Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Nicosia City Center: Το κράτος το αγόρασε προς €22,6 εκ. ενώ την γη θα την νοικιάζουν από τον Αρχιεπίσκοπο

Έρευνα για την απόφαση αγοράς του κτηρίου Nicosia City Center (NCC) από το Υπουργικό Συμβούλιο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπουργείων και υπηρεσιών, διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία. Με χθεσινή επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ως προς την ορθότητα της απόφασης, την οποίαν, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ασύμφορη για το κράτος.

Όπως προκύπτει από την επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη που εξασφάλισε ο «Π», το συγκεκριμένο κτήριο (NCC), με συνολικό εμβαδόν 13.527 τ.μ., προτάθηκε προς πώληση στο κράτος από την εταιρεία PCMK Holdings Ltd στο πλαίσιο της πρόσκλησης δήλωσης ενδιαφέροντος προς τον ιδιωτικό τομέα που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 13/9/2019 για πώληση κατάλληλων ακινήτων προς το κράτος με σκοπό την κάλυψη στεγαστικών αναγκών υπουργείων/υπηρεσιών. Το εν λόγω κτήριο βρίσκεται υπό ανέγερση επί ακινήτου στη συμβολή των οδών Καλλιπόλεως και Εθνικής Φρουράς και ανήκει στο Ίδρυμα «Επαγγελματική Σχολή Ευγενίας Θεοδότου». Η πιο πάνω εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία μίσθωσης της γης με το εν λόγω Ίδρυμα, το οποίο, εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, για συνολική διάρκεια 99 έτη (1/7/2019 – 31/6/2118). Με βάση τη συμφωνία μίσθωσης, το ενοίκιο για τη γη ανέρχεται σε €140.000 το οποίο θα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό ίσο με το δείκτη τιμών καταναλωτή με ελάχιστο ποσοστό 1% και μέγιστο ποσοστό 3%. Σημειώνεται ότι η αγοραία αξία της γης σε τιμές γενικής εκτίμησης 1/1/2018 ανέρχεται σε €3.650.000. Στο κτήριο θα  στεγαστούν τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας, το Τμήμα Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και η Διοίκηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Πολλά τα λεφτά

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αξία του κτηρίου στα €20 εκατ. ενώ το κράτος θα καταβάλει στην εταιρεία PCMK Holdings Ltd ποσό €22.650.000, δηλαδή €2.650.000 περισσότερα. Πρόσθετα, το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αγοραία αξία του δικαιώματος του εκμισθωτή σε €4.230.000 ενώ το κράτος θα καταβάλει στο Ίδρυμα «Επαγγελματική Σχολή Ευγενίας Θεοδότου» ποσό ίσο με €5.279.000, δηλαδή, €1.050.000 περισσότερα.

В Никосии скоро распахнёт двери новый бизнес-центр

Τη συμφωνία διαπραγματεύτηκε με την PCMK Holdings Ltd και με τον Αρχιεπίσκοπο η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Εσωτερικών.

Δεν άκουσαν το Κτηματολόγιο

Στις 24/3/2021 ο διευθυντής του Κτηματολογίου με επιστολή του ενημέρωσε την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ότι το εν λόγω κτήριο δεν κατέχεται ελεύθερο κατοχής από ένα ιδιοκτήτη αφού ο ιδιοκτήτης της γης είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, σημειώνοντας ότι σχεδόν σε καμιά περίπτωση το κράτος δεν έχει προβεί σε αγορά δικαιωμάτων μίσθωσης τα τελευταία 30 ή και περισσότερα χρόνια. Περαιτέρω, στην επιστολή του υπέδειξε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του Κτηματολογίου, η ενδεικτική αξία σε σημερινές τιμές του ποσού που θα καταβάλει το κράτος σε ενοίκια ανέρχεται σε €5.279.000 ενώ με τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης της γης η οποιαδήποτε αξία του κτηρίου καθώς και το ίδιο το κτήριο θα περιέλθουν στον ιδιοκτήτη της γης. Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε όπως γίνει προσπάθεια αγοράς και της γης ή ανταλλαγή της με άλλη κρατική γη. Ως άλλη επιλογή εισηγήθηκε να γίνει συμφωνία ενοικίασης ολόκληρου του κτηρίου με δικαίωμα αγοράς για τα επόμενα δυο χρόνια μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της τυχόν αγοράς των δικαιωμάτων του εκμισθωτή της γης εάν αυτό είναι εφικτό. Τέλος, κατέθεσε στο τραπέζι και την εισήγηση αντί της συγκεκριμένης αγοράς να ανεγερθούν ιδιόκτητα κτήρια σε κατάλληλη κρατική γη στη Λευκωσία.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην επιστολή της προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ζητά να πληροφορηθεί για το σκεπτικό της απόφασης αγοράς του εν λόγω κτηρίου:

*χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς να υπάρχει ούτε σχετική πρόνοια για την αγορά του κτηρίου αυτού.

* χωρίς την τήρηση των προνοιών του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου που προβλέπει ότι κανένα δημόσιο επενδυτικό έργο δεν μπορεί να προωθηθεί αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία της επιλογής και εφαρμογής των δημόσιων επενδυτικών έργων.

*το οποίο θα παραδοθεί για χρήση χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, πράξη ποινικά κολάσιμη. Δέον να σημειωθεί, ότι στην ανακοίνωση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά κτηρίων του Υπουργείου Οικονομικών καθοριζόταν ρητά ότι το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πριν την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία, θα προηγηθεί της παράδοσης του κτηρίου.

*σε ασύμφορη τιμή και

*που αναγείρεται σε γη που θα εξακολουθήσει να ανήκει σε τρίτο πρόσωπο στο οποίο θα καταβληθούν ενοίκια που υπερβαίνουν σε τιμή την εύλογη αξία της μίσθωσης χωρίς ποτέ το ακίνητο να περιέλθει στην κυριότητα του κράτους.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού/Πολίτης

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αναστασιάδης: Θα σκεφτούμε ειδικό βραχιολάκι για τους ανεμβολίαστους

Taste and Hospitality

Διακοπές…μέχρι 31 Μαϊου σε 5στερο με €39 (ΛΙΣΤΑ)

Taste and Hospitality

Coca Cola: Χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!