Παρουσίαση Φιλοξενία

Ο Άγιος που «ξέρει» να ακούει και ελπίζει να Τον ακούσουμε και εμείς…(ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟΣ)

Μια διαδρομή όλο χρώματα…Η καλοκαιρινή διάθεση αυτού του Νοέμβρη μας έδωσε την ευκαιρία για άλλο ένα οδοιπορικό. Αν και γνώριζα για την κοινότητα Φτερικούδι, ένα γραφικό χωριό της Πιτσιλιάς, μόλις 50 km από την Λευκωσία, εντούτοις δεν ήξερα για το εξωκλήσι του Οσίου και Προφήτη Αββακούμ.

Υπήρξε Κύπριος ασκητής και συνδέεται με πολλά θαύματα. Πιστεύεται ότι ο Άγιος υπήρξε ένας από τους 300 «Αλαμάνους» αγίους που ήρθαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη και ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη του νησιού. Ο όσιος Αββακούμ, μόνασε κοντά στο Φτερικούδι, στο όρος της Καλαμίθας ή Καλαμιθίας ή Καλαμιθάσας. Με τη νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή κατόρθωσε να βοηθά, εν αγίω Πνεύματι, με θαύματα τους χωρικούς και ιδιαίτερα να θεραπεύει κωφούς. Κοιμήθηκε οσιακά, και οι πιστοί οικοδόμησαν ναό και το σεπτό σκήνωμά του το έθαψαν εκεί. Σήμερα, υπάρχει ιερό προσκύνημα στο Φτερικούδι, όπου προσέρχονται οι πιστοί, οι οποίοι ζητούν την ευλογία του Θεού και τη θεραπεία, με τις πρεσβείες του Αγίου. Ο σημερινός ναός, ο οποίος κτίστηκε το 1989 από τον οικονόμο Ανδρέα Πουμπουρή και με δωρεές των κατοίκων της περιοχής, βρίσκεται στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε το 1575 από τους Τούρκους. Ο ναός είναι τύπου μονόκλιτου ξυλόστεγου «φραγκοβυζαντινού» ναού, με επικλινή στέγη. Στο υπόγειο του ναού υπάρχει το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου.

fterikoudi2

Πρωί  Σαββάτου, 7 Αυγούστου 2021, αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως βίωσαν οι πιστοί που εκκλησιάστηκαν στο Ιερό Μητροπολιτικό Ησυχαστήριο του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, της οποίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, τελέστηκαν δύο χειροτονίες κληρικών, του μέχρι πρότινος Ιεροδιακόνου Πορφυρίου εις Πρεσβύτερο και του μέχρι πρότινος Μοναχού Αββακούμ εις Διάκονο.

Με την παρέα αφού ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες που γίνονται για να μαζευτούν χρήματα για να κτιστεί μοναστήρι πάνω από την εκκλησία, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το χώρο και να δούμε από κοντά συνομιλώντας με κόσμο για την μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται.

Αφήνουμε το αμάξι μακριά και με τα πόδια αρχίζουμε να οδεύουμε προς την εκκλησία. Συναισθήματα ανάμεικτα…Σε κάθε βήμα νοιώθεις ότι πλησιάζεις σε κάτι «πάνω από εσένα». Δεν αισθάνεσαι τίποτα – μια ηρεμία και το μυαλό να «αδειάζει».

Κοιτάω μπροστά από τον ναό να είναι κτισμένο ένα αυτοσχέδιο αρχονταρίκι για να υποδέχονται τον κόσμο που συρρέει κυρίως τις Κυριακές. Γυναίκες να φτιάχνουν γλυκά και ψωμιά με την ελπίδα ότι θα μαζευτούν τα χρήματα για τον ιερό αυτό σκοπό.

«O Γέροντας και προϊστάμενος Γέροντας Νεκτάριος Γεωργίου , δύο μοναχοί και 4 δόκιμοι μοναχοί μένουν στο χωριό και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κτιστεί το μοναστήρι», μας λέει η κυρία Ελένη κάτοικος του χωριού και συμπληρώνει: «Ξέρεις, κοπέλα μου πόσα θαύματα γίνονται εδώ;»

«Έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες και τα διαβήματα με στόχο την τοποθέτηση θεμελίου λίθου στην Πανήγυρη του Ιερού Ησυχαστηρίου μας του οσίου Αββακούμ του Θαυματουργού στο Φτερικούδι – Κύπρος στις 1 Δεκεμβρίου 2021 για την ανέγερση και ανοικοδόμηση της Α’ φάσης κτιρίων με παρεκκλήσια της Μονής. Συγκεκριμένα το Παρεκκλήσιο που θα ανεγερθεί μαζί με τα κελλιά είναι επ’ ονόματι του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου αφού έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό του.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Για την ανέγερση της Α’ φάσης εργασιών απαιτείται πολλή προσπάθεια, κόπος και μόχθος όπως για καθετί που αξίζει και μένει εις αιώνας αιώνων!

