Νέα Νεα της Αγορας

Σάββας Περδίος: Θα στερηθούμε τον τουρισμό αν έχουμε πισωγυρίσματα

Σε μια Εθνική Στρατηγική δεκαετούς εμβέλειας και με κύριο άξονα την σταθερότητα του συστήματος κατηγοριοποίησης των χωρών στην βάση προκαθορισμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο Τουρισμός κάνει την 1η Απριλίου το μεγάλο «restart». Εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών –τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο– για την υποδοχή ενός ακόμη καλοκαιριού στην «σκιά» της πανδημίας, η Κύπρος χαράσσει την δική της στρατηγική, διεκδικώντας με αξιώσεις ένα σημαντικό μερίδιο των τουριστικών αφίξεων στην περιοχή της Μεσογείου. 

Λίγο πριν την πλήρη επανένταξη της χώρας στην διεθνή τουριστική σκηνή ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος μιλάει στο AlphaNews.live, για το πλάνο και την ετοιμότητα της Κύπρου, τις ευρωπαϊκές διεργασίες για επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουνίου μέσω του «Πράσινου Πιστοποιητικού», αλλά και τoυς παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι τουριστικές ροές τους ερχόμενους μήνες. 

«Έχουμε χτίσει ένα πλαίσιο συνεχές που δίνει ασφάλεια»

Η καθυστέρηση των αποφάσεων σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε την Κύπρο στον καθορισμό ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου που στηρίζεται στις εργαστηριακές διαγνώσεις, με στόχο την διασφάλιση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της ευκολίας μετάβασης των επιβατών στην Κύπρο. 

Σάββας Περδίος – Υφυπουργός Τουρισμού

«Ουδέποτε η Κύπρος θα έκανε ένα πρωτόκολλο το οποίο θα βασιζόταν πάνω στο εμβόλιο. Θεωρήσαμε ότι ίσως να μην “έτρεχε” όσο γρήγορα θα έπρεπε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο εμβολιασμός. Και φαίνεται ότι τελικά είχαμε δίκιο σε αυτό.» Ήδη από την πρώτη Μαρτίου βρίσκεται σε εφαρμογή πρωτόκολλο κατηγοριοποίησης των ευρωπαϊκών κρατών-μελών σε τρεις κατηγορίες (πράσινη πορτοκαλί και κόκκινη), ενώ από την πρώτη Απριλίου στον διακανονισμό εντάσσονται σημαντικές αγορές για την Κύπρο, όπως η Βρετανία, η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, τα Εμιράτα κι οι ΗΠΑ.

«Θα μπαίνουν πάντα σε μια από τις τρεις κατηγορίες που δεν χρειάζονται καραντίνα και οπωσδήποτε δεν θα διακόπτονται οι πτήσεις όπως ζητούνταν πέρυσι. Έχουμε χτίσει ένα πλαίσιο συνεχές, το οποίο θα μπορέσει να δώσει ασφάλεια προς τους οργανωτές ταξιδιών να ξέρουν και εκείνοι ότι, ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει για τα προγράμματά τους, θα μπορούν να λειτουργήσουν.»

Ερωτηθείς για το πότε αναμένονται οι πρώτες αφίξεις από τις αγορές-κλειδιά για την Κύπρο, ο κ. Περδίος απάντησε ότι πρόκειται για διαφορετικές ημερομηνίες. «Το Ισραήλ θα μπορέσει να ξεκινήσει δειλά-δειλά από αρχές Απριλίου. Η δε Ρωσία πιστεύω από το τέλος Απριλίου. Η Βρετανία όχι πριν τις 17 Μαΐου. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς το παρόν μέχρι τέλη Απριλίου, αν αυτό δεν αλλάξει, κάπου εκεί προορίζεται το άνοιγμα και αυτής της αγοράς, παρόλο που πιστεύω ότι θα μεταφερθεί πιο μετά» εξηγεί. Όσον αφορά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η καθυστέρηση είναι αναμενόμενη, με τον κ. Περδίο να κάνει λόγο για τέλη Μαΐου, ίσως αρχές Ιουνίου.

Πράσινο Πιστοποιητικό: Μας ενδιαφέρει οπωσδήποτε η αγορά της Ρωσίας

Η κινητικότητα χωρών της Μεσογείου, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, που οδήγησαν την Ε.Ε. να εξετάσει πιο θερμά το ζήτημα του «Πράσινου Πιστοποιητικού» με πιθανή ημερομηνία εφαρμογής του να είναι η 1η Ιουνίου. 

 «Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία, και συμφωνούμε κι εμείς, είναι ότι δεν πρέπει το εμβόλιο ή το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού να αποτελεί προϋπόθεση για να έρθει κάποιος σε μια χώρα. Πρέπει να είναι μια από τις επιλογές. Δηλαδή να δίδεται ένα Πιστοποιητικό ταξιδιού, το οποίο θα μπορεί κάποιος να πληροί αυτό το Πιστοποιητικό αν έχει εμβολιαστεί, αν έχει αρνητικό τεστ, ή αν έχει ένα τεστ αντισωμάτων», σημείωσε.

Όσον αφορά τρίτες χώρες, η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει σε διευκολύνσεις για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ μέσω διμερών συμφωνιών, ενώ επιδίωξη του Υφυπουργείου είναι η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας και με την Ρωσία. 

 «Είναι δεδομένο ότι μας ενδιαφέρει οπωσδήποτε και η αγορά της Ρωσίας, είναι μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκριθεί το εμβόλιο τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν κι εφόσον γίνει αυτό, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανάλογη συμφωνία.»

Έτσι κι αλλιώς η αγορά της Ρωσίας ανοίγει για την Κύπρο την 1η Απριλίου, διευκρινίζει ο ίδιος. 

Κύρια φωτο: ΠΟΛΙΤΗΣ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Νερό με λεμόνι: Πώς και πότε πρέπει να το πίνετε

Taste and Hospitality

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Intermittent Fasting

Taste and Hospitality

Κλείνουν και τα συνεργεία αυτοκινήτων

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!