Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Πλήγμα στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας

Η διαρκής καραντίνα και η μηδενική κάθοδος τουριστών έφεραν τους ανθρώπους που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα να βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς συνθήκες της πανδημίας επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση, με τους αγρότες να ζητούν επίμονα τη στήριξη της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κάθετη αύξηση στην τιμή των σιτηρών, κάτι που μετακυλίεται σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού. Όπως ανέφερ ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, στην Χαραυγή, η αύξηση στις ζωοτροφές φέρνει και αύξηση στην παραγωγή γάλακτος και χαλλουμιού. Σημειώνεται ότι το χαλλούμι είναι το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν μετά τα φάρμακα και σε όλα τα στάδια της παραγωγής εργάζονται 30 – 40 χιλιάδες άνθρωποι.

Για αυτό οι αγροτικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία εισηγούνται να στηριχθεί η παραγωγή γάλακτος και κρέατος μέχρι το καλοκαίρι του 2021, κατά το οποίο θα γίνει ο νέος θερισμός στις μεγάλες χώρες-παραγωγούς. Προσθέτει ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον πράσινο τρυγητό για να μην επιφορτιστούν και άλλο οι οινοβιομηχανίες, οι οποίες ήδη έχουν τεράστια αποθέματα. Επιπλέον, επισημαίνει ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας, γιατί τα τελευταία χρόνια οι αγρότες προγραμμάτισαν και παράγουν προϊόντα για 4 εκατ. καταναλωτές.

Για αυτό χαρακτηρίζει κλειδί για την οικονομία του τόπου να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, καθώς επίσης και οι προσπάθειες από την κυβέρνηση για έλευση τουρισμού, τηρώντας όλα τα μέτρα. Ο Π. Χάμπας προειδοποιεί πως εάν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, θα υπάρχει πλήγμα τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταποίηση, με την απώλεια θέσεων εργασίας.

Δυσκολεύει πολύ η πώληση των λαχανικών

Η «Χαραυγή», θέλοντας να αποτυπώσει τις απόψεις και την αγωνία των αγροτών, για τα πολλά και διαρκή προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσπάθησε να επικοινωνήσει σχεδόν με όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής. Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο λαχανοπαραγωγός Γιώργος Παύλου ανέφερε πως κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει τουρισμός, η διάθεση των λαχανικών είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σημείωσε ότι ακόμα και οι Σύνδεσμοι δεν μπορούν να τα προωθήσουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. «Τώρα φυτεύουμε καρπούζια και πεπόνια και αν δεν γίνουν εξαγωγές από τους Συνδέσμους θα μείνουν στα χωράφια», πρόσθεσε ο κ. Παύλου, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή μας». Ανέφερε επίσης ότι η βοήθεια που δόθηκε δεν είναι αρκετή, καθώς τα έξοδα είναι πάρα πολλά.

Σε οριακό σημείο οι κτηνοτρόφοι

Ο αιγοπροβατοτρόφος Γιώργος Δημητρίου σημείωσε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η πολύ σημαντική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα και το κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος.

Επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος φόβος των παραγωγών είναι, με το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών από την κυβέρνηση, να μην επικρατήσει μονοπώλιο και προσυνεννοημένος καθορισμός των τιμών. Σε τέτοια περίπτωση, είπε, ο παραγωγός θα επωμιστεί το αυξημένο κόστος και κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.

Πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι εξαρτώνται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες και εκτίμησε ότι αν δεν βρέξει τον Μάρτιο, τότε ενδεχομένως να αναγκαστούν να εισάγουν και σανό, κάτι που θα είναι εντελώς καταστροφικό. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Τυροκόμοι: Να μειωθεί η παραγωγή αγελαδινού κατά 10%

Ο διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Νίκος Παπακυριακού, ανέφερε ότι αντιμετωπίζεται μεγάλο πρόβλημα στην εξαγωγή χαλλουμιού, για αυτό υπάρχει μεγάλο απόθεμα. Ως σημαντικότερο πρόβλημα χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον Φάκελο για το Χαλλούμι, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Για αυτό δημιουργούνται προβλήματα στους πελάτες του εξωτερικού και αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να είναι συντηρητικοί με τις παραγγελίες τους. Επεσήμανε ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση έδωσε δημοσιότητα και αξία στο BBQloumi που παρασκευάζεται στη Βουλγαρία.

Λόγω του μεγάλου αποθέματος που υπάρχει σε χαλλούμι, αφού μειώθηκαν οι εξαγωγές, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων ζητά από τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος.

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, λόγω του κορονοϊού τα κέτερινγκ στην Ευρώπη δεν δουλεύουν, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η εξαγωγή χαλλουμιού και να υπάρχει μεγάλο απόθεμα στις αποθήκες των τυροκόμων. Για αυτό ο Σύνδεσμος Τυροκόμων κάλεσε με εγκύκλιο τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10%.

Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών

Αναφορικά με τις τιμές που πωλούνται τα βασικά σιτηρά και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βρώση των ζώων, επικοινωνήσαμε με τον Συνεργατικό Οργανισμό Παραγωγής Ζωοτροφών (ΣΟΠΑΖ).

