Νέα Νεα της Αγορας

Σε «αναμμένα κάρβουνα » οι ξενοδόχοι

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ξενοδόχοι καθώς η Κύπρος, λόγω των επιδημιολογικών δεικτών της Λεμεσού, παραμένει στην Κόκκινη Κατηγορία, σύμφωνα με την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Έντονα ανήσυχοι, δηλώνουν επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να εγκρίνει την ανανέωση του σχεδίου στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε πολύ αρνητική εξέλιξη την κατάσταση που επικρατεί στη Λεμεσό τις τελευταίες εβδομάδες, που έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να βρεθεί στο «κόκκινο» από το ECDC.

Ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να επιστρέψει η χώρα σε καλή επιδημιολογική κατάσταση ώστε να ξεφύγει από την αρνητική κατηγοριοποίηση η οποία σκοτώνει την αγορά και δυσκολεύει τις κρατήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, «οι βρετανοί πολίτες φαίνεται ότι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για διακοπές στην Κύπρο γι’ αυτό και κλήθηκα από δύο μεγάλους σταθμούς της Μεγάλης Βρετανίας να τους ενημερώσω για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων».

Αγωνία για το σχέδιο ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ επαρχίας Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, στην οποία μόνο δύο ξενοδοχεία είναι ανοικτά για την ώρα, επέκρινε και αυτός με τη σειρά του, την άσχημη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη Λεμεσό, η οποία εκθέτει διεθνώς την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι ξενοδόχοι αγωνιούν και για το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση στο αίτημα που έχουν θέσει, κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΥΞΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για παράταση του σχεδίου στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Οι ξενοδόχοι αναμένουν να ακούσουν το συντομότερο δυνατόν από την κυβέρνηση την ανανέωση των προγραμμάτων στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και για τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ούτως ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε πότε θα ανοίξουμε. Διότι, όσον πιο σύντομα ανοίξουμε, τόσο πιο γρήγορα θα σταλεί το μήνυμα ότι τα ξενοδοχεία της Κύπρου είναι ανοικτά και αναμένουν τους τουρίστες».

Σημείωσε ότι «η βιομηχανία θέλει προγραμματισμό και ο τουρίστας για να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να προχωρήσει σε κρατήσεις θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα ξενοδοχεία είναι ανοικτά και όχι ότι θα ανοίξουν κάποια στιγμή».

«Ενδιαφέρον για την Κύπρο υπάρχει, εντούτοις οι κρατήσεις ακόμη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφορούν κυρίως το δεύτερο μέρος καλοκαιριού. Και να μη ξεχνάμε ότι οι κρατήσεις ξεκινούν από το μηδέν», υπέδειξε.

Όσον αφορά και το αίτημα που τέθηκε στο τραπέζι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων για την εγχώρια αγορά, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι «όταν η κυβέρνηση εγκρίνει την επέκταση του σχεδίου στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων τότε κάποιες μονάδες θα τολμήσουν να επαναλειτουργούν από τον Απρίλιο για να κτίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους για τους καλοκαιρινούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα συνδυάσουν και το άνοιγμα των ξενοδοχείων για την εγχώρια αγορά», ανέφερε.

Σχετικά με το Ισραήλ, διευκρίνισε ότι ακόμη δεν ξεκίνησαν οι πτήσεις από το Ισραήλ και ως εκ τούτου χάθηκε η ευκαιρία οι Ισραηλινοί να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα τους στις 23 Μαρτίου, στην Κύπρο.

Όλα κλειστά στην επαρχία Αμμοχώστου

Απογοήτευση επικρατεί και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της επαρχίας, Δώρος Τάκας, εδώ και μερικές εβδομάδες η Κύπρος παραμένει στην κόκκινη κατηγορία του ECDC.

Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα μηδενίζεται και η πιο μικρή πιθανότητα να δεχθούμε τουρισμό, σημείωσε και διαμήνυσε ότι «ενόσω βρισκόμαστε στην κόκκινη κατηγορία δεν θα έρχονται τουρίστες, διότι για να έρθει κάποιος στην Κύπρο όταν επιστρέψει στη χώρα του θα υποστεί τις συνέπειες είτε μιας καραντίνας ή κάποιου άλλου περιορισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα στην επαρχία Αμμοχώστου δεν υπάρχουν κρατήσεις. Αυτές αναμένονται από τις 15 Ιουνίου και μετά, συνεπώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει καμία ξενοδοχειακή μονάδα.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι ενδέχεται η Μεγάλη Βρετανία να μην επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό από την 17η Μαΐου.

Σχολίασε και το αίτημα που έθεσαν οι ξενοδόχοι για επέκταση του σχεδίου στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέχρι τέλος Ιουνίου, λέγοντας ότι όσο καθυστερεί η λήψη της απόφασης τόσο καθυστερεί και η έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Της Ηρώς Ευθυμίου/stockwatch

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έλλειψη σεβασμού: Ένα λάστιχο βιδωμένο στην πλάκα των θυμάτων 14ης Αυγούστου (ΦΩΤΟ)

Περδίος: Δεν ακυρώθηκαν, αλλά μεταφέρθηκαν οι πτήσεις από Ρωσία

Taste and Hospitality

Αρχίζει το “παζάρι” για το ωράριο λειτουργίας της εστίασης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!