Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να πίνετε κρασί αν αναζητάτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ακόμα κι αν έχετε αποφασίσει να μειώσετε το αλκοόλ, υπάρχει λύση. Τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που έχουν υπέροχη γεύση.
Η τάση ευεξίας «no-and-low» είναι πολύ της μόδας στον κόσμο του κρασιού, με την αγορά αναψυκτικών χωρίς αλκοόλ ή με ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ να αναμένεται να αυξηθεί 32% έως το 2022 σε σχέση με το 2018, σύμφωνα την αμερικανική εταιρία ερευνών αγοράς Wine Opinions. Η πρώτη εμπορική έκθεση που αφιερώθηκε σε τέτοια προϊόντα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο τον Ιούνιο.
«Η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού με 15% – αλκοόλ είναι το ισοδύναμο με την κατανάλωση ενός μπουκαλιού 12,5% κρασί και στο καπάκι τριών shots βότκας», λέει ο εισαγωγέας Bartholomew Broadbent της Broadbent Selections. Η διαφορά μεταξύ υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι νομίζετε.
Στην πραγματικότητα, το κρασί δεν χρειάζεται να έχει πολύ αλκοόλ για να έχει καλή γεύση. Τα επιτραπέζια κρασιά σήμερα κυμαίνονται από περίπου 7% έως 16% ABV -οτιδήποτε κάτω του 10% θεωρείται πολύ χαμηλό σε αλκοόλ αλλά έχει πλούσια γεύση χωρίς να είναι κακό ποιοτικά.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, σύμφωνα με κειμενογράφο του krasia.gr, στο ομώνυμο οινοποιείο της Νέας Ζηλανδίας, ο πρωτοπόρος με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, John Forrest, προσπάθησε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα 9% “τυπικό Marlborough savvy” (αργκό για το sauvignon blanc), το οποίο συνήθως κυμαίνεται από 12% έως 14% ABV. Το Sauvignon blanc ήταν μια καλή ποικιλία για αυτό το πείραμα καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και οι έντονες γεύσεις και τα αρώματά του εμφανίζονται πάντα, παρόλο που τα πειράματα που απομακρύνουν το αλκοόλ μέσω τεχνολογίας όπως η αντίστροφη όσμωση και οι περιστρεφόμενοι κώνοι απορροφούν το άρωμα και τη γεύση καθώς μεταβάλλουν και την υφή. Με όρους γεύσης, το υψηλότερο αλκοόλ μεταφράζεται συνήθως σε βάρος και πυκνότητα, οπότε με λιγότερο αλκοόλ, τα κρασιά έχουν ελαφρύτερη αίσθηση στο στόμα σας.
Αντ ‘αυτού, ο Forrest στράφηκε στη φύση: Κατά τη ζύμωση, οι ζύμες μετατρέπουν την ζάχαρη του χυμού σταφυλιών σε αλκοόλ, γι’ αυτό λιγότερη ζάχαρη στα σταφύλια σημαίνει λιγότερη αλκοόλη στο κρασί. Για να επιβραδύνει τη συσσώρευση ζάχαρης, κλάδευσε με άλλο τρόπο και άφησε ένα κουβούκλιο φύλλων να σκιάζει τα σταφύλια από τον ήλιο και τη ζέστη.
Μέχρι το 2012, το sauvignon blanc με 9,5% ABV κέρδισε σε αρκετούς διαγωνισμούς.
Πριν από έξι χρόνια, ο Forrest εντάχθηκε μαζί με 18 άλλους κορυφαίους οινοποιούς στην πρωτοβουλία NZ Lighter Wines που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να επεκτείνει την ιδέα του και να βοηθήσει να κάνει τη Νέα Ζηλανδία τον Νο. 1 παραγωγό φυσικών οίνων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (λιγότερο από 10% ABV) που είναι απλά τόσο νόστιμο όσο αυτά με πλήρη δυναμικότητα σε αλκοόλ. Ήδη η κατηγορία ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια NZ $ (22,3 εκατομμύρια $) σε πωλήσεις.
Οι οινοποιοί σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο παράγουν επίσης ελαφρύτερα κρασιά εδώ και δεκαετίες, αν και χωρίς κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο συνειδητοποιημένος επιχειρηματίας, βιολογικός οινοποιός και εραστής του κρασιού Todd White άρχισε να τους παρακολουθεί πριν από πέντε χρόνια σε εκθέσεις φυσικού κρασιού και εντέλει ίδρυσε το Dry Farm Wines, ένα κλαμπ που υπόσχεται «έναν πιο υγιεινό τρόπο για να απολαύσετε το κρασί».
«Ας το παραδεχτούμε», λέει, «το αλκοόλ είναι μια νευροτοξίνη». Πουλά τώρα 2 εκατομμύρια μπουκάλια κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ετησίως.
Τα φυσικά κρασιά στη συνδρομητική υπηρεσία του White ελέγχονται εργαστηριακά για να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο η περιεχόμενη αλκοόλη που αναφέρεται είναι ακριβής, αλλά επίσης ότι δεν έχουν ζάχαρη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα; σε θειώδη άλατα και δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα. Λέει ότι είναι επίσης keto-friendly και paleo-friendly. Τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από πιστοποιημένους οργανικούς ή βιοδυναμικούς αμπελώνες ξηράς καλλιέργειας (μη αρδευόμενοι).
Μια στρατηγική για την εύρεση κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ στην τοπική κάβα είναι να αναζητήσετε μπουκάλια από περιοχές με κρύο κλίμα, όπου τα σταφύλια ωριμάζουν πιο αργά και έτσι καταλήγουν με λιγότερο αλκοόλ. Αυτό σημαίνει π.χ το μοσχάτο στην κοιλάδα του Λίγηρα, η πράσινη, βροχερή χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, η Γερμανία, η περιοχή Vinho Verde της Πορτογαλίας · επίσης η Val d’Aosta και άλλα μέρη της βόρειας Ιταλίας.
Η ποικιλία σταφυλιών και το στυλ οινοποίησης έχουν επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι πιο εύκολο να φτιάξετε ένα Riesling χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ από ένα zinfandel, για παράδειγμα. Ελέγξτε την ετικέτα για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αν και κάποιες φορές θα πρέπει να ψάξετε καλά – ο αριθμός είναι δύσκολο να φανεί στην ετικέτα.