Σύμφωνα με τον ΣΟΠΑΖ λόγω κορονοϊού κάποια κράτη θέλουν να κρατήσουν αποθέματα για τον πληθυσμό τους, για αυτό επιβάλλουν δασμούς στις εξαγωγές. Κυριότερες εξαγωγικές χώρες είναι η Ρωσία και η Ουκρανία. Έτσι, οι τιμές των σιτηρών έχουν γνωρίσει τεράστια αύξηση τον τελευταίο χρόνο.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι σήμερα η αύξηση που σημειώθηκε είναι πολύ μεγάλη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ΣΟΠΑΖ πουλούσε το κριθάρι €215-220 τον τόνο, ενώ σήμερα πωλείται €250. Ο αραβόσιτος πωλείτο €205-210 τον τόνο, ενώ σήμερα πωλείται €250. Η σόγια πωλείτο €450-460 τον τόνο και σήμερα πωλείται €540-550. Το σιτάρι σήμερα πωλείται στα €300 τον τόνο, ενώ τον Σεπτέμβρη ήταν στα €250.

Επίσης, εκφράστηκε η άποψη ότι αναμένεται να γνωρίσουν και άλλη αύξηση.

ΣΟΔΑΠ: Τεράστια αποθέματα κρασιού λόγω μη κατανάλωσης

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, Μαρίνος Περικλέους, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι ο τελευταίος χρόνος έφερε μεγάλα προβλήματα σε σημείο που αν συνεχίσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, θα είναι δυσοίωνο το μέλλον για τον οργανισμό.

Εξηγώντας είπε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σε κρασί γίνεται από τους τουρίστες. Λόγω του κορονοϊού, σημείωσε, το 2020 οι πωλήσεις έφτασαν στο 1/3 των προηγούμενων ετών και για να μπορεί να αντεπεξέλθει ο οργανισμός αναγκάστηκε να δαπανήσει πολλά χρήματα από το αποθεματικό του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, δεν θα είμαστε ανοιχτοί για πολύ καιρό». Επίσης, λόγω του ότι ο τουρισμός ήταν σχεδόν μηδενικός το 2020, έμεινε αδιάθετο πολύ κρασί. Σύμφωνα με τον κ. Περικλέους, σήμερα στις αποθήκες του ο ΣΟΔΑΠ έχει γύρω στα 7 εκατομμύρια λίτρα κρασί, κάτι το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε στοκ τριών ετών. Επίσης σε ζιβανία διαθέτει στοκ περίπου τεσσάρων ετών. Ως εκ τούτου, κάλεσε την κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει το σχέδιο πράσινου τρυγητού (συγκομιδή πριν την ωρίμανση) για να μειωθεί η παραγωγή φέτος. Ακόμα αυτό που θα βοηθήσει σημαντικά είναι να γίνει σχέδιο για απόσυρση κρασιών, ώστε να μειωθεί το παλιό στοκ που υπάρχει, και να δημιουργηθούν οι χώροι για να μπορεί να παραληφθεί το νέο σταφύλι της εσοδείας 2021. Το παλιό κρασί θα μπορεί να διατεθεί για βιοκαύσιμο, ξίδι, καθαρό αλκοόλ ή και πρώτη ύλη για αντισηπτικό.

Να μην επιτραπεί το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών

Μέσα από τα στοιχεία και τις τιμές που υπάρχουν, επιβεβαιώνεται ότι το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου (ΕΣΚ) θα οδηγήσει σε δραματικές αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, υποδεικνύει σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας. Ο Άντρος Καυκαλιάς σημειώνει ότι η κυβέρνηση, με το κλείσιμο της ΕΣΚ, θα σταματήσει το ρόλο που έχει το κράτος στο να ρυθμίζει τις τιμές, εισάγοντας και πωλώντας σιτηρά. Επίσης, η ΕΣΚ είναι η αποκλειστική Αρχή διατήρησης αποθεμάτων σε σιτηρά. Μετά από πιέσεις των εισαγωγέων και εμπόρων, τελικά το νομοσχέδιο για διάλυση της ΕΣΚ πήρε αναβολή από την Ολομέλεια της Πέμπτης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αναφέρει ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας. Σημείωσε ότι στόχος είναι να οδηγηθεί ξανά στην Ολομέλεια εντός 15 ημερών. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι δεν προκρίνεται η επιλογή να παραμείνουν ανοιχτά τα θέματα, γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Επιτροπή απλά θα συνεχίσει να αιμορραγεί. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το κόμμα θα επιδιώξει να απορριφθούν τα σχετικά νομοσχέδια με στόχο να γίνει ριζική μεταρρύθμιση. Όπως είπε, «ως ΑΚΕΛ θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ούτως ώστε να μην είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που κάνει ό,τι περνά από το χέρι  της για να την κλείσει». Επίσης, αναφορά έκανε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες για μισθούς 16 ωρομίσθιων, οι οποίοι με απόφαση του Υπουργικού μεταφέρθηκαν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες. Ο προϋπολογισμός φανερώνει την απροθυμία του ΔΣ να κάνει τη δουλειά του αφού περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις στις δαπάνες για αγορά και στα έσοδα από πώληση σιτηρών. Με άλλα λόγια αποφάσισαν να ενισχύσουν την απραξία τους για να είναι σίγουρη υπόθεση για το κλείσιμο της Επιτροπής».

Του Γιάννη Κακαρή

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!


Related posts

Πόσο κοστίζει το πιο ακριβό αεροπορικό εισιτήριο του κόσμου

Taste and Hospitality

Η Β. Μπέκαμ σύγκρινε το φαγητό της με του γιού της και η διαφορά ήταν…χαώδης

Taste and Hospitality

Ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα βάζει λουκέτο και πωλείται

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!