Παρουσίαση Φιλοξενία

Γιάννα Ζήνωνος: «Για τον πατέρα μας τα αμπέλια ήταν έρωτας ζωής»

Σάββατο πρωί χωρίς πλάνο ανεβαίνω προς την Επαρχία Λεμεσού και μετά από σταθμό στους καταρράκτες στο Μέσα Ποταμό, αρχίζω να οδηγώ από τον παλιό δρόμο προς το χωριό Όμοδος. Δεν είχα ξαναπάει αν και η φήμη του πλανιέται σε πολλές ιστορικές αναφορές που έχω διαβάσει και πολλές είναι οι ιστορίες και οι εικόνες που μου μετέφεραν φίλοι που είχαν πάει.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Με έκταση 3000 τ.μ. εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη λιθόστρωτη πλατεία στην Κύπρο, η οποία δημιουργήθηκε από το 1910. Η όμορφη πλατεία στο κέντρο του χωριού, μπροστά από το διάσημο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιο γραφικές πλατείες σε ολόκληρο το νησί.

Ανάμεσα στα στενά θα δω μια παραδοσιακή αυλή με σκαλιά να με «τραβάνε» να μπω στο χώρο και ας μην ήξερα τι θα συναντούσα… «Πρατήριο του Οινοποιείου ΖΗΝΩΝ» γράφει η ταμπέλα και μια παραδοσιακή αυλή με λουλούδια, καζάνι επεξεργασίας ζιβανίας, μπουκάλια από κρασιά ανοίγουν την όρεξη για να μάθω την ιστορία του.

Χτυπάω την πόρτα και συναντώ μια ευγενική παρουσία την κυρία Γιάννα Ζήνωνος η οποία με καλωσορίζει και αρχίζει να μου μιλά για την ιστορία των κρασιών, την παραγωγή, τη φιλοσοφία του οινοποιείου δοκιμάζοντας παράλληλα διάφορα κρασιά τα οποία δεν θα βρείτε σε καμία υπεραγορά.

«Το Οινοποιείο ΖΗΝΩΝ είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και βρίσκεται στο κέντρο των κρασοχωριών, το Όμοδος, γνωστό από την αρχαιότητα για τα περίφημα κρασιά του. Όμορφο και καλά εξοπλισμένο για παραγωγή και καλή φύλαξη του κρασιού, ολοκληρώνοντας έτσι την προσπάθεια μιας παραδοσιακής αμπελουργικής οικογένειας», αρχίζει να μου λέει.

Μια ιστορία…

«Από τους προπάππους στους παππούδες μας και έπειτα στον πατέρα μας Νίκο Ζήνωνος που έχει υλοποιήσει το όνειρο ζωής του με το κτίσιμο αυτού του όμορφου Οινοποιείου μας. Μέσα στα αμπέλια και με τον ιδρώτα να τρέχει στο μέτωπο του, καθώς κουβαλούσε τα σταφύλια με τα γαϊδουράκια οραματιζόταν για τα παιδιά και τα εγγόνια του μία καλύτερη ζωή. Ήθελε να αξιοποιήσει την περιουσία που του άφησαν ο πατέρας και ο πεθερός του. Τα μεγάλα εργοστάσια στα οποία όλο το χωριό πουλούσε τα σταφύλια του, δεν έδιναν ικανοποιητικές τιμές και σιγά σιγά ο κόσμος άφηνε τα αμπέλια. Για τον πατέρα μας όμως τα αμπέλια ήταν έρωτας ζωής! Τα κλάδευε και τα φρόντιζε σαν παιδιά του. Πολλές φορές τον ακούγαμε να λέει το γνωστό ποίημα: «Αμπέλι μου πλατύφυλλο και καλοκλαδεμενο, για δεν καρπείς για δεν ανθείς σταφύλια πια δεν κάνεις; Με χάλασες παλιάμπελο κι εγώ θα σε πουλήσω…Μην με πουλάς αφέντη μου κι εγώ σε ξεχρεώνω…»

Τα ξεχωριστά μπουκάλια

Ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τούς αγαπημένους μας παππούδες βάλαμε τις φωτογραφίες τους στις ετικέτες των κρασιών μας. Στο Capernet Sauvinion τη φωτογραφία της γιαγιάς Βασιλείας μητέρας της μητέρας μας Μαρούλας. Στο κρασί μας με τις ποικιλίες Shiraz και Μαραθεύτικο δώσαμε το όνομα του παππού μας Μαυρόγιαννου πατέρα της μητέρας μας. Στο κρασί μας με τις Κυπριακές ποικιλίες Μαραθεύτικο και Μαύρο δώσαμε το όνομα του παππού Ζήνωνα πατέρα του πατέρα μας. Τώρα είναι έτοιμο και το κρασί μας με αρωματικές λευκές ποικιλίες το οποίο θα πάρει το όνομα της αγαπημένης μας γιαγιάς Ελένης μητέρας του πατέρα μας».

Πρατήριο του Οινοποιείου ΖΗΝΩΝ

Βρίσκεται στην Πλατεία και λειτουργεί και εκεί δοκιμαστήριο με δωρεάν δοκιμή των κρασιών και της ζιβανιας. Στον εξωτερικό χώρο του πρατήριου υπάρχει μία όμορφη πέτρινη παραδοσιακή αυλή με δυο παλιά πιθάρια και το καζάνι. Γεμάτη λουλούδια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κρασάκι του στη δροσιά! Ο χώρος αυτός ήταν προηγουμένως η μεγάλη αποθήκη με τα πιθάρια του παππού Ζήνωνα όπου άλεθε τα σταφύλια με χειροκίνητες μηχανές.

«Κοπιάστε από κοντά να τα πούμε και να δοκιμάσετε ότι επιθυμείτε», είναι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στους αναγνώστες μας. Και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο για μια βόλτα.

«Η  ζωή γίνεται καλύτερη και η διάθεση μας αλλάζει με ένα ποτήρι καλό κρασί. Και μην ξεχνάμε το ρητό των αρχαίων ημών προγόνων: «Οίνος ευφραίνει καρδιάν ανθρώπου», κλείνει την κουβέντα μας η κ.Ζήνωνος και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούμε σύντομα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις: 11 πμ_7μμ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Lounge αεροδρομίου: Πως να μπείτε και τι θα αντικρύσετε!

Taste and Hospitality

Οι φάροι της Κύπρου μέσα απο φωτογραφικό φακό

Taste and Hospitality

Live Οδοιπορικό: Στην πλατεία του Πρωτάρα «πάγωσε» ο χρόνος

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!