Νέα Νεα της Αγορας

Κουλουβάχατες αποφάσεις…Μας θέλουν τουρίστες «στις πολυκατοικίες»

Ασυνεννοησία; Παρασκήνιο; Σκοπιμότητες; Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ βάση ποιας λογικής ανοίγουν τα ξενοδοχεία για τους τουρίστες από το εξωτερικό οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα διατάγματα εντός της χώρας και την ίδια ώρα οι Κύπριοι να παίρνουν «κόκκινη κάρτα».

Οι  φθηνές διακοπές στα καλοκαίρια της Πανδημίας είναι ένα είδος που στοχοποιείται αρκετά πλέον. Όλοι αναζητούν τουρίστες που θα ξοδεύουν περισσότερα και αισθάνομαι ότι κάποιοι το πήγαν ένα βήμα παρακάτω και αντί απλά να ζητάνε πλούσιος τουρίστες, προσπαθούν να μπλοκάρουν την είσοδο στο φτηνό τουρισμό, μάλλον εμάς.

Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Κύπριους πολίτες. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι οι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τουλάχιστον οικονομικά, μόνο με τον ντόπιο τουρισμό.  Φαίνεται να μην είναι βιώσιμη λύση  ο εγχώριος τουρισμός εκτός και εάν πρόκειται για μια πολύ μικρή οικογενειακή μονάδα η οποία έχει την ευελιξία να διαχειριστεί αυτή την έκτακτη κατάσταση.

Επιχορηγήσεις…χωρίς κρατήσεις!

«Το Υπουργικό Συμβούλιο για να ενισχύσει τον εγχώριο τουρισμό προς όφελος του κοινού, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων της τουριστικής βιομηχανίας αποφάσισε να παρατείνει το «Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού», για την περίοδο από 1η Απριλίου 2021 μέχρι και την 31 Μαΐου 2021 με την κάλυψη του 35% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ταυτόχρονα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση προς όλους τους Κύπριους ή κάτοικους της Κύπρου να κάνουν κράτηση σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο», επισημαίνει σε ανάρτηση του ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσόκκος και σχολιάζει:  «Ναι, απαγορεύεται να κάνεις κράτηση σε ξενοδοχείο στην Κύπρο, αλλά να επιχορηγεί το κράτος τα ξενοδοχεία με τις ανύπαρκτες κρατήσεις που απαγορεύει να κάνεις… Ακόμη ένα δώρων – άδωρον και ένα από τα καλύτερα μέτρα στήριξης της Ευρώπης!

Το ανθρώπινο δυναμικό (αριθμός εργαζομένων) που απασχολήθηκε στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία το 2019, έφτασε στις 37.862. Εάν υπολογίσουμε ότι στην εστίαση απασχολούνται περίπου 25 χιλ. εργαζόμενοι τότε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εργάζονται περίπου 12 χιλ. άτομα. Και διερωτώμαι ποιος σκέφτεται αυτά τα παιδιά που ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί εδώ και τόσους μήνες.

Από την πλευρά του το ΚΕΒΕ εισηγήθηκε πρόσφατα τη διενέργεια rapid test 24 ώρες πριν την άφιξη στο ξενοδοχείο για Κύπριους και διερωτάται γιατί να υπάρχει αυτή η διάκριση, την ίδια στιγμή που για ξένους τουρίστες επιτρέπεται η διαμονή με την παρουσίαση μοριακού test PCR εντός 72 ωρών.

Πάντως, μέχρι στιγμής κανείς από τους αρμοδίους δεν ήταν σε θέση τοποθετηθεί επίσημα με αποτέλεσμα να ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για να καταλήξουμε στο «ότι αποφασίσει η επιδημιολογική ομάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λάρνακα προτεθείτε  να ανοίξει τα καταλύματα για τους Κύπριους μετά τις 21 Ιουνίου, η Πάφος, Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 1 Μαΐου. Ενώ η Λεμεσός δεν έχει πάρει αποφάσεις ακόμη.

Ο Γενικός Διευθυντής Πασυξε Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως αποφάσεις θα ληφθούν τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου. Χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν πρόκειται και για τον εγχώριο τουρισμό τόνισε πως η τουριστική κίνηση αναμένεται να πάρει μπρος τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι  βάση της Στατιστικής Υπηρεσίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι αφίξεις τουριστών το 2020 συγκρίνονται με αυτές της δεκαετίας του ’80. Το πρώτο εντεκάμηνο του 2020 οι αφίξεις τουριστών περιορίστηκαν σε 621.927, το 1983, οι αφίξεις τουριστών έφτασαν τις 620.726, από 548.180 το 1982. Η βαριά βιομηχανία του τόπου, από το 1984 και μετά, κατέγραψε συνεχείς ανόδους στους αριθμούς που επισκέπτονταν το νησί, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά το 1988 και τα δύο εκατομμύρια το 1994.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 300 ευρώ για ένα πακέτο μακαρόνια – Ενοχλημένος ο Σ.Ξιναρής και δείτε γιατί (Φωτο)

Ryanair: Προβλέψεις του CEO για «πολύ ισχυρή ανάκαμψη» της επιβατικής κίνησης

Taste and Hospitality

«Εγχειρίδιο» τα νέα μέτρα για γάμους: Τι ισχυεί απο το μπουφέ…στις τουαλέτες!

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!