Νέα Νεα της Αγορας

Εθνικό Πάρκο Ακάμα: Αλλάζει η περιοχή και θα έχει τέλος εισόδου

Τέλος εισόδου ύψους δύο ευρώ θα επιβάλλεται στους πεζούς ή ποδηλάτες επισκέπτες του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2022.

Μιλώντας στην Digital, ο Σύμβουλος του Υπουργείου Γεωργίας για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και Πρώην Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, σημείωσε πως το τέλος εισόδου θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη του επιπλέον κόστους ύψους περίπου ενός εκατ. ευρώ με το οποίο θα επωμιστεί το κράτος για τη λειτουργία του Πάρκου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη θα υπάρχει επιπρόσθετο τέλος για τα οχήματα ανάλογα και με την επίπτωσή τους στο περιβάλλον.

«Για τα οχήματα έχει γίνει ένας πίνακας ο οποίος θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο που προβλέπει ότι για κάθε ιδιωτικό όχημα θα επιβάλλεται επιπρόσθετο τέλος 5 ευρώ ενώ για τις γουρούνες, οι οποίες θα περιοριστούν σε ορισμένα σημεία – δεν θα μπορούν να μετακινηθούν παντού, το τέλος θα είναι ψηλότερο όπως και για τα οχήματα σαφάρι» δήλωσε ο κ. Τσιντίδης.

Το Εθνικό Πάρκο θα διαθέτει και μικρά λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν επιβάτες στα σημεία που επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχουν πλέον 7 κύρια σημεία εισόδου ενώ ορισμένα τμήματα του Πάρκου δεν θα είναι προσβάσιμα σε ιδιωτικά οχήματα.

Με τη λειτουργία του Πάρκου θα διατηρηθούν και θα αναβαθμιστούν οι κύριες οδικές προσβάσεις από όλες τις κοινότητες της περιοχής. Θα βελτιωθεί επίσης ένα κύριο οδικό δίκτυο εντός του πάρκου ενώ θα δημιουργηθούν και 14 κόμβοι που θα λειτουργούν είτε ως κέντρα ενημέρωσης προς τον επισκέπτη, χώροι στάθμευσης και υγιεινής και μικρά αναψυκτήρια.

«Αντιστοιχούν στην κατηγορία των snack bar αλλά δεν θα διαθέτουν είδη που θα ανταγωνίζονται τοπικά εστιατόρια. Απλά θα προσφέρουν κάποια κρύα ποτά, νερό και βασικά είδη που θα χρειαστεί ο επισκέπτης. Σε δύο από αυτά θα υπαρχουν και καταστήματα πώλησης τοπικών ειδών που παράγονται στις κοινότητες».

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιντίδης, από το 2018 που παραδόθηκε το αρχικό σχέδιο για το Πάρκο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με όλες τους εμπλεκόμενους φορείς για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Στο παρόν στάδιο, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου και των κόμβων τα οποία όμως βρίσκονται σε φάση προσαρμογής με βάση πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Περιβάλλοντος. Με την τελική έγκριση των σχεδίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε προσφορές μέσα στο προσεχές Φθινόπωρο με τα έργα να αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2021.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Akakiko: Επιστρέφουν με γεύσεις της Άπω Ανατολής

Taste and Hospitality

Κλείνει προσωρινά η σήραγγα στο δρόμο Λεμεσού – Πάφου

Taste and Hospitality

«Φρένο» στο delivery…ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!