Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

1979: H μέρα που…γεννήθηκε το Pacman

Το Pac-Man είναι ένα από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια της Namco. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις 22 Μαΐου του 1980 με το όνομα “Puck-Man”. Το όνομα αυτό προέρχεται από την ιαπωνική λέξη “πάκου”, η οποία στα ιαπωνικά συμβολίζει το θόρυβο που κάνει κανείς ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Τόρου Ιβατάνι. Εγκρίθηκε για διανομή στιςΗνωμένες Πολιτείες από την Midway και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1980 με το όνομα Pac-Man, επειδή η επιγραφή “Puck-Man” με ευκολία μπορούσε να μετατραπεί σε υβριστική με απλή αντικατάσταση του γράμματος P σε F. Σαν παιχνίδι όμως ήταν το ίδιο όπως η ιαπωνική έκδοση με μόνη διαφορά ότι τα φαντάσματα δεν λέγονταν άλλο Akabei, Pinky, Aosuke και Guzuta, αλλά Blinky, Pinky, Inky και Clyde.

Τρόπος παιχνιδιού

Ο παίκτης οδηγεί τον Pac-Man μέσα σε ένα λαβύρινθο όπου πρέπει να “φάει” όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, χωρίς να πιαστεί από τα τέσσερα φαντάσματα που κινούνται μέσα στο λαβύρινθο. Στις τέσσερις γωνίες του λαβύρινθου υπάρχουν τελείες μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες, τα λεγόμενα «power pills» ή «energizers». Αν ο Pac-Man φάει μία από αυτές, για μικρό χρονικό διάστημα τα φαντάσματα παίρνουν μπλε χρώμα και προσπαθούν να αποφύγουν τον Pac-Man, καθώς τώρα μπορεί να τα φάει. Αφού φάει όλες τις τελείες, προχωράει στον επόμενο λαβύρινθο.

Μέχρι σήμερα εμφανίστηκαν αμέτρητοι κλώνοι, παραλλαγές και μετεξελίξεις του παιχνιδιού για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Το αυθεντικό Pac-Man λειτουργεί στα arcades και στο σύγχρονο υπολογιστή με εξομοιωτή.

Looking back to 1980 and the birth of PAC-MAN - TheXboxHub

Ρεκόρ

Στις 3 Ιουλίου 1999 ο Μπίλι Μίτσελ πέτυχε ιστορικό ρεκόρ: οδήγησε τον Pac-Man μέσα από όλους τους 256 λαβύρινθους (σταματώντας σε αυτόν του 256 λόγω kill-screen) με το μέγιστο δυνατό σκορ, δίχως να χάσει ούτε μια ζωή. Μάζεψε όλα τα μπόνους και έφαγε όλα τα μπλε φαντάσματα. Το μέγιστο δυνατό σκορ είναι 3.333.360 και λέγεται «τέλειο αποτέλεσμα» («perfect game»).

Τον Μάιο του 2000 ο Ρικ Φόδεργκιλ πέτυχε το δεύτερο χρονολογικά τέλειο αποτέλεσμα. Το τρίτο πραγματοποιήθηκε από τον Κρις Άυρα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Ο Άυρα πέτυχε συγχρόνως νέο ρεκόρ χρόνου: Κατάφερε να περάσει τον pac-man μέσα από τους 256 λαβύρινθους σε 3 ώρες, 42 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο 256ος λαβύρινθος (το kill-screen) είναι καν δυνατό να εκπληρωθεί. Ενώ το αριστερό μέρος της οθόνης δείχνει κανονικό μέρος του λαβύρινθου, στο δεξί υπάρχουν μονάχα γράμματα και σύμβολα δίχως νόημα λόγω αριθμητικής υπερχείλισης (σφάλμα μνήμης). Ο Μίτσελ, ο οποίος λέει πως έφτασε πολλές φορές στο σημείο αυτό, υποσχέθηκε 100.000 δολάρια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει ότι κατάφερε να εκπληρώσει το kill-screen πριν από τις 1 Ιανουαρίου 2000, χωρίς να επιτευχθεί τελικώς κάτι τέτοιο.

Τελευταία έκδοση

Τον Ιούνιο του 2007 ο σχεδιαστής του παιχνιδιού, Τόιρου Ιουατάνι, ανακοίνωσε την απόσυρσή του έπειτα από 30 χρόνια στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, παρουσιάζοντας μια νέα έκδοση, το Pac Man Championship Edition. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε ειδικά για την τελική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Pac Man Xbox 360. Από τις 6 Ιουνίου 2007 είναι διαθέσιμο για κατέβασμα στην υπηρεσία Xbox Live.

popaganda.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ξενοδοχείο δίνει έκπτωση 40%… σε όποιον έχει αυτό το όνομα

Taste and Hospitality

Πήγαν να ληστέψουν τσιπουράδικο και κλειδώθηκαν μέσα

Taste and Hospitality

Σόλο ερμηνεία: Ένας γονιός και τα παιδιά κοιμούνται…

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!