Νέα Νεα της Αγορας

Το Χα-Ποτάμι «τέλειωσε»…

Κόκκινο από την Περιβαλλοντική Αρχή για το έργο αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εντός ιδιωτικού τεμαχίου στην κοινότητα του Ομόδους κοντά στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χα-Ποτάμι.

Η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του Νόμου, τις απόψεις του Τμήματος Γεωργίας, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και της προηγούμενης αξιολόγησης της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Το Σκεπτικό της Απόφασης

Με την τυχόν ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού πάρκου θα δημιουργηθούν συνθήκες περαιτέρω διατάραξης του φυσικού βιότοπου στην ήδη διενεργηθείσα εκχέρσωση στο 75% του  τεμαχίου, με τις επιπτώσεις στη φυσική βλάστηση, των φυτών του Κόκκινου Βιβλίου για Χλωρίδα της Κύπρου.

Η περιοχή της εν λόγω ανάπτυξης εντάσσεται σε περιβάλλον με απότομες κλίσεις, ευαίσθητη από αλλαγές του γεωλογικού υπόβαθρου και αφαίρεσης της φυσικής βλάστησης. Στη προηγούμενη αίτηση για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου παρά το ότι η Περιβαλλοντική Αρχή ανέφερε ότι ο κύριος του έργου θα μπορούσε να αιτηθεί ξανά με τρόπο να μη επηρεαστεί το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, κατασκευάζοντας επίπεδα διαφορετικών υψομέτρων – δόμων) δεν το έκανε και αντί αυτού δημιούργησε ένα επίπεδο πλατώ με μεγάλη κλίση για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν περαιτέρω εδαφολογικές μεταβολές και επηρεασμός του περιβάλλοντος για να γίνει δυνατή η μεταφορά κατασκευαστικών υλικών και εξοπλισμού για την ολοκλήρωση του έργου.

Το προτεινόμενο τεμάχιο συνορεύει με αργάκι το οποίο διαθέτει έντονα διαμορφωμένη κοίτη με ποτάμια βλάστηση που εκτείνεται 8 -10 μέτρα εντός του τεμαχίου. Επειδή φαίνεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα εκτείνεται μέχρι και τα σύνορα του αργακιού, η αναγκαία παντελής απουσία βλάστησης στα σύνορα του αργαγιού, σε συνδυασμό με την μεγάλη κλίση του τεμαχίου δημιουργεί συνθήκες για επερχόμενες διαβρώσεις, μετακίνηση του εδάφους και επηρεασμού της έντονης παραποτάμιας βλάστησης που βρίσκεται εντός του αργακιού και ευρύτερα καθ’ όλη διαδρομή του υδατορέματος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ενώ στο Έντυπο Πληροφοριών αναφέρεται ότι η χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού συστήματος θα γίνει με βάση την Πολιτική του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για αναπτύξεις που επηρεάζουν εγγεγραμμένα υδατορέμματα, που προνοεί απαγορευτική την παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων από το όριο της κοίτης του ποταμού (ο οποίος βρίσκεται στο δυτικό μέρος του τεμαχίου), η πρόσφατη επιτόπια επιθεώρηση στο εν λόγω τεμαχίου έδειξε ότι ο κύριος του έργου προχώρησε σε εκχέρσωση πέραν των πέντε μέτρων από τα όση το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων καθορίζει.

Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε υψόμετρο 767 μέτρα, 1,5 περίπου χιλιόμετρα νότια της κοινότητας του χωριού Όμοδος και 1,2 χιλιόμετρα ανατολικά σε ευθεία απόσταση από την κοινότητα Βάσας, με τις αποστάσεις αυτές να λαμβάνονται από τις πιο κοντινές πολεοδομικές ζώνες. Επίσης το έργο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρα από τη  Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χα-Ποτάμι και είναι  ισχύος παραγωγής 600Kw.

Related posts

Επίσημο: Διάταγμα / Τέλος οι επισκέψεις από σήμερα–Οι εξαιρέσεις

Taste and Hospitality

Δωρεάν Wi-Fi στη Λευκωσία

Taste and Hospitality

Royal Caribbean: «Λυπούμαστε που πρέπει να ακυρώσουμε τις διακοπές των επισκεπτών μας»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!