θα έχουμε εκλογές «Μαύρου Κύκνου» – θα υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προσώπων. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα: μεγάλα και μεσαίου βεληνεκούς κόμματα, μικρότερα κόμματα, καθώς και νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Λόγω των ασυμμετριών, της τεράστιας αβεβαιότητας και των εκρηκτικών ρίσκων, μια εκλογική καινοτομία μπορεί να αλλάξει ακόμη και τον κομματικό χάρτη.

Στο σημερινό κατακερματισμένο και εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, το κλειδί της επιτυχίας είναι η ανακάλυψη και αξιοποίηση των θετικών ασυμμετριών (ευκαιριών) και η αποφυγή των αρνητικών ασυμμετριών (κινδύνων). Οι ευνοϊκές ασυμμετρίες μπορούν να επιφέρουν εκθετικά πολλαπλασιαστικά εκλογικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Αντίθετα, οι αρνητικοί «Μαύροι Κύκνοι» μπορούν να αφανίσουν όχι μόνο υποψήφιους «δυνατά» ονόματα αλλά και ολόκληρες πολιτικές δυνάμεις.

Το κυπριακό κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο, σε μια εποχή πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Σήμερα στην Κύπρο, μόλις 1 στους 2 εκλογείς δηλώνει ότι αισθάνεται κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πέραν των ψηφοφόρων που δηλώνουν αποχή ή αναποφάσιστοι, τα φαινόμενα της απόκρυψης ψήφου και της κρυφής ψήφου είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ. Η απόκρυψη ψήφου έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέρος του εκλογικού σώματος δεν εκφράζει την ψήφο του, ενώ κρυφή ψήφος είναι το γεγονός ότι ο εκλογέας δηλώνει πως θα ψηφίσει έναν υποψήφιο, ενώ στο μυαλό του έχει κάτι άλλο. Υπάρχει και μετακινούμενη ψήφος, δηλαδή ψηφοφόροι ενός κόμματος θα ψηφίσουν υποψήφιο άλλου κόμματος αντί τον δικό τους, ασχέτως τι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Οι Ανεξάρτητοι χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση θέσεων ή και υποψηφίων με την Άννα Θεολόγου να έχει τα ηνία προηγείται των κομμάτων ή Κινημάτων: Αλληλεγγύη, Οικολόγων,ΕΛΑΜ,ΔΗΠΑ

Η εφημερίδα Λεμεσός παρουσίασε την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της πόλης, για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ένα ποσοστό γύρω στο 76% σημειώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Το ποσοστό που σύμφωνα με την δημοσκόπηση δεν θα προσέλθει στις κάλπες είναι μόνο 9%. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Πολύ πιθανόν γιατί οι ψηφοφόροι θέλουν να δώσουν ισχυρό μήνυμα τον Μάη.

Όπως φαίνεται στην πρόθεση ψήφου μετά την αναγωγή και την στάθμιση καταγράφεται μία μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά στην επαρχία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Το «ντέρμπυ» μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η κατάσταση στα μικρότερα κόμματα

Σε αντίθεση με τις εκλογές του 2016 η Αλληλεγγύη σήμερα εμφανίζεται αδύνατη πράγμα που κάνει την εκλογική μάχη για το κίνημα της Ελένης Θεοχάρους πολύ πιο δύσκολη.

Μεγαλύτερη πιθανότητα από τα μικρότερα κόμματα για να εξασφαλίσουν έδρα στη Λεμεσό με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης έχουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ.

Προεκλογικές στα social

O συνάδελδφος Φρίξος Δαλίτης επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι: «Οι προεκλογικοί σχεδιασμοί των κομμάτων οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις εκλογικές διαδικασίες τους στα νέα δεδομένα. Το γεγονός εξάλλου ότι οι συνθήκες της πανδημίας δημιουργούν άλλες προτεραιότητες για την κοινωνία των πολιτών, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των κομματικών μηχανισμών, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά να κάνουν σε μια εποχή πολιτικής απαξίωσης. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες προχωρούν και οι σχεδιασμοί των κομμάτων με την κάθε περίπτωση να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η χρήση του τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν για όλους την κοινή βάση».

Επιμέλεια: Νικολέτα Χρήστου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Hermes Airports: Σημαντική για αεροπορική συνδεσιμότητα το «Fit for 55»

Taste and Hospitality

ΗΠΑ: Αεροσυνοδός κατέβασε από το αεροπλάνο επιβάτη που αρνήθηκε να φορέσει μάσκα

Taste and Hospitality

7000 ευρώ για το σχεδιασμό λογότυπου και σλόγκαν της τουριστικής Κύπρου

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!