Άποψη Νεα της Αγορας

Ένα χρόνο ζούμε σε διασκορπισμένες σκέψεις…Περί διασκέδασης ο λόγος

Δεν μου επιτρέπω να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα και να ήθελα δηλαδή, απλά θα ήμουν ανέντιμη απέναντι στον εαυτό μου, κυρίως.

Ένας ιός, μια πανδημία μας ισοπεδώνει…Εμάς τους πολίτες, τους έφηβους, τα παιδιά, τους υπαλλήλους, τους επιχειρηματίες. Κατάφεραν να μας ενεργοποιήσουν εκείνο το μαραφέτι, το εγκεφαλικό που φιλτράρει σκέψεις, πληροφορίες, ειδήσεις, κουβέντες του «καφενέ». Χανόμαστε και χαθήκαμε σε λέξεις…Χάσαμε δουλειές. Χάσαμε ευκαιρίες. Χαθήκαμε σε σχέσεις ερωτικές και φιλικές. Το όνειρο μου για εκείνο το οδοιπορικό που μπήκε στον «πάγο». Φαντάζομαι ένα από τα δικά σας όνειρα είναι σε παρόμοια κατάσταση.

Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ανέμεναν κάθε εβδομάδα το Σαββατόβραδο για μια έξοδο. Μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού οι φίλοι που μαζευόμαστε και σαν «δεκαπεντάχρονα»  λέγαμε ασυναρτησίες, ακούγαμε μουσική και αν μας έκανε κέφι χανόμασταν σε ένα μπαράκι.

Και εδώ ακριβώς είναι το θέμα. Η νυχτερινή ζωή δεν έχει ορισμό και δεν εννοώ να ψάξω τον Μπαμπινιώτη για την έννοια της μέσα από βιβλία. Αναφέρομαι σε αυτή τη διασκέδαση που αντανακλά στην πολιτισμική μας κατεύθυνση.

Ο Αλέκος Μιχαηλίδης δεν μπορούσε να το θέσει καλύτερα: «Είναι όλοι οι χώροι εστίασης το ίδιο; …Νέοι χορεύουν στα τραπέζια των καφενείων;  Παρέες αγκαλιάζονται στους καφενέδες; Παππούδες χορεύουν τσα-τσα στους καφενέδες των χωριών; Ρητορικά τα ερωτήματα που δεν σκέφτηκαν, δεν ήθελαν να σκεφτούν ούτε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή ο Πρόεδρος στις συναντήσεις που προηγήθηκαν».

Μπουζουξίδικα με εισερχόμενους εξ Ελλάδος: Πάολα, Κιάμο, Βέρτη, Μαζωνάκη (τυχαία ονόματα,τυχαία σειρά αναφοράς). Ταβέρνες με μεζέδες με ποτό και διασκέδαση με ένα μπουζούκι, μια κιθάρα και μία τραγουδίστρια  που τραγουδάει «χαριτωμένα». Μπαρ για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες, για τα γερά ποτήρια. Μουσικές ταβέρνες και  μουσικά καφενεία που «χρίστηκαν» ρεμπετάδικα. Μουσικές σκηνές με Ζουγανέλη, Μποφίλιου, Χαρούλη. Για αυτή τη διασκέδαση μιλάω. Αυτή που ικανοποιεί τις ανώτερες ψυχικές και πνευματικές μας ανάγκες.

Ποιο το είναι αυτό που μέτρο που μπαίνει μπροστά  και μπορεί να ισοπεδώσει τη διασκέδαση η οποία βελτιώνει τη διάθεση μας, γινόμαστε πιο παραγωγικοί και ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις καθημερινές μας δραστηριότητες; Η διασκέδαση μέσα από την χαρά και το γέλιο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι: Βελτιώνει την αναπνοή, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν ή εξαλείφουν τον πόνο και προωθεί την αυτοεκτίμησή μας.

Δεν μπορώ να λύσω τον περίφημο γρίφο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που βασάνισε εκατομμύρια «μυαλά». Δεν μπορώ να κατανοήσω πολιτικές και τακτικές και δεν ξέρω και από να πάρω απαντήσεις, γιατί ακόμη δεν βρήκαν λύσεις και έκαναν την διασκέδαση γιο-γιο.

Άσπρισαν τα μαλλιά του παππού που είχε ένα καφενέ σε ένα χωριό του Ακάμα. Το μοναδικό της περιοχής που δέκα άτομα έπιναν κάφε και έπαιζαν τάβλι. Καθημερινά έτσι από συνήθεια, το ανοίγει το καθαρίζει, κοιτάει τους λογαριασμούς, κοιτάει φωτογραφίες στους τοίχους, θυμάται, αναπολεί και περιμένει…τους συγχωριανούς του. Υπάρχει και αυτή η μερίδα του κόσμου που η διασκέδαση παίρνει άλλη διάσταση που  δεν θέλει κραγιόν, γόβες, μπουζούκια, «τιριτάκτα» και χορούς πάνω σε τραπέζια.

Είναι παράδοξο παππού και το ξέρω…και λυπάμαι για ότι σου στέρησαν. Έχει πάει 9 και… «πρέπει να κλείσω το φως» να βάλω ακουστικά να ακούσω μουσική, ένα ποτήρι κρασί και να αρχίσω και πάλι να «αδειάζω» το μυαλό…Έχω δουλειά αύριο…έχω να «ψιθυρίσω» στο αφτί την δική σου κραυγή και εύχομαι να τα καταφέρω. 

Κύρια φωτό από αρχείο

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ελλάδα: «Βέτο» στο deal της Delivery Hero με τον όμιλο Μούχαλη

Taste and Hospitality

Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία στην Κρήτη με “σύνδεση” με το Harvard

Taste and Hospitality

Παραλίγο τραγωδία για τζετ της Ryanair με 166 επιβάτες λόγω… ασυνεννοησίας των πιλότων

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!