Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Γιορτή με…25.000 άτομα στην Πανεπιστημιούπολη της Μαδρίτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίπου 25.000 νέοι γέμισαν την Πανεπιστημιούπολη της Μαδρίτης το βράδυ της Παρασκευής για να γιορτάσουν την έναρξη του μαθήματος με μια γιορτή με ποτά στο δρόμο, το λεγόμενο «μποτεγιόν» (botellón). Η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι, χωρίς προετοιμασμένη επιχείρηση, η διάλυση αυτού του πλήθους είναι «σχεδόν αδύνατη», έτσι απλά περιορίστηκαν στον έλεγχο ότι δεν υπήρξαν επεισόδια και στη φύλαξη των εισόδων και εξόδων του μετρό.

Στις εικόνες που κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα, χιλιάδες παρευρισκόμενοι στο botellón βρίσκονταν κοντά σε σχολεία όπως η Φιλολογία και η Νομική. Οι πλατφόρμες του μετρό ήταν επίσης γεμάτες από νέους χωρίς φυσικά καμία απόσταση ασφαλείας.

Όλη η Μαδρίτη ένα πάρτι: 25.000 φοιτητές διασκέδασαν στους δρόμους- «Μας  έπιασαν στον ύπνο» παραδέχεται η αστυνομία | Pronews

Οι πρώτοι φοιτητές άρχισαν να φτάνουν στις εγκαταστάσεις γύρω στις έντεκα το βράδυ και οι τελευταίοι έφυγαν από το μέρος στις επτά το πρωί. Η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι η παρουσία τους ήταν αποτρεπτική για πολλούς, αλλά ότι «η απουσία μεταφορικών μέσων εκείνη την ώρα το καθιστούσε πολύ δύσκολο να φύγουν».

«Από το Πανεπιστήμιο δεν προσφέρθηκε καμία στιγμή προηγούμενη ειδοποίηση ή πληροφορίες. Μετά τις 23.00 ένα αντίγραφο ήρθε μέσω email και εστάλη στην Κυβερνητική Αντιπροσωπεία, σε δύο διοικητικά γραμματοκιβώτια (μη λειτουργικά) της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ χιλιάδες άτομα βρισκονταν ήδη στην περιοχή. Φαίνεται ότι η κλήση έγινε από το WhatsApp και ότι πραγματοποιούνταν πανεπιστημιακά πάρτι », ανέφερε η δήλωση της δημοτικής αστυνομίας.

«Υπήρχαν μέλη της Εθνικής Αστυνομίας στην περιοχή, αλλά μπορούν να δράσουν μόνο εάν υπάρχει πρόβλημα διαταραχών και το ζητήσει η Αστυνομία της Μαδρίτης, και αυτό δεν συνέβη», αναφέρουν πηγές από την Κυβερνητική Αντιπροσωπεία.

Πάντως έντεκα φοιτητές ζήτησαν περίθαλψη για δηλητηριάση από το αλκοόλ.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Complutense (Universidad Complutense de Madrid) διαβεβαιώνει ότι το ίδρυμα κάνει «εκτίμηση ζημιών» και ότι ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να έχουν καλύτερη εικόνα τη Δευτέρα.

Το πρόβλημα με τις γιορτές αυτές δεν είναι νέο στη Μαδρίτη. Από τότε που ξεκίνησε ο καλός καιρός και με τους περιορισμούς της νυχτερινής ζωής, τα πλήθη σε διάφορα σημεία της πόλης ήταν η τάση σε πολλά Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, αυτό ήταν το πιο επικίνδυνο λόγω του υψηλού αριθμού των παρευρισκομένων. ;Όπως αναφέρει η El País, οι αστυνομικοί της Μαδρίτης επέβαλαν 784 πρόστιμα για κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους δρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο, 90 περισσότερα από το προηγούμενο, κάτι που αποδίδουν στην αρχή του πανεπιστημιακού έτους.

Γενικώς ο… «θεσμός» των botellón είναι χαρακτηριστικό όλης της Ισπανίας και όχι μόνο της πρωτεύουσας. Το Κομπλουτένσε της Μαδρίτης έχει βέβαια την παράδοσή του στα macro-botellón. Στην τελική ευθεία του ακαδημαϊκού έτους, κάθε χρόνο μέχρι πριν από την πανδημία, οι μαθητές συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν το San Cemento. Έχοντας επίγνωση ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν αυτές οι συγκεντρώσεις, η καμπάνια του Πανεπιστημίου 2019 για αυτό το ραντεβού συνίστατο στο να ζητήσει από τους νέους να είναι πολιτικοί με το σύνθημα «Ένα άλλο San Cemento είναι δυνατό». Δεν ήταν, και αρκετοί τόνοι απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν ξανά την επόμενη μέρα.

Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παπαχριστοφόρου και Παπαλέκας: Αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της Κύπρου

Taste and Hospitality

Νομοσχέδια “σωσίβια” στις εταιρίες που οδεύουν προς πτώχευση

Taste and Hospitality

Νέα Υόρκη: Κλειστά μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!