Νέα Νεα της Αγορας

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί…και το ξέρουν

Η Κύπρος παρουσιάζεται  πλέον ως ένα παράδειγμα αποτυχίας αφού δόθηκε περισσότερη σημασία σε τρία ήδη lockdown, παρά στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας. Αρχής γενομένης με το: «Η κίνα είναι μακριά από την Κύπρο» και το πήγαινε –έλα στα αεροδρόμια μας χωρίς κανένα έλεγχο για μήνες. Τα υπόλοιπα γνωστά…και πλέον καταγραμμένα στον εγκέφαλο μας (που «κάηκε» με τόσες «συγνώμες» και γιο-γιο αποφάσεις). Μετά τα τεστ και τα εμβόλια, τα «πράσινα διαβατήρια» για μετακινήσεις από τις 10 Μαΐου.

700 και διατάγματα από τα στόματα του ΠτΔ και του Υπ. Υγείας αφού πρώτα συμβουλεύτηκαν την επιδημιολογική ομάδα (αλήθεια, ποιοι είναι και βάση ποιων κριτηρίων επιλέγηκαν;)

Και επειδή «βαριέμαι» και πλήττω αφόρητα να παπαγαλίζω κουβέντες  που μάθατε να μας σερβίρετε (μάλλον εν όψει εκλογών): «Υπομονή» – «Δύναμη» – «Αντοχή»… Ακούστε φίλοι κυβερνώντες κλπ: H αληθινή ζωή δεν είναι πείραμα.

Η διάσημη ρήση του Αριστοτέλη τόσο κομμένη ραμμένη στην εποχή που μας βάλατε να ζουμε:, «O άνθρωπος είναι ζώον πολιτικόν», φτιαγμένος για να ζει σε κοινωνίες και να συναναστρέφεται ανθρώπους. Η απομόνωση του lockdown μας έπεσε βαριά. Οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ την απομόνωση  και ο δρόμος αυτής δυσβάσταχτος.

Επιλέξετε τα lockdowns ως καλή λύση,  για να μην υπερφορτωθούν τα συστήματα υγείας. Χωρίς ουσιαστική λύση αναρωτιέμαι θα υπάρξει ποτέ ημερομηνία λήξης της πανδημίας; Και αν γίνει ένας σεισμός; Ένα θερμό επεισόδιο; Πώς θα προστατεύσετε αυτό το λαό με «κλειδώματα» και εμβόλια ή μήπως με sms;

Mark Woolhouse, Sylvia Gowtage-Sequeria και οι καθηγητές Andy Dobson και Akilesh Mishra υποστηρίζουν πως οι παράγοντες για δημιουργία μιας επιδημίας είναι ανάμεσα σε άλλα η αποτυχία προγραμμάτων δημόσιας υγείας. Και εδώ ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΟΛΟΙ.

Εν έτη 2021 στην Κύπρο θάβουμε ακόμα τους νεκρούς του 1974. Το πόσο παραμύθι φάγαμε δεν «χωνεύετε»  και δεν «καταπίνετε». 3.000 Ελληνοκύπριους νεκρούς, 150.000 πρόσφυγες, 1493 αγνοούμενους. Την ώρα  που σφυροκοπούσαν τα αεροπλάνα τρέχαμε να σωθούμε σε καταυλισμούς, σε συνοικισμούς. Γυναίκες βιάστηκαν, παιδιά μεγάλωσαν χωρίς πατέρα. Πώς θα το λέγανε άραγε αυτό όλο αν προϋπήρχε η πανδημία του πολέμου;

Η ΛΥΣΗ

Η κυβέρνηση χάρισε φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επενδυτές, αφού περίπου 3.500 ακίνητα, τα οποία αγοράστηκαν μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, χρεώθηκαν με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, ο οποίος εφαρμόζεται κυρίως για νέα ζευγάρια στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, αντί με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19%, ο οποίος ισχύει για τις περιπτώσεις των επενδύσεων. Δηλαδή «βάφτισαν» τους επενδυτές ως πρόσωπα τα οποία έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος σε σχέδια κοινωνικής πολιτικής του κράτος και τους χάρισαν -μαζί με τα «χρυσά» διαβατήρια- φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων.

