Επιχειρηματικά Νέα

Τσουνάμι οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της χώρας – «Μεταναστεύει» ο τουρισμός

Άρχισαν ήδη οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία μετά την ένταξη της Κύπρου στην κόκκινη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Την ίδια ώρα, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για προώθηση των εμβολιασμών και αντιμετώπιση της νέας έξαρσης του ιού, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους επιχειρηματίες του κλάδου που υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι άμεσο, αλλά μεσοπρόθεσμο.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ και γραμματέας του τοπικού συνδέσμου Λάρνακας Μάριος Πολυβίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε απογοήτευση υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται μέτρα με άμεσο αντίκτυπο, για να μην χαθεί ολόκληρη η σεζόν.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν άμεσα, σίγουρα θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, ίσως σε 2-3 μήνες να συμβάλουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, όχι όμως άμεσα, όπως επιβάλει η συγκεκριμένη τραγική εξέλιξη», είπε.

Υπέδειξε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα αξιολόγηση από το ECDC και πως αν δεν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, υπάρχει κίνδυνος η Κύπρος να ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Από την άλλη» τόνισε, «όταν αλλάζουμε συνέχεια κατηγορία και δεν είμαστε σε μια σταθερή θέση, μπορεί αυτά τα πισωγυρίσματα να μας στοιχίσουν ολόκληρη τη σεζόν διότι οι τουριστικοί πράκτορες, έχουν ήδη κάνει τους προγραμματισμούς τους και από τη στιγμή που θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις πτήσεις πιθανών να μην τις ξεκινήσουν ξανά. Δυστυχώς δεν είναι δεδομένο ότι θα επανέλθουν οι πτήσεις προς την Κύπρο», είπε.

«Εάν δεν βελτιωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατάσταση δεν θα πάει μόνο ο Ιούλιος χαμένος αλλά και ο Αύγουστος και o Σεπτέμβρης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου το κοκκίνισμα της Κύπρου από τον ECDC, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία, εξανεμίζουν τις ελπίδες διάσωσης έστω των δύο τελευταίων μηνών της σεζόν.

Ακυρώνονται παλιές κρατήσεις, πάγωσαν οι νέες

Καταστροφικό για την τουριστική βιομηχανία χαρακτήρισε το «κοκκίνισμα» της Κύπρου από τον ECDC και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, δηλώνοντας στη StockWatch ότι έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ πάγωσε η εισροή νέων.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα ήδη αρκετά ξενοδοχεία στην επαρχία Αμμοχώστου μελετούν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους διότι οι δύο κύριες αγορές τους, Ρωσία και Βρετανία, παραμένουν κλειστές, κάτι που δυστυχώς αναμένεται να διευρυνθεί με την τοποθέτηση της Κύπρου στον κόκκινο χάρτη του ECDC, όπως είπε.

Ο κ. Τάκκας, σημείωσε ότι αναμένονταν «πιο δραστικά μετρά από την κυβέρνησή που δυστυχώς δεν τα είδαμε».

«Πέραν της ενθάρρυνσης του εμβολιασμού το μόνο μέτρο που λήφθηκε είναι η επιστροφή του Safe Pass και αυτό με εφαρμογή στις 9 Ιουλίου . Δυστυχώς απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή , όχι σε βάθος χρόνου διότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαθεί τελειωτικά και αυτή η χρονιά για τον τουρισμό», είπε.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τους εμβολιασμούς με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να συγκρατήσουμε την κατρακύλα που ξεκίνησε και αν είναι δυνατόν να σώσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη».

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων και ότι θα σταματήσουν να έρχονται νέες κρατήσεις, από τη στιγμή που η Κύπρος κατατάσσεται στην κόκκινη κατηγορία, ειδικότερα από τη στιγμή που με την επιστροφή τους από την Κύπρο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Μόνο αρνητικές εξελίξεις από αλλαγή κατηγορίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι για μια χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό, η αλλαγή στην κατάταξη της στο χάρτη του ECDC, μόνο αρνητικές εξελίξεις θα επιφέρει.

Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η εξέλιξη, όπως είπε, οφείλεται σε κάποιους συμπολίτες μας που αρνούνται να εμβολιαστούν. «Ένα ποσοστό κυπρίων θέλει να διακυβεύσει όχι μόνο την υγεία του, αλλά και την οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι στην επαρχία Πάφου που στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στη βρετανική αγορά, ήλπιζαν ότι από τις 19 Ιουλίου θα άνοιγε η συγκεκριμένη αγορά.

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως με αυτή την ανατροπή θα παγώσει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν μπορεί να έχουμε απαίτηση από τους ξένους να έρθουν στην Κύπρο, όταν εμείς οι ίδιοι αφήσαμε τους εαυτούς μας να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, καταφέρνοντας μέσα σε δύο εβδομάδες να αυξήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο», είπε.

Παράλληλα, κάλεσε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, προειδοποιώντας ότι τα νέα αρνητικά δεδομένα δεν θα έχουν κόστος μόνο στην τουριστική βιομηχανία αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αγία Σοφία: Από τις 10 το πρωί σήμερα αρχίζει το show του Eρντογάν

Taste and Hospitality

Κούσιος: «Είναι δυνατό…να πούμε στον κόσμο μείνε να πεθάνεις της πείνας;»

Δυσαρέσκεια ναυτικών πρακτόρων για αύξηση στις θαλάσσιες υπηρεσίες πλοίων

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!