Παρουσίαση Φιλοξενία

Λάρνακα, η πρώτη πόλη με τρισδιάστατη ξενάγηση

Αγάλματα που μιλούν, τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου, εικονική πλοήγηση σε ναυάγια στον βυθό της Λάρνακας, διαδραστικές περιηγήσεις σε μουσεία και πληροφορίες για εκθέματα και άλλες πρωτοποριακές διαδραστικές δράσεις που περιλαμβάνονται σε τέσσερις πυλώνες – τομείς, τοποθετούν πλέον την τουριστική εικόνα της Λάρνακας ένα βήμα πιο μπροστά, όσο αφορά την ανάδειξη του τουριστικού της πλούτου, όχι μόνο στην πόλη αλλά και την επαρχία. Η Λάρνακα, γίνεται η πρώτη κυπριακή πόλη που ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τα πλείστα αξιοθέατα και σημεία αναφοράς της, με τη χρήση της εικονικής, τρισδιάστατης πλοήγησης και τεχνολογίας. Μέσω του διαδικτυακού προγράμματος Virtual Larnaka, που παρουσιάστηκε επίσημα χθες. 

Οι πρωτοποριακές αυτές δράσεις, που έχουν ως εμπνευστή και κύριο στυλοβάτη την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, στηρίζονται επίσης από τον Δήμο Λάρνακας, το υφυπουργείο Τουρισμού και τον Οργανισμό Νεολαίας. Παρουσιάστηκαν χθες στο κοινό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο, «Virtual Larnaka». Όπως αναφέρθηκε, η δράση σκοπό έχει να προωθήσει τέσσερα καινοτόμα έργα τα οποία αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας ένα τεχνολογικό παζλ της διαδραστικής Λάρνακας. Κοινός στόχος των έργων είναι να παρέχουν μια βιωματική διάσταση στην τουριστική εμπειρία του ξένου και ντόπιου επισκέπτη της Λάρνακας. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της Λάρνακας, δόθηκε ζωή σε σημαντικά σημεία αναφοράς του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, ξεφεύγοντας από τον τετριμμένο τρόπο παροχής πληροφορίων. Τα τέσσερα καινοτόμα έργα που περιλαμβάνει η δράση, σταδιακά θα αξιοποιηθούν, προς όφελος του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, ενώ στην περίπτωση των αγαλμάτων που μιλούν, ήδη αξιοποιούνται.

Πρωταθλήτρια στα νέα ξενοδοχεία η Λάρνακα

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι για να επιβιώσει ένας τουριστικός προορισμός πρέπει να προσαρμόζεται στις τάσεις της σύγχρονης εποχής και αυτή ακριβώς ήταν η επιδίωξη αυτής της κοινής πρωτοβουλίας.

Προβληματισμός για Larnaka Tower

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Κλεάνθης Κουτσόφτας, υπογράμμισε την ανάγκη για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων και των επαγγελματικών γνώσεων των νέων επιστημόνων, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί εκ βάθρων ο τρόπος παρουσίασης της ιστορίας μας, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της νεολαίας.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε πως «το υφυπουργείο, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, στηρίζει τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες για την ψηφιοποίηση των τεχνολογικών μέσων που ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε την αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΤΑΠ Λάρνακας προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι τέτοιου είδους δράσεις, όπου αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες και δεξιότητες, συμβάλουν στη δημιουργία μιας ανοικτής και προσιτής πόλης όπου δημότες και επισκέπτες ζουν, ψυχαγωγούνται, δημιουργούνται και εκπαιδεύονται.

Αύξηση αγαλμάτων που μιλούν

Η πρώτη δράση, «Larnaka Story telling Statues» αφορά στην τοποθέτηση πινακίδων με κωδικούς QR σε αγάλματα, τα οποία ο επισκέπτης, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό του τηλέφωνο και έχοντας συνδεθεί με το διαδίκτυο, δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, που του διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του. Ο αριθμός των ομιλούντων αγαλμάτων στην πόλη της Λάρνακας αυξήθηκε πλέον, με την προσθήκη του αγάλματος του Λέοντος Σοφού στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου, του Μνημείου Αρμενίων, της προτομής του Τεύκρου Ανθία, του αγάλματος της Ειρήνης στον Δημοτικό Κήπο, καθώς και του Μακαρίου και της Σοφή Σιαμπόν, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στην επαρχία με το άγαλμα της Καλλιπάτειρας στα Περβόλια. Επιπρόσθετα, συμπεριλήφθηκαν ομιλούντα αγάλματα που εκτίθενται σε μουσεία, όπως το Σταυρόσχημο Ειδώλιο στο μουσείο Πιερίδη και του Ιπποκράτη στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή.

Τρισδιάστατη αναστύλωση – διαδραστική περιήγηση

Για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια αναστηλώνονται εικονικά σε τρισδιάστατη μορφή. Αξιοποιώντας την τεχνολογία virtual reality, ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει πώς έμοιαζε το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου πριν 2.500 χρόνια. Για το έργο δούλεψε ομάδα με την καθοδήγηση της Γαλλίδας αρχαιολόγου που είναι επικεφαλής της εν λόγω αρχαιολογικής αποστολής.

Ένα σημαντικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας αποτελεί ο καταδυτικός της πλούτος και συνεπώς παρουσιάστηκε το υπό εξέλιξη έργο των υποβρύχιων καταδυτικών διαδρομών που περιλαμβάνει τα ναυάγια «Ζηνοβία», «Ελπίδα», «LEF1» καθώς και τους υφάλους στην περιοχή «Σκοπιά» στη Ξυλοφάγου και τη Δωρίδα. Οι εν λόγω υποβρύχιες καταδυτικές διαδρομές θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για το κάθε καταδυτικό σημείο και παρουσίαση των καταδυτικών διαδρομών σε virtual μορφή 360°.

Τριήμερο ταξίδι στη Λάρνακα | 92.9 Kiss 90's To Now

Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα. Στην Α΄ φάση περιλαμβάνονται τα μουσεία: Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Λάρνακας, Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας. Το καινοτόμο αυτό εργαλείο βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει την ευκαιρία εικονικής περιήγησης και πρόσβασης σε δομημένη πληροφόρηση που επαυξάνει την εμπειρία του τελικού χρήστη, όπως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και εκθεμάτων, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα.

Η Λάρνακα σε 10+1 στάσεις: τι να δεις και τι να κάνεις στην πόλη του Ζήνωνα  – Larnaka International Marathon

Πάμπος Βάσιλας

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι νέες business του δισεκατομμυριούχου σερ Στέλιου Χατζηιωάννου…είναι για “delivery”

Taste and Hospitality

Δεν έχεις δει ποτέ σου τόσο περιέργη πόλη!

Taste and Hospitality

Πέθανε ο οινοποιός Georges Duboeuf – Ο «Πάπας» του Μποζολέ

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!