Νέα Νεα της Αγορας

Η πίττα με τα σουβλάκια θα εκτοξευτεί στα €7…και «φταίει» το Βιετνάμ

Το ενδεχόμενο να δούμε σύντομα την τιμή της πίττας με τα σουβλάκια να εκτοξεύεται στα €7 ίσως και κάτι παραπάνω, δεν είναι μακριά.

Όπως κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εισαγωγέας καρβούνων Φλόγα Παναγιώτης Ορφανού, η αύξηση της τιμής των ναύλων είναι δραματική καθώς π.χ. για κάθε παραγγελία για 2500 κιβώτια που πλήρωνε από το Βιετνάμ κατέβαλλε αρχικά ναύλο 2000 δολάρια, ακολούθως το ποσό αυξήθηκε στις 6,500 δολάρια, μετά στις 9,500 δολάρια και σήμερα εκτοξεύθηκε στις 12,000 δολάρια. Άρα αναπόφευκτα η αύξηση αυτή αργά η γρήγορα θα μετακυλιστεί και στους καταναλωτές.

Ο κ. Ορφανού εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση μιλώντας στον Insider πως θα παρατηρηθεί και μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των πρώτων υλών.

Τις ανησυχίες αυτές επιβεβαίωσαν μιλώντας στον Insider και εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίοι προειδοποίησαν για αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου μας ανέφερε πως υπάρχει βάσιμη ανησυχία ότι θα έχουμε υπερπληθωρισμό. «Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως και το κόστος των containers και των μεταφορικών. Σήμερα έχουμε ένα δεδομένο ενώπιον μας που δεν αλλάζει εύκολα. Αν και δεν μπορούμε να το τεκμηριώσουμε επαρκώς αυτή η αύξηση οφείλεται στις προαγορές πρώτων υλών που προέβη η Κίνα η οποία θέλει να ελέγχει τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε.

Έντονη ανησυχία εκφράζει και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. «Οι συνεχείς αυξήσεις των ναύλων, έχουν δημιουργήσει πληθωριστικές στάσεις. Από οικοδομικά υλικά μέχρι και οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Το ναύλο σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά  την αξία των containers. Δυστυχώς είμαστε απροστάτευτοι για να αλλάξουμε τα πράγματα», τόνισε

Τέλος, ακόμη ένα σημείο που ενισχύει την ανησυχία των αγορών είναι και η μεγέθυνση των τιμών των πρώτων υλών. Ένας ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης αυτός του Bloomberg δείχνει μια αύξηση της τάξης του 25% από την αρχή του χρόνου.

Του Σωκράτη Ιωακείμ/insider

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μόνο στην Κύπρο απαγόρευσαν τον ναργιλέ! – 500 εργαζόμενοι στην αναμονή

Taste and Hospitality

Σε τιμή ευκαιρίας τα ακίνητα στο Ντουμπάι: Επιστρέφουν στα προ 10ετίας επίπεδα

Taste and Hospitality

Καρναβάλι 2021: Σιγά που θα κάθονταν με “σταυρωμένα χέρια” οι Λεμεσιανοί !

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!