Νέα Νεα της Αγορας

Πισίνες διώχνουν επενδυτές – Τι ζητούν οι developers

Την ανάγκη ρυθμίσεων προκειμένου οι πισίνες που βρίσκονται σε ενιαίες τουριστικές αναπτύξεις κι άλλα κοινόχρηστα έργα ανάπτυξης να μη θεωρούνται δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, επαναφέρουν οι ντιβέλοπερς, αφού στην παρούσα φάση, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάργηση του προγράμματος διαβατηρίων και την πανδημία, η κάθε επένδυση μετρά.

Και η υφιστάμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, όχι μόνο δεν βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά διώχνει αγοραστές ακινήτων που επένδυσαν στην Κύπρο. «Μετά τον κορωνοϊό, την κατάργηση του ΚΕΠ και τη δραματική μείωση των τουριστών, η οικονομία καλείται να σηκώσει ακόμα ένα βάρος, αυτό της φυγής των Ευρωπαίων και άλλων αγοραστών ακινήτων, δηλαδή των μόνιμων τουριστών στην Κύπρο, των μόνων που μας απέμειναν», αναφέρει ο νομικός σύμβουλος του συνδέσμου σε επιστολή προς την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Με την επιστολή του, ο σύμβουλος των ντιβέλοπερς, Σταύρος Λεπτός, ζητά στην ουσία επανέναρξη της συζήτησης για το θέμα, με βάση και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής Ηλία Μυριάνθους, η οποία τροποποιεί τον περί Δημοσίων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμο. Όπως υποστηρίζει, η πρόταση νόμου αποτελεί μια καλή βάση για αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού οδηγεί σε μερική συμμόρφωση της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα EN15288-1 EN 15288-2, τα οποία θα έπρεπε να υιοθετήσει η χώρα μας. Η υιοθέτηση των σχετικών προτύπων, ανέφερε στον «Φ» ο κ. Λεπτός, αυτόματα θα εξαιρέσει τις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές σε ενιαίες αναπτύξεις από τις δημόσιες και κατ’ επέκταση από την ανάγκη φύλαξής τους από ναυαγοσώστη, αλλά και την τήρηση μιας σειράς από άλλες υπηρεσίες, όπως αποδυτήρια, τουαλέτες κτλ. «Σήμερα, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή που πήρε άδεια λειτουργίας με βάση τον υφιστάμενο νόμο και η ολιγωρία μας να συμμορφωθούμε, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης, από τα οποία προέρχονται και στα οποία καταλήγουν οι αγοραστές ακινήτων, πλήττει ανεπανόρθωτα την οικονομία μας τις δύσκολες αυτές ώρες, προς μεγάλη χαρά των ανταγωνιστών μας», υποστηρίζουν μέσω του δικηγόρου τους οι ντιβέλοπερς στην επιστολή τους προς την κ. Μαύρου. 

Στην ίδια επιστολή, σημειώνεται ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης με τον υφιστάμενο νόμο έχει καταστροφικές συνέπειες, αφού, η υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσωστών, στην ουσία καθιστά απαγορευτικό το ύψος των κοινόχρηστων που θα πρέπει να επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες. Ως επακόλουθο, διαχειριστικές επιτροπές κοινόκτητων οικοδομών παραιτούνται και ουδείς θέλει να διοριστεί σε αυτές, εφόσον φέρουν ποινική ευθύνη για τη μη συμμόρφωση στο νόμο. Επιπρόσθετα, όπως υποστηρίζεται, οι αγοραστές μονάδων σε κοινόκτητα έργα με κολυμβητικές δεξαμενές έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω των υπέρογκων κοινοχρήστων που προβλέπονται και αυτοί που ήδη αγόρασαν πωλούν τα διαμερίσματά τους και αγοράζουν σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες συμμορφώθηκαν με τα πρότυπα. Τέλος, οι ντιβέλοπερς υποστηρίζουν πως κολυμβητικές δεξαμενές κλείνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα έργα ποιότητας και να πλήττεται ανεπανόρθωτα η κυπριακή οικονομία και το κύρος της Κύπρου ως σύγχρονης πολιτείας, εντός της ΕΕ.

Και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ευνοούν αλλαγή της νομοθεσίας

Το πρόβλημα που φαίνεται να παρουσιάζεται όσον αφορά τα κοινόκτητα έργα, αλλά πολύ περισσότερο την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, αναγνωρίζει και η πρόεδρος της Επ. Εσωτερικών Ελένη Μαύρου. Μιλώντας στον «Φ», η κ. Μαύρου σημείωσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο παρελθόν στην επιτροπή, στη βάση και της πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τον κ. Μυριάνθους, αναφέροντας όμως πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, για το οποίο χρειάζεται και τεχνοκρατική υποστήριξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε προβληματισμό κατά πόσο μπορεί να ρυθμιστεί το θέμα με την πρόταση νόμου και άφησε να εννοηθεί πως θα ήταν προτιμότερο αυτό να γίνει μέσω νομοσχεδίου. Βάσει αυτής της προεργασίας που απαιτείται, η κ. Μαύρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δύσκολα θα προλάβει να εξετάσει το θέμα το Σώμα με την παρούσα σύνθεση του. 

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας τονίζουν και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αναφέρουν πως ο πλήρης και ολικός εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις Δημόσιες Κολυμβητικές Δεξαμενές είναι αναγκαίος, προκειμένου να επιλυθούν οι μεγάλες στρεβλώσεις και παθογένειες που υπάρχουν. Υπενθυμίζουν ακόμα πως η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας εντοπίστηκε από τις ίδιες εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον. 

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες αναφέρουν ακόμα, σε δική τους επιστολή προς την κ. Μαύρου, πως υπάρχει ήδη έτοιμο εκσυγχρονισμένο προσχέδιο νόμου -από το ΥΠΕΣ- εκφράζοντας την άποψη πως «το καλύτερο θα ήταν να προωθηθεί προς συζήτηση το προσχέδιο αυτό και ενδεχομένως να περιληφθούν σε αυτό στοιχεία της πρότασης του κ. Μυριάνθους». 

 Αδάμος Αδάμου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων: Aκυρώνει όλες τις εκθέσεις και τις μεταφέρει Μάρτιο του 2021

To Anassa αναστέλλει τη λειτουργία του

Taste and Hospitality

Ο COVID-19 «πάγωσε» την ποτοαπαγόρευση στην Κύπρο σε δρόμους, παγκάκια, και πλατείες…

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!