Γεύσεις Πρόγευμα

Πρωινό το καλοκαίρι; Βάλε φαντασία!

Φτάσαμε αισίως στην καρδιά του καλοκαιριού! Αν δεν ανήκεις στους λίγους τυχερούς που έχουν ήδη ξεκινήσει να απολαμβάνουν τις διακοπές τους κάπου δροσερά, τότε μάλλον αυτό που σου χρειάζεται είναι ένα boost ενέργειας και ευεξίας για να τα βγάλεις πέρα με τις καθημερινές σου υποχρεώσεις αλλά και με την αφόρητη ζέστη. Βρες το, λοιπόν, στο πρωινό σου!

Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά για τα πρωινά γεύματα το καλοκαίρι;

Αν έχεις βάλει στόχο να ετοιμάσεις το ιδανικό καλοκαιρινό πρωινό, αρκεί να έχεις στο μυαλό το “τρίπτυχο της επιτυχίας”, που δεν είναι άλλο από τα “3 E”:

ΕνυδάτωσηΧυμός φράουλα

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οργανισμός μας, για να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες, αποβάλλει νερό μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής κ.ά.. Για να αναπληρώσεις επαρκώς τις απώλειες αυτές, πρέπει να αυξήσεις την καθημερινή πρόσληψη υγρών, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση νερού, ροφημάτων (π.χ. φυσικοί χυμοί, γάλα κλπ.) αλλά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το γραούρτι κλπ.

Ενέργεια
Ορισμένες φορές, η ζέστη μας δημιουργεί ένα αίσθημα αδυναμίας, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα γεύματα και τα snacks μας-και ειδικότερα το πρωινό- να “φορτίζουν τις μπαταρίες” του οργανισμού μας. Φρόντισε, λοιπόν, το πρωινό σου να περιέχει υδατάνθρακες, τα βασικά “καύσιμα” τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. μαύρο ψωμί, νιφάδες δημητριακών που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, παξιμαδάκια χαρουπιού κλπ.), τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ελαφρύ γεύμα

Το καλοκαίρι δεν είναι μάλλον η πιο κατάλληλη εποχή για να καταναλώσεις ένα πρωινό με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Κι αυτό γιατί όταν καταναλώνουμε ένα βαρύ γεύμα, ένα μεγάλο μέρος του αίματός μας μεταφέρεται στο πεπτικό σύστημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και της απορρόφησής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άλλα όργανα/συστήματα του οργανισμού μας να αιματώνονται λιγότερο. Ένα από αυτά είναι και ο εγκέφαλος, γι’ αυτό και πολλές φορές αισθανόμαστε υπνηλία. Φρόντισε, λοιπόν, το γεύμα σου να σου προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, χωρίς να σε υπερφορτώνει με θερμίδες και λιπαρά!

Όχι άλλη θεωρία! Ώρα για πράξη!

Έχοντας, λοιπόν, πάντα στο μυαλό τα “3 E”, βάλε φαντασία και απόλαυσε νόστιμα καλοκαιρινά πρωινά που θα σε δροσίσουν και θα σου προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Δοκίμασε:

  • 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ½ φλιτζάνι νιφάδες δημητριακών που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, 1 φλιτζάνι βατόμουρα-μύρτιλα και  λίγα καρύδια πεκάν
  • 1 ποτήρι smoothie βερίκοκο (~200 γρ. βερίκοκα, 75g γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 25 ml γάλα χαμηλών λιπαρών, πάγο) + 2-3 κράκερς ολικής άλεσης
  • 1 επιδόρπιο αμυγδάλου με μισή μπανάνα κομμένη σε ροδέλες, 2-3  φρέσκα σύκα, 1/2 κουταλιά της σούπας καρυδόψιχα χονδροκομμένη και λίγο μέλι
  • 1 ποτήρι smoothie ανανά-μπανάνα-πορτοκάλι ( ¼ ανανά, 1 πορτοκάλι, ½ μπανάνα, 100g γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, πάγο) + 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) -MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London) και Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σάντουιτς Monte Christo

Taste and Hospitality

CyChefs : Κυπριακό Παραδοσιακό Μαχαλεπί

Taste and Hospitality

H Iωάννα Μόσχου μας βάζει σε «πειρασμό» μ’ αυτό το τιραμισού

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!