ΝΟΥΜΕΡΑ

  • Το 2019, εν μέσω των έντονων πολιτικών συζητήσεων για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή πιο αυστηρών κριτηρίων, παραχωρήθηκαν 579 χρυσά διαβατήρια έναντι επενδύσεων €2,5 εκ.  Τα πλείστα διαβατήρια εκδόθηκαν πριν τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση εισήγαγε, αρχικά, αυστηρότερα κριτήρια.
  • Το 2018 παραχωρήθηκαν 581 χρυσά κυπριακά διαβατήρια.
  • Το 2017 παραχωρήθηκαν 503 κυπριακά διαβατήρια, το 2016 εκδόθηκαν 443, το 2015 ο αριθμός έφτασε τα 337, το 2014 ανήλθε στα 214 και το 2013 έφτασε τα 55.

Δεν ξέρω μαθηματικά κάντε την σούμα και πάμε παρακάτω:

H περιουσία της αρχιεπισκοπής είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και πολύ μεγαλύτερη αυτή των μονών και των μητροπόλεων.

Η ΛΥΣΗ

Το νέο  Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι το κύριο νοσοκομείο της χώρας λειτούργησε το 2006. Το συμβόλαιο κατασκευής του νοσοκομείου υπογράφτηκε το 1997. Η κατασκευή του νοσοκομείου και ο εξοπλισμός του στοίχισαν 120 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 205 εκατομμύρια ευρώ. Το νοσοκομείο καταλαμβάνει εμβαδόν 102.000 τ.μ., από τα οποία περίπου τα 31.000 τ.μ. αφορούν μη νοσοκομειακούς χώρους.

Αν λοιπόν κλειδώνετε γονείς, παιδιά, ηλικιωμένους, εργένηδες, φοιτητές, νέους στα σπίτια τους για να «καθαρίσετε» το νησί από το 1,59% από ανθρώπους που υποφέρουν από την πανδημία, συνάξετε τα ψιλά σας και πιάστε μυστρί και αρχίστε κτίσιμο ενός ακόμη νοσοκομείου. Έτσι, γιατί μπορεί κάποτε να μας χρειαστεί. Παραγγείλετε κρεβάτια και αναπνευστήρες από τους φίλους Ρώσους και Κινέζους (!) και αν λόγο της αύξησης της θερμοκρασίας δεν κάνει να εργάζεστε κάτω από συνθήκες καύσωνα, πριν ρίξετε άλλα διατηρητέα καλά κάνετε να δείτε αν με μια ανακαίνιση ΤΩΡΑ μπορείτε να μας παρέχετε περίθαλψη σε άλλους εκατό πολίτες αυτού του κράτους. Με αυτό τον τρόπο δίνετε δουλειές σε ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να «ξοδεύεστε» σε προγράμματα ανέργων για να αλωνίζουν σε café, κομμωτήρια για να καταγράφουν λικνίσματα, αποστάσεις, μάσκες…

Αυτή η άνοιξη, αυτό το καλοκαίρι θα μας πέσει βαρύ… Αν επιδιώκετε την μέγιστη δυνατή αταραξία πνεύματος την πετύχατε και το 98% θα σας το κρατάει μανιάτικο για κάτι δεκαετίες.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σε τι διαφέρει ένας ταξιδιώτης από έναν τουρίστα;

Taste and Hospitality

«Εγκλωβισμένοι» στα εξοχικά τους προβλέπεται να περάσουν τις διακοπές τους οι πολιτικοί (ΦΩΤΟΣ)

«Μεγάλη Βρετανία»: Ξεκαθαρίζει το θέμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!