Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Είναι τα ποτά με 0,5% ABV, ποτά χωρίς αλκοόλ;

Στο σημείο «χωρίς αλκοόλ» του σουπερμάρκετ θα παρατηρήσετε ότι πολλές μη αλκοολούχες μπύρες, κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και μηλίτες που βρίσκονται στα ράφια περιέχουν λίγο αλκοόλ – σε πολλές περιπτώσεις έως 0,5% ABV (αλκοόλ κατ ‘όγκο). Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας απασχολεί εάν δεν θέλετε να πίνετε αλκοόλ.

Εάν αποφεύγετε το αλκοόλ για λόγους υγείας, ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχει νόημα να καταναλώνετε αυτά τα ποτά, αν εξακολουθείτε να πίνετε έστω και λίγο αλκοόλ. Εάν κάνετε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ ή θέλετε να το σταματήσετε εντελώς, ίσως να πείσετε τον εαυτό σας ότι η κατανάλωση 0,5% ABV από ένα επονομαζόμενο “ποτό χωρίς αλκοόλ”, είναι κάπως σαν «εξαπάτηση».

Προφανώς, με την κυριολεκτική έννοια, μια μπύρα που περιέχει 0,5% αλκοόλ δεν είναι τεχνικά απαλλαγμένη από αλκοόλ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε όλα τα 0,5% ποτά εάν αποφεύγετε το αλκοόλ. Όχι μόνο θα χάσετε πολλές υπέροχες μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που φτάνουν στο 0,5% ή λιγότερο, αλλά μπορεί να μην υπάρχει λόγος πίσω από την απόφασή σας – ανάλογα με τις περιστάσεις σας.

Ας δούμε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του να θεωρούμε 0,5% ποτά ABV «χωρίς αλκοόλ» ή «μη αλκοολούχα».

ΥΠΕΡ

Υπάρχουν τρεις επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα ποτά με 0,5% αλκοόλ είναι ΧΩΡΙΣ αλκοόλ:

  • Πολλά τρόφιμα περιέχουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ
  • Δεν μπορείτε να μεθύσετε με ποτά 0,5%
  • Πολλές χώρες θεωρούν το 0,5% ABV χωρίς αλκοόλ

Πιο αναλυτικά:

  1. Πολλά τρόφιμα περιέχουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ

Ο κύριος λόγος που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι το 0,5% είναι χωρίς αλκοόλ είναι ότι υπάρχει παρόμοια ποσότητα αλκοόλ σε πολλά φυσικά τρόφιμα που δεν φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν αλκοόλ. Για παράδειγμα, αυτή η μελέτη διαπίστωσε:

0,4% αλκοόλ υπάρχει στο βρώσιμο τμήμα των ώριμων μπανανών

1,28% αλκοόλ υπάρχει σε ορισμένους τύπους burger

Εάν μαγειρεύετε με κρασί, πάντα υπάρχει ένα υπόλειμμα αλκοόλ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμάστε αν μαγειρεύετε για παιδιά ή μη πότες».

Είναι κοινή αντίληψη ότι όταν μαγειρεύεται το αλκοόλ εξατμίζεται αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μόνο ένα μέρος του αλκοόλ εξατμίζεται και αυτό εξαρτάται πολύ από τον χρόνο που μαγειρεύεται κάθε πιάτο και την θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύεται.

Σύμφωνα με τον πίνακα «Table of Nutrient Retention Factors» του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., η ποσότητα του αλκοόλ που μένει στο φαγητό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την διάρκεια του μαγειρέματος. Για παράδειγμα σε μια φλαμπέ μπριζόλα σβησμένη με κονιάκ, εξατμίζεται μόνο το ¼ του αλκοόλ. Από την άλλη, σε ένα κρέας που μαγειρεύεται πολύ ώρα με το κρασί, όπως για παράδειγμα ο κόκκορας κρασάτος ή το boeuf Bourguignon, όλο το αλκοόλ εξατμίζεται. Η λίστα που ακολουθεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μας βοηθάει να υπολογίζουμε πόσο αλκοόλ περιέχει το φαγητό μας, ανάλογα με τον χρόνο ψησίματος και ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος.

Φαγητό που μουλιάζει σε μαρινάδα με κρασί: Διατηρεί το 70% αλκοόλ
Φαγητό που σοτάρεται ή γίνεται φλαμπέ σε κρασί: Διατηρεί το 75% του αλκοόλ
Φαγητό που ψήνεται ή σιγοψήνεται μαζί με αλκοόλ:
15 λεπτά: 40% αλκοόλ

30 λεπτά: 35% αλκοόλ

1 ώρα: 25% αλκοόλ

1,5 ώρα: 20% αλκοόλ

2 ώρες: 10% αλκοόλ

2,5 ώρες: 5% αλκοόλ

Εάν ο στόχος σας είναι να αποφύγετε το αλκοόλ, δεν θα ήταν περίεργο να αρνηθείτε τον εαυτό σας ένα ποτό 0,5% ABV αλλά θα συνεχίσετε να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν αυτήν την ποσότητα αλκοόλ;

