Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Στα χέρια του ρωσικού κράτους η Stolichnaya στην Κύπρο;

Δεν λέει να κοπάσει η δικαστική διαμάχη σχετικά για την ιδιοκτησία των δικαιωμάτων για τις βότκες Stolichnaya και Moskovskaya σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.  Τα νεότερα για την υπόθεση αφορούν απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, στην οποία αντίδικοι ήταν η ρωσική κρατική εταιρεία FKP, διάδοχος της σοβιετικής εταιρείας που είχε τα δικαιώματα των δύο brands πριν την πτώση του κομμουνισμού και η SPI Group, που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Σέφλερ, ο οποίος, ως πρόεδρος της FKP, το 1997 δημιούργησε μία δική του εταιρεία, που αγόρασε έναντι πινακίου φακής δεκάδες μάρκες της FKP.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως η πώληση ήταν παράνομη και από το 2001, όταν ο Σέφλερ εγκατέλειψε τη χώρα, ερίζουν για τα δικαιώματα των brands.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, η SPI διατηρεί τα δικαιώματα των δύο προϊόντων σε Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Νορβηγία και Πολωνία, ενώ η κρατική FKP αναγνωρίζεται ως ιδιοκτήτρια των δικαιωμάτων τους σε Κύπρο, Σουηδία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία και Ιρλανδία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, εάν αυτή η απόφαση οριστικοποιηθεί, η ιδιοκτησία των brands για την Κύπρο περνά στα χέρια του ρωσικού κράτους. H SPI γνωστοποίησε πάντως την πρόθεση της να ασκήσει έφεση για αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας πως θα δικαιωθεί.

Για την αντιπροσωπεία στην Κύπρο υπάρχει άλλη δικαστική διαμάχη, καθώς τον Μάρτιο του 2019 η SPI διέκοψε τη συνεργασία της με την εταιρεία ACM Christofides. Η ACM Christofides απάντησε με αγωγή κατά της SPI και ζητούσε αποζημιώσεις για τη διακοπή της συμφωνίας, που έληγε τον Δεκέμβριο του 2020, με αυτόματη ανανέωση για άλλα δύο έτη. Σήμερα οι δύο βότκες διανέμονται στην Κύπρο από την Laiko Cosmos.

Tου Σωκράτη Ιωακείμ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θάνος Καραθάνος: «Τα «δάκρυα» του ελληνικού κρασιού, μόλις στέρεψαν»

Φρέναρος: Παρασκεύασαν γλυκό του κουταλιού καρπούζι στους Μύλους Χατζηγιώρκη

Taste and Hospitality

«Αμερικανικό όνειρο» για τρεις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!