Με δωρεές χιλίων ευρώ €1000 και άνω ο δωρητής – δωρήτρια θα αναγράφεται στους θεμελιωτές του Μοναστηριού και το όνομα του/της θα καταγράφεται στον κατάλογο που κατά την τελετή του θεμελίου λίθου θα τοποθετηθεί μέσα στα θεμέλια!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΚΑΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΒΒΑΚΟΥΜ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ», αναφέρεται στην επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο…

Όσοι μπορούν και θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια:
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Ελληνικής Τράπεζας:
IERON ISIXAST.OSIOU AVVAKOUM FTER
ΑΡ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 171-01-905761-01
IBAN: CY 53 0050 0171 0001 7101 9057 6101
SWIFT: HEBACY2N
Contact pay: 97791100
*********************************************
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Τράπεζας Κύπρου:
IERO HSYCHASTIRIO OSIOU AVVAKOUM
ΑΡ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 357035824389
IBAN: CY42002001950000357035824389
SWIFT: BCYPCY2N

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων που θεραπεύτηκαν από κώφωση από τον Όσιο Αββακούμ. Ανάμεσα του και ένα κοριτσάκι 13 ετών που είχε πλήρη απώλεια ακοής. «Eνώ ήμουν στο απόλυτο κενό, άκουα μια φωνή που έλεγε ότι «θα ακούσεις», και πίστευα ότι θα ακούσω ξανά. Τους το έλεγα». Επιθυμία της, όπως είπε, ήταν να επισκεφθεί τον Όσιο Αββακούμ στο Φτερικούδι. «Προσευχήθηκα στον Άγιο, πήρα λαδάκι από την καντήλα του και κάθε πρωί και νύχτα σταύρωνα τα αυτιά μου. Ένιωθα ότι κάνοντας αυτό θα με βοηθήσει ο Άγιος. Μου το έλεγε ο Άγιος (ότι θα ακούσω)», εξήγησε η 13χρονη. Και έτσι έγινε.

Το πρωί που πήγε στο δωμάτιο της Άντρεας η μητέρα της για να την ξυπνήσει συνειδητοποίησε ότι επανήλθε η ακοή της. Η μητέρα της λέει: «Οι γιατροί μας είπαν», σημείωσε, «πως ευελπιστούσαν ότι θα είχε κάποια διαφορά με τη φαρμακευτική αγωγή για να μπορέσει να ακούσει ξανά με τα ακουστικά της. Εκεί που τρώγαμε και συζητούσαμε η (Άντρεα) μας είπε να «μην αγχωνόμαστε γιατί εγώ αύριο το πρωί θα ξυπνήσω και θα ακούω». Θα μας το είπε αυτό τουλάχιστον 10 φορές. Ήταν πολύ αισιόδοξη και ήταν πολύ δυνατό τα αίσθημα που ένιωθε. Είπε πως εγώ ακούω την φωνή, ο Άγιος θα με βοηθήσει και αύριο πρωί θα σηκωθώ και θα ακούω».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, φαγητό και εσωτερικός χώρος
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται, στρατιωτική στολή και εξωτερικοί χώροι
Ο ναός του Αγίου Αββακούμ και το λείψανο του αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών ιδιαίτερα την ημέρα λατρείας του στις 2 Δεκεμβρίου.

«Πώς ακούνε οι άγιοι τις προσευχές μας;»,  Ίσως κι εσύ να έχεις αναρωτηθεί για το ίδιο πράγμα. Απαντήσεις και απαντήσεις έχουν δοθεί, μα το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο. Αν δεχθούμε την ύπαρξη ενός στοιχείου, η εγκάρδια προσευχή,  ανεβαίνει αόρατα προς τα ουράνια μέσω του αιθέρα. Από την καρδιά σου βγήκε μία αστραπή, μια ακτίνα, και πήγε στον ουρανό. Από κει, πάλι, ήρθε μια άλλη ακτίνα σ’ εσένα…

Ο Άγιος  Αββακούμ μας ακούει…και οφείλουμε να τιμήσουμε την μνήμη του βοηθώντας στο κτίσιμο του μοναστηριού…Μπορούμε άραγε να «ακούσουμε;»

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κοιλάδα Mosel…εκεί που θα ήθελε να βρίσκεται κάθε οινόφιλος

Taste and Hospitality

Γιάννα Ζήνωνος: «Για τον πατέρα μας τα αμπέλια ήταν έρωτας ζωής»

Θεόδωρος Σπυρόπουλος: Ένας Whisky expert αποκαλύπτει

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!