  1. Δεν μπορείτε να μεθύσετε με ποτά 0,5%

Ένα άλλο επιχείρημα για το ότι τα ποτά με 0,5% ABV θεωρούνται χωρίς αλκοόλ είναι ότι η ποσότητα αλκοόλ σε ένα ποτήρι  μπύρας με 0,5% ABV είναι πολύ μικρή – μόλις 2,2 g (περίπου 2,75 ml ή μισό κουταλάκι του γλυκού). Συγκρίνετε αυτά με τα 22,7g (περίπου 28,4 ml ή 5 κουταλάκια του γλυκού) αλκοόλ που παίρνετε σε μια πίντα ( 0.568 λίτρα) μπύρας ABV 5% και μπορείτε να δείτε πόσο ασήμαντο είναι.

Στην πραγματικότητα, η ποσότητα αλκοόλ σε ποτά 0,5% είναι τόσο μικρή που είναι αδύνατο να μεθύσετε 0,5%, ανεξάρτητα από το πόσο θα πιείτε.  (Το ίδιο ισχύει για χυμό πορτοκάλι και για τις μπανάνες…)

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα 0,5% ποτά είναι πάντα κατάλληλα εάν είστε ένας αλκοολικός σε απεξάρτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ποτά χωρίς αλκοόλ μπορούν να παρέχουν αισθητήρια στοιχεία που σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι μεθυσμένος όταν δεν είσαι φυσικά. Υπάρχει κίνδυνος να σας οδηγήσει πίσω σε πιο σκληρά ποτά.

Δεν σημαίνει επίσης ότι ποτά 0,5%, είναι πάντα κατάλληλα εάν αποφεύγετε το αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους, καθώς υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το τι είναι και δεν είναι αποδεκτό.

  1. Πολλές χώρες θεωρούν τα ποτά με 0,5% ABV χωρίς αλκοόλ

Πολλοί από τους ανθρώπους που κάνουν τους νόμους σχετικά με το τι είναι και δεν είναι χωρίς αλκοόλ καταλαβαίνουν ότι το 0,5% είναι μια ασήμαντη ποσότητα αλκοόλ που σημαίνει ότι το 0,5% θεωρείται χωρίς αλκοόλ ή μη αλκοολικό σε πολλές χώρες.

Για παράδειγμα:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποτά 0,5% και κάτω δεν περιορίζονται από την άδεια αλκοόλ που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει 0,5% ποτά (αν και οι κανόνες για την επισήμανση είναι ελαφρώς διαφορετικοί.

Στη Νέα Ζηλανδία, τα ποτά κάτω του 0,5% επιτρέπεται να περιλαμβάνουν τις λέξεις “μη μεθυστικό” (ή κάτι   παρόμοιο) στην ετικέτα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα ποτά κάτω από 1,2% ABV δεν χρειάζεται να αναγράφουν το ποσοστό στην ετικέτα.

Στις ΗΠΑ το 0,5%  θεωρείται «ίχνος ποσοτήτας αλκοόλ» και επιτρέπει την επισήμανση «μη αλκοολούχα» (αλλά όχι «χωρίς αλκοόλ» – παράξενο, ε;). Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ, μόνο ποτά άνω του 0,5% υπόκεινται σε φόρο αλκοόλ.

ΚΑΤΑ

Νομίζω ότι τα επιχειρήματα για την εξέταση του 0,5% ποτών «χωρίς αλκοόλ» είναι αρκετά πειστικά. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα επιχειρήματα εναντίον αυτού:

  • Δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ
  • Υπάρχει λίγο αλκοόλ στα 0,5% ποτά
  1. Δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ

Επειδή δεν έχει γίνει έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μπίρας με 0,5% αλκοόλ, οι οργανώσεις υγείας συνεχίζουν να καλύπτονται συμβουλεύοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, ειδικά εάν έχετε μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας ή εάν είστε έγκυος. Αυτό πιθανώς περιλαμβάνει οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ, ακόμη και τη μικρή ποσότητα που λαμβάνετε από 0,5% ποτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά στο να αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ.

Αυτό σημαίνει ότι τα ποτά 0,5% είναι ασφαλή εάν πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ για λόγους υγείας; Πιθανώς. Αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας σας, για κάθε περίπτωση.

  1. Υπάρχει λίγο αλκοόλ στα 0,5% ποτά

Εάν απέχετε τελείως από το αλκοόλ, μπορείτε να υποστηρίξετε ότι, καθώς τεχνικά υπάρχει αλκοόλ σε μπύρες 0,5%, αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν χωρίς αλκοόλ.

krasia.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γιατί πρέπει να πίνεις ένα σφηνάκι τεκίλα καθημερινά

Πώς να διατηρήσεις τη σάλτσα ντομάτας φρέσκια για μήνες

Taste and Hospitality

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο Strawberry Daiquiri

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!