Νέα Νεα της Αγορας

Επιμένουν οι συνθήκες καλοκαιριού – Μειωμένα αποθέματα νερού

Θερμοκρασίες καλοκαιριού θα επιμένουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, με το υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται ότι υποχωρεί η θερμή αέρια μάζα που επηρεάζει την Κύπρο, με επακόλουθο την απότομη πτώση της θερμοκρασίας κοντά στις μέσες τιμές για την εποχή. Η παρατεταμένη καλοκαιρία και η έντονη ξηρασία που καταγράφεται όλο αυτό το διάστημα, παρά την έλευση του φθινοπώρου, έχουν επηρεάσει τα αποθέματα νερού της Κύπρου. Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης οι ποσότητες νερού βρίσκονται μόλις στο 50,1% της χωρητικότητας των φραγμάτων.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα παρατηρούνται αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 28 βαθμούς στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς στα ορεινά. Αύριο, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα παραμένει κυρίως αίθριος, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι και την Τετάρτη, παραμένοντας αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Ωστόσο, την Πέμπτη αναμένεται αισθητή πτώση μέχρι και 5 βαθμούς.

Στο μεταξύ, μόλις στο 50,1% περιορίζεται το νερό των φραγμάτων στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, η αποθηκευμένη ποσότητα στα μεγάλα φράγματα της χώρας διαμορφώθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021 στα 145,6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί σε 50,1% της ολικής τους χωρητικότητας. Τη στιγμή μάλιστα όπου πέρσι κατά την ίδια περίοδο τα αποθέματα ήταν 220,9 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή βρίσκονταν στο 76%.

Επιμένουν οι συνθήκες καλοκαιριού - Μειωμένα αποθέματα νερού

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, ο Κούρης, παρουσίαζε στις 5 Νοεμβρίου αποθηκευμένη ποσότητα 59,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί στο 51,5% της χωρητικότητάς του, σε σύγκριση με 81,3% της αντίστοιχης περσινής.

Τα φράγματα του Νότιου Αγωγού (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμου, Γερμασόγεια, Αρμίνου, Πολεμίδια και Άχνα) συνολικής χωρητικότητας 189,4 εκατ. κυβικών μέτρων, παρουσίαζαν αποθηκευμένη ποσότητα 47,2% της χωρητικότητάς τους σε σύγκριση με 75% της αντίστοιχης περσινής.

Λίγο καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα τρία φράγματα της Πάφου (Ευρέτου, Καναβιού και Μαυροκόλυμπου) συνολικής χωρητικότητας 71,7 εκατ. κυβικών μέτρων, αφού η αποθηκευμένη ποσότητα ανέρχεται σε 59,1% σε σύγκριση με 80,7% που ήταν η αντίστοιχη περσινή.

Τα φράγματα της Χρυσοχούς (Ευρέτου, Αργάκα, Πωμός, Αγία Μαρίνα) συνολικής χωρητικότητας 21,1 εκατ. κυβικών μέτρων παρουσίασαν αποθηκευμένη ποσότητα 48,7% της συνολικής, σε σύγκριση με 72,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το χαμηλότερο ποσοστό αποθηκευμένης χωρητικότητας στις 5 Νοεμβρίου καταγράφηκε στα φράγματα της Λευκωσίας (Βυζακιά, Ξυλιάτος και Καλοπαναγιώτης) με σύνολο 3,83 εκατ. κυβικά μέτρα στο 30,3%, σε σύγκριση με 56,6% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική ζήτηση νερού στην Κύπρο το 2020 ήταν 266 εκατ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 221 εκατ. καλύφθηκαν από τη βροχόπτωση και με 52 εκατ. κυβικά μέτρα να προέρχονται από αφαλατωμένο και ανακυκλωμένο νερό, με το συνολικό ισοζύγιο για το έτος (διαθέσιμη ποσότητα νερού πλην της ζήτησης) να παρουσιάζει πλεόνασμα 7 εκατ. κυβικών μέτρων.

Δέσποινα Ψύλλου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το 25% των κέντρων αναψυχής δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει

Taste and Hospitality

Royal Caribbean: Έναρξη ναυπήγησης του νέου κρουαζιερόπλοιου Utopia Of The Seas

Taste and Hospitality

Κυπριακή Δικαιοσύνη…Ελεύθερος πατέρας για σεξουαλική κακοποίηση- Στο κελί 43χρονος γιατί έκλεψε ουίσκι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!