Νέα Νεα της Αγορας

Τηλεφώνησαν στην Ομάδα Ιχνηλάτησης και ζήτησαν αποζημίωση για χωράφια!

Σταθεροποίηση των ημερησίων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες ωστόσο ακόμη κυμαίνονται σε υψηλούς αριθμούς όπως αναφέρει o επιδημιολόγος Πεδίου και επικεφαλής της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Σε συνέντευξή του στο AlphaNews.Live αναφέρθηκε στο επίπονο έργο της Ομάδας Ιχνηλάτησης, στα φαινόμενα υποδήλωσης επαφών αλλά και τον τρόπο που αποκαλύπτεται όταν κάποιο άτομο είναι θετικό στον ιό και απέκρυψε επαφές, ή το χώρο εργασίας του. Μας μίλησε για τα κρούσματα απειθαρχίας, τα clusters στα σχολεία αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που δέχεται κάποιες φορές η Ομάδα Ιχνηλάτησης από πολίτες, που δεν θέλουν να συνεργαστούν με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία ιχνηλάτησης. Χαρακτηριστικά ο κ. Συλβέστρος μας είπε, “δεν είμαστε Αστυνομία, δεν είμαστε γραμμή παραπόνων για να ακούμε τα προβλήματα” που δεν αφορούν την ομάδα ιχνηλάτησης. 

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη..

Πόσο δύσκολο είναι το έργο της ομάδας ιχνηλάτησης;
“Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται και εργασία της διαδικασίας ιχνηλάτησης”. 

Υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών όσον αφορά στη δήλωση επαφών ή παρατηρούνται ακόμη φαινόμενα με πολίτες να αποκρύβουν στοιχεία;
“Έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση. Δηλώνονται περίπου 10 με 20 επαφές από το κάθε κρούσμα, κάτι ενθαρρυντικό σε σχέση με τα τρία που δηλώνονταν στις αρχές Μαρτίου. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εντοπίζονται επαφές και να δηλώνονται. Υπάρχουν συνεργασίες είτε με το Υπουργείο Εργασίας είτε με την Αστυνομία για εξεύρεση επαφών αλλά και οι ίδιες επαφές δηλώνουν άλλες από μόνες τους”. 

Υπάρχει κάποιο παράδειγμα να μας δώσετε για περιστατικό που απέκρυψε επαφές;
“Υπάρχαν περιστατικά που μας έλεγαν ότι είναι άνεργοι για να μην δηλώσουν τη δουλειά τους. Πήραμε πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλλον, για παράδειγμα από την μητέρα του κρούσματος, που όταν την ρωτήσαμε που δουλεύει ο γιος σας μας είπε. Ειδοποιήσαμε τον εργοδότη και δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος”.

Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κάποιος δίνει ψευδή στοιχεία πως προχωρά η Ομάδα Ιχνηλάτησης;
“Ενημερώνουμε τις αρμόδιες Αρχές ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει δηλώσει όλες τις επαφές. Αποφεύγουμε να κάνουμε καταγγελίες στην Αστυνομία, τηλεφωνούμε τους ενδιαφερόμενους και συνεχίζουμε κανονικά την ιχνηλάτηση. Καταλαβαίνετε ότι όλες οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες για μας”. 

Υπήρχαν περιπτώσεις όπου πολίτες ζήτησαν την ειδική άδεια ασθενείας και δεν δηλώθηκαν ως στενές επαφές;
“Ναι, συνήθως έτσι ανακαλύπτουμε τις στενές επαφές που μας διαφεύγουν. Έρχονται εκ των υστέρων να ζητήσουν ειδική άδεια. Είτε όντως να τέθηκαν σε καραντίνα είτε δεν έχουν μείνει σε αυτοπεριορισμό, ισχυρίζονται ότι ήταν σε επαφή με το κρούσμα αλλά οπωσδήποτε αν δεν έχουν δηλωθεί ως επαφή από το κρούσμα δεν μπορούμε να τους εκδώσουμε ειδική άδεια και εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο μας πρόβλημα γιατί αντιδρούν θέλουν την άδεια. Εμείς χωρίς να τους δηλώσει κάποιος δεν μπορούμε να τη δώσουμε και εκεί ανακαλύπτεται και η υποδήλωση”. 

Πως σχολιάζετε τις περιπτώσεις πολιτών που σπάνε την καραντίνα πριν τη 10η ημέρα;
“Μπορεί να είναι πέντε περιστατικά την ημέρα. Είναι αριθμός που δεν θα επηρεάσει τόσο σημαντικά τη διασπορά αλλά το πρόβλημα είναι διαχειριστικό. Φανταστείτε να αποδεσμευτεί ένα θετικό κρούσμα νωρίτερα, να είναι μαθητής, να πάει στην τάξη του και να αρχίσουμε για δεύτερη φορά την ιχνηλάτηση. Σε μαθητές έχουν παρατηρηθεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. Ίως να πιέζουν τόσο τον προσωπικό τους ιατρό για να αποδεσμευθούν που σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός υποκύπτει ή ίσως να μην έχει ενημερωθεί σωστά ή να χρησιμοποιεί σωστά τα πρωτόκολλα που του έχουν σταλεί από το Υπουργείο Υγείας”. 

Ποια παράπονα ακούτε συνήθως;
“Συνήθως παράπονα που αφορούν γενικά τη ζωή τους και δεν αφορούν καθόλου τον κορωνοϊό ούτε την Ομάδα Ιχνηλάτησης”. 

Το πιο ακραίο που έχετε ακούσει;
“Aποζημιώσεις για τα χωράφια τους, διάφορα τέτοια θέματα που δεν αφορούν την ομάδα ιχνηλάτησης. Για επιδόματα ή για προβλήματα που τον απασχολούν και καθυστερούν τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνεται”. 

*Φωτογραφία από AP

Related posts

Στο Βιετνάμ το πρώτο ολόχρυσο ξενοδοχείο (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Nobu: Το brand του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανοίγει νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη -(BINTEO)

Taste and Hospitality

Σ. Περδίος: “Χαμένος” μήνας ο Ιούλιος για τον τουρισμό

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!