Παρουσίαση Φιλοξενία

Νεόφυτος Ευσταθίου: Το καφενείο που έγινε ξενοδοχείο – Μια διαδρομή από τη δεκαετία του ’50

Νεόφυτος Ευσταθίου – Διευθυντής και μέλος  της οικογενείας στην οποία ανήκει  το  ιστορικό ξενοδοχείο της Λεμεσού «Πεύκος». Όλα άρχισαν τη δεκαετία του ’50 όταν ο πατέρας του Απόστολος ξεκινώντας σαν γευστολόγος στη ΣΟΔΑΠ  κατάφερε να κτίσει και να λειτουργήσει ένα παραδοσιακό  καφενείο. Η επέκταση συνεχίζεται με άλλα δύο σπίτια τα οποία συνήθιζε να να νοικιάζει στους Άγγλους των Βάσεων.

H εισήγηση…

Το 1966 κάποιος από τους θαμώνες του καφενείου, οδηγός φορτηγού που μετάφερε τα σταφύλια από  οινοβιομηχανίες, εισηγείται στο πατερά του όπως μας λέει: «Γιατί δεν κάνεις τα σπίτια πανσιόν να κοιμάστε εμείς ( οδηγοί) κα να μην έχεις ανάγκη τους Άγγλους;»

Αυτή λοιπόν ήταν η αφορμή για να τη δημιουργία του πανδοχείου «Ο ΠΕΥΚΟΣ», λόγο ενός μεγάλου Πεύκου που ήταν φυτεμένος μπροστά από το Καφενείο.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η κυβέρνηση  καθόρισε την πρώτη της Τουριστική Πολιτική, έστειλαν στον Πατερά επιστολή ότι  αν ήθελε να μετατρέψει τη Πανσιόν σε ξενοδοχείο , θα του έδιναν μακροπρόθεσμο  χαμηλότοκο δάνειο .

«Ο πατέρας μου τελικά πήρε την απόφαση να κάνει αυτό το βήμα. Όλα τα παιδία του ηλικίας 13,12, 11και 5 χρονών μαζί με τη μητέρα  βοηθούσαμε όπου μπορούσαμε για τη δημιουργία του».

Αγοράζει ένα οικόπεδο 100 μετρά από το ξενοδοχείο και  κτίζει άλλα δύο σπίτια. Στο ένα μετακομίζει  η οικογένεια μας  και το άλλο γίνεται πράξη ανταλλαγής. Τα δύο σπίτια ενώνονται και άλλος ένας όροφος θα προστεθεί έχοντας συνολικά 18 δωμάτια: 29 Δεκεμβρίου 1973.

«Ο πατέρας μας δεν είχε ιδέα από ξενοδοχεία , πράγμα που το «πλήρωσε» πολύ «ακριβά» 

«Μετά την εισβολή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Δουλέψαμε μόνο ένα χρόνο. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο και η άφιξη πολλών εύπορων Λιβανιών στο νησί, άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο για μας αλλά για όλη την οικονομία της Κύπρου». Χιλιάδες Λιβανέζοι έφευγαν από το Λίβανο για να σωθούν . Έμεναν στη Κύπρο για περίοδο 4 με 6 εβδομάδων μέχρι να πάρουν βίζα για χώρες πως Γαλλία , Καναδά και Αυστραλία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, Είχε πολλές περιπτώσεις που κλείναμε το σαλόνι και βάζαμε στρώματα στο πάτωμα για να κοιμηθεί κόσμος».

Άλλος ένας όροφος…

Τον Ιουνίου του 1977 θα κτιστεί  ο 2ο όροφος, το 1978 άνοιξε  ο τρίτος όροφος και προστέθηκε πισίνα αφού «αντάλλαξε» το σπίτι που έμενα με μαγαζιά που βρισκόντουσαν μπροστά από το ξενοδοχείο. 1980  ο τέταρτος όροφος .. το 1982 ο πέμπτος…

Το 1984 , αγόρασε νέο διπλανό κομμάτι  και μεγάλωσε το χώρο της πισίνας, πρόσθεσε ακόμη 20 δωμάτια και έκανε αίθουσα πολλαπλής χρήσης  ( γάμους , πάρτι κτλ )

  • 1988  μέρος του έκτου ορόφου .
  • 1990 αγορά διπλανού τεμαχίου και μεγάλωμα του παρκινγκ

Το 2000 έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση  βάζοντας το ξενοδοχείο για τα καλά στη  αγορά. Ο πατέρας  εξακολούθησε να θέλει να έχει τον πλήρης έλεγχο με αποτέλεσμα να υπάρξουν  κάποια προβλήματα με τα παιδιά  πράγμα που  επηρέασε τη δουλειά του ξενοδοχείου.

Pefkos Hotel (Λεμεσός) | Bookcyprus.com

Τελικά ο πατέρας σε ηλικία 84 χρονών αποφάσισε να μεταβιβάσει στα  παιδιά  του τις μετοχές του δίνοντας τους το πράσινο φως και την ευλογία του να προχωρήσουμε με τα νέα σχεδία που είναι η πλήρης ανακαίνιση  του ξενοδοχείου και η «επανένταξη» του στην αγορά .

«Είμαστε ένα κλασικό παράδειγμα  οικογένειας που εργάστηκε ενωμένη  για ένα κοινό στόχο. Χωρίς καμία γνώση του αντικείμενου  ( ξενοδοχείο) , χωρίς πραγματικά κεφάλαια  , απλά με σκληρή ομαδική δουλεία  φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», λέει χαρακτηριστικά.

Image preview
PEFKOS HOTEL (Λεμεσός, Κύπρος) - Κριτικές και σύγκριση τιμών - Tripadvisor
Μπορεί να είναι εικόνα ποτό και εσωτερικός χώρος

Επιδιώκοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, το ξενοδοχείο θέλει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την κομβική του τοποθεσία, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη Μαρίνα Λεμεσού, το Παλιό Λιμάνι, την παραλία του Lady’s Mile και το My Mall. Με την ανακαίνιση το 2017, το ξενοδοχείο κατάφερε να κερδίσει όλο και περισσότερους πελάτες από Κύπρο και εξωτερικό.

Kύρια φωτό: Από το αρχείο του ξενοδοχείου «Πεύκος»

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα πιο δημοφιλή σιντριβάνια σε όλο τον πλανήτη

Taste and Hospitality

Το πριν και το μετά τουριστικών προορισμών-Τους αναγνωρίζετε;

Taste and Hospitality

Eλληνικό το 3ο καλύτερο μπαρ στον κόσμο!

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!