Νέα Νεα της Αγορας

Υπ. Μεταφορών: Έτσι ανοίγουν τα αεροδρόμια 1η Μαρτίου για 56 χώρες

Μπορεί το 2021 να ξεκίνησε άσχημα για τα αεροδρόμια του τόπου, αφού τον Ιανουάριο η επιβατική κίνηση κατέγραψε νέα διψήφια μείωση της τάξης του 90,5% σε σχέση με το 2020, ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν ενθαρρυντικές για βελτίωση της κατάστασης φέτος, εξαιτίας κυρίως των αλλαγών που θα τεθούν από τον Μάρτιο σε ισχύ σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των χωρών από τις οποίες θα δέχεται τουρίστες η Κύπρος.

Μιλώντας στον «Φ», ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, διευκρίνισε πως παρά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους αφικνούνται στην Κύπρο από το περασμένο Σάββατο και του τριήμερου αυτοπεριορισμού στον οποίο υποχρεώνονται πλέον οι επισκέπτες, οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή από την 1η Μαρτίου του τροποποιημένου Σχεδίου Δράσης της σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων δεν ανατρέπονται.

Με το τροποποιημένο σχέδιο, υπενθύμισε, διασφαλίζεται πως για 56 χώρες δεν θα υπάρχει καραντίνα σε οποιαδήποτε από τις τρεις κατηγορίες θα εμπίπτουν, σημειώνοντας περαιτέρω πως οι κατηγορίες από 1η Μαρτίου αλλάζουν από Α, Β και Γ σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατηγοριοποίηση των χωρών θα βασίζεται πλέον στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το υπουργείο υγείας της Κύπρου θα αξιολογεί μόνο τις χώρες για τις οποίες δεν θα υπάρχει αξιολόγηση από το ECDC. Από 1η Μαρτίου θα λειτουργεί επίσης και μια τέταρτη κατηγορία, η γκρίζα, που θα είναι πιο αυστηρή και η οποία θα περιλαμβάνει και μέτρα αυτοπεριορισμού/καραντίνας.

Ο Γιάννης Καρούσος διευκρίνισε όμως πως βάσει του σχεδιασμού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου, η μέγιστη κατηγοριοποίηση στην οποία θα μπορούν να βρεθούν οι 56 χώρες με τις οποίες θα διασφαλίζεται το συνεχές της αεροπορικής συνδεσιμότητας με την Κύπρο θα είναι η κόκκινη κατηγορία, για την οποία απαιτείται διπλό μοριακό τεστ, ένα εκ των προτέρων και ένα με την άφιξή τους.

Οι 56 αυτές χώρες είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εννέα τρίτες χώρες: Η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, ο Λίβανος, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Λευκορωσία. Η νέα κατηγοριοποίηση βασίζεται κυρίως στην υποχρέωση για τεστ ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας πως πρώτη η Κύπρος στην ΕΕ το εφάρμοσε από πέρσι και βλέπουμε φέτος αρκετές χώρες να το αντιγράφουν στην ουσία, όπως είπε.

Μήνυμα σταθερότητας

Ο υπουργός παραδέχθηκε πάντως πως η κατάσταση λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων σε Κύπρο και εξωτερικό παραμένει ρευστή, ωστόσο, όπως σημείωσε, ο σχεδιασμός για τις αλλαγές που θα υπάρξουν την 1η Μαρτίου δεν αλλάζει προς το παρόν. «Με τις αλλαγές που προωθούμε, στόχος είναι να σταλεί και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην αεροπορική βιομηχανία», σημείωσε, προκειμένου με τη σειρά τους οι αεροπορικές εταιρείες να προβούν στον προγραμματισμό των πτήσεων τους. «Είμαστε πανέτοιμο για την εφαρμογή του σχεδίου», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως έχουν ήδη γίνει και οι αναγκαίες αλλαγές στο Cyprus Flight Pass. Για εξέταση, πάντως, της κατάστασης θα υπάρξει από βδομάδας σύμφωνα με τον κ. Καρούσο σύσκεψη της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που θα εξετάσει μεταξύ άλλων και τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν στα αεροδρόμια και τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα.

Νέο παίκτης για πτήσεις προς την Ελλάδα αναμένεται προσεχώς

Ήδη, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, το τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων φαίνεται να έχει ανταπόκριση στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες, όπως είπε, προγραμματίζουν να αυξήσουν τα δρομολόγια τους ή να ξεκινήσουν νέα. Ο Γιάννης Καρούσος αποκάλυψε ακόμα πως μία νέα εταιρεία αναμένεται προσεχώς να δραστηριοποιηθεί στις πτήσεις για Ελλάδα από Κύπρο, εξέλιξη που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό για το συγκεκριμένο δρομολόγιο και πως θα υπάρξουν πτήσεις και από και προς το Άμπου Ντάμπι. Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε, τέλος, στην ανακοίνωση της Wizz Air για ενίσχυση της βάσης της στην Κύπρο με τρίτο αεροσκάφος και την έναρξη νέων δρομολογίων.

Όπως, πάντως, αναφέρθηκε η χρονιά ξεκίνησε με νέα μείωση της επιβατικής κίνησης, αφού οι επιβάτες που διακινήθηκαν από και προς τα δύο αεροδρόμια του τόπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Hermes Airports περιορίστηκαν στις 43.678 σε σχέση με 459.688 τον Ιανουάριο του 2020 (-90,5%). Υπενθυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά, λόγω της πανδημίας και των μέτρων αναχαίτισης της που κράτησαν κλειστά για κάποιους μήνες τα αεροδρόμια, η επιβατική κίνηση περιορίστηκε στους 2.312.806 επιβάτες, σε σχέση με 11.273.748 το 2019 (-79,5%).

  Αδάμος Αδάμου  

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σε ξενοδοχεία για 7 ημέρες, οι επιβάτες που θα φτάνουν από ΗΒ

Αυτό που έκανε Άδωνις μην το δούμε από πολιτικούς στην Κύπρο – (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Shamsia Hassani: Η μοναδική street artist του Αφγανιστάν (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!