Γεύσεις Ποτά

Θα δοκίμαζες καφέ με βούτυρο αντί για ζάχαρη;

Yπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους η επιστήμη αλλάζει γνώμη πιο εύκολα απ’ ό,τι το υπουργείο οικονομικών τους φορολογικούς συντελεστές. Η επιστήμη της διατροφής είναι ένας απ’ αυτούς τους τομείς. Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι – ειδικά τα τελευταία χρόνια – αναθεωρούν τις απόψεις τους για το τι είναι και τί δεν είναι υγιεινό ανάλογα με τις εκλείψεις του ηλίου.

Υπάρχει, όμως, κάτι στο οποίο συμφωνούν άπαντες οι επιστήμονες: η ζάχαρη δεν κάνει καλό. Δεν βοηθάει τα δόντια σου να παραμείνουν στη στοματική σου κοιλότητα μέχρι τα βαθιά σου γεράματα και δεν συνδράμει τους κοιλιακούς σου στο δύσκολο έργο τους να γίνουν ή να παραμείνουν «φέτες».

Απ’ την άλλη, η ζάχαρη είναι νόστιμη. Πολύ νόστιμη. Επιπλέον, ταιριάζει κολασμένα με τον καφέ.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αναρίθμητοι καφεδόβιοι «εκεί έξω» αναζητούν το ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης και πειραματίζονται με διάφορες εναλλακτικές μεθόδους απόλαυσης του πιο αγαπημένου πρωινού ροφήματος παγκοσμίως.

Η τελευταία κάτι σαν πατέντα ανήκει στον Dave Asprey, πρώην μεγαλοεπενδυτή της Silicon Valley και διάσημο bio-hacker. Εν ολίγοις, ο Asprey είναι ο άνθρωπος που επινόησε τον «αλεξίσφαιρο» καφέ. Ο όρος ακούγεται τουλάχιστον αστείος, αλλά είναι ο «bulletproof coffee» είναι εδώ και κάμποσο καιρό επίσημος, πατενταρισμένος και αναγνωρισμένος.

Αυτό που προτείνει ο Dave Asprey είναι να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη που συνηθίζουμε να βάζουμε στον καφέ μας με βούτυρο. Σύμφωνα με τη θεωρία του, το καφεδάκι μας δεν θα γίνει απλώς γευστικότερο, αλλά θα «τουρμπιστεί» και θα μας «τουρμπίσει» με πολλούς διαφορετικούς κι ευεργετικούς τρόπους.

Η μοναδική προϋπόθεση που θέτει ο Asprey, είναι το βούτυρο να προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται «φυσικά» – με γρασίδι και πρασινάδες και όχι από βοοειδή που ταΐζονται με καλαμπόκι, σόγια ή άλλες τροφές που δεν μπορούν να μεταβολίσουν επαρκώς. Ο συνδυασμός αυτού του βουτύρου με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενός καφέ υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως τονωτικό για τον οργανισμό.

Επιπλέον, τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο βούτυρο που προέρχεται από αγελάδες «ελευθέρας βοσκής» όχι απλώς δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη, αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρησή της σε χαμηλά επίπεδα. Τα ίδια οξέα βελτιώνουν τις καύσεις του οργανισμού, ενώ η βιταμίνη Κ τον ενισχύει απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η δοσολογία

Δύο κουταλιές βούτυρο στον καφέ μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε πρόχειρο πρωινό γεύμα και να παράσχουν στο σώμα τα πολυακόρεστα και την ενέργεια που χρειάζεται. Ένας «αλεξίσφαιρος» καφές το πρωί θα ωθήσει τον οργανισμό να κάψει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα επιτρέψει σε παχύσαρκα άτομα να χάσουν γρηγορότερα βάρος.

Το κάτι παραπάνω

Οι αφισινάδος του «αλεξίσφαιρου» καφέ (ω, ναι, υπάρχουν ήδη αρκετοί τέτοιοι), διατείνονται ότι προσθέτωντας λίγο λάδι καρύδας ή μερικές σταγόνες MCT oil (τριγλυκερίδια μέσης αλύσου), το ρόφημα μετατρέπεται σε πανίσχυρο ελιξίριο που τονώνει τον εγκέφαλο και βοηθά τον οργανισμό να κάψει ακόμα περισσότερο λίπος.

Bonus

Εκτός απ’ όλα αυτά τα υγιεινά, ο βουτυράτος καφές έχει ωραία γεύση, πλούσια, κρεμώδη υφή και «δύναμη» – θα κάνει το ξεπέρασμα της μεσημεριάτικης ντάγκλας στο γραφείο βούτυρο στο ψωμί σου.

Πηγή:askmen.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το ποτό που χτίζει γερά κόκαλα

Taste and Hospitality

Γάλλος ογκολόγος: «Φάτε τηγανητές πατάτες, πιείτε κρασί και κάντε έρωτα»

Taste and Hospitality

Πως μπορείς να πίνεις σφηνάκια χωρίς να σε …πίνουν!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!