Γεύσεις Ποτά

Κρύα βράδια, ζεστά ποτά: 4 συνταγές

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τα ζητάνε τα ζεστά ποτά. Ένα κρασί αρωματισμένο με πορτοκάλι και μπαχαρικά, ένα τσάι ή μια σοκολάτα ενισχυμένα με λίγο αλκοόλ, ένα θερμαντικό χειμωνιάτικο κοκτέιλ με ουίσκι ή ρούμι είναι ωραία συντροφιά ένα παγωμένο απόγευμα ή βράδυ, την ώρα που χαλαρώνεις στον καναπέ, αφήνοντας στην άκρη ότι φόρτωσε τη μέρα. Κι αν περάσουν φίλοι από το σπίτι, τα σερβίρεις σε ένα όμορφο ποτήρι ή μια γυάλινη κούπα, τα στολίζεις λίγο παραπάνω, και σχεδόν με το τίποτα στήνεις μια μικρή αυτοσχέδια γιορτή. Τα βήματα είναι απλά και τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς, αν όχι όλα, τα έχεις ήδη στην κουζίνα και στην κάβα σου.

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά

Κυκλοφορεί με πολλά διαβατήρια. Στη Γερμανία gluhwein, στις σκανδιναβικές χώρες glogg, στη Mεγάλη Βρετανία mulled wine, στη Γαλλία vin chaud –παραλλαγές του βρίσκει κανείς σε όλη την Ευρώπη–, ζεσταίνει τα παγωμένα δάχτυλα καλύτερα κι από γάντια στους πάγκους των χριστουγεννιάτικων αγορών. Για 4-6 άτομα, θερμαίνετε σε ένα μεσαίο σκεύος 3/4 του φλιτζανιού νερό κι 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τη φλούδα ενός μικρού πορτοκαλιού και 1/2 από τον χυμό του, 1 ξυλάκι κανέλας, 2 αστεράκια γλυκάνισου, 5-6 γαρίφαλα και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Μετά από ένα με δύο λεπτά, προσθέτετε ένα μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί. Το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά, σουρώνετε και σερβίρετε, γαρνίροντας με φέτες πορτοκαλιού, κανέλα ή έναν αστεροειδή γλυκάνισο.

Βuttered Rum

The Original Hot Buttered Rum Recipe | Wine Enthusiast

Αμερικάνικο αγαπημένο, το λες άνετα comfort food σε φλιτζάνι. Το Buttered Rum (βουτυράτο ρούμι) είναι μια αλκοολούχα ζεστή κουβερτούλα με μηδαμινό χρόνο παρασκευής. Για 4 άτομα θα χρειαστείτε 2/3 του φλιτζανιού ρούμι της επιλογής σας, 2 φλιτζάνια νερό, 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά για πέντε με δέκα λεπτά, ανακατεύοντάς τα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και σερβίρετε σε φλιτζάνια ή ποτήρια για punch, στολίζοντάς τα με ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο λεμόνι.

Hot Τoddy με τσάι

Ένα φλιτζάνι τσάι είναι ό,τι πρέπει όταν θέλει κανείς λίγη ζεστασιά. Αν όμως το ενισχύσει με λίγο αλκοόλ, το καθυσυχαστικό ρόφημα αποκτά… ανεβαστικές ιδιότητες. Η εν λόγω εκδοχή του Hot Toddy με μαύρο τσάι και μέλι αποδεικνύει και με το παραπάνω την αποτελεσματικότητα αυτής της οδού που στρώνεται με bourbon, ουίσκι, ρούμι ή μπράντι. Για 4 άτομα θα χρησιμοποιήσετε 1/2 φλιτζάνι bourbon (ή όποια άλλη από τις παραπάνω εναλλακτικές προτιμάτε), 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι, 2 φλιτζάνια ζεστό τσάι και 40 ml χυμό λεμονιού. Βάζετε το bourbon, τον χυμό λεμονιού και το μέλι στα φλιτζάνια, τα απογεμίζετε με το τσάι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.

Μια ζεστή σοκολάτα με λίγο λικέρ ή ένα ζεστό αρωματικό κρασί είναι τέλειο αντίδοτο στο κρύο / φωτογραφίες: Mae Mu, Hannah Pemberton (Unsplash)

Ζεστή σοκολάτα με Amaro

Οι γιορτές είναι μια καλή αφορμή και για τους σοκολατόφιλους να ξεφύγουν λίγο από τις κλασικές συνταγές τους. Μπορούν κάλλιστα να το κάνουν διανθίζοντας γευστικά το αγαπημένο τους ρόφημα με μια μικρή δόση ενός κομψού, γοητευτικά πικρού ιταλικού λικέρ με βοτανική επίγευση. Για 4 άτομα ζεσταίνετε 3 φλιτζάνια γάλα, 1/4 φλιτζανιού σοκολάτα και μια κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, κι ανακατεύετε καλά για τρία με τέσσερα λεπτά ούτως ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια και 2/3 του φλιτζανιού Averna, Fernet Branca, Μontenegro ή όποιο άλλο Amaro προτιμάτε.

Έθνος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μελιτίνια Σαντορίνης από την Ιωάννα Μόσχου

Παγωτό τιραμισού, με ακαταμάχητη γεύση και θεϊκή υφή!

Taste and Hospitality

Eιδικός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πείτε στις αεροσυνοδούς ότι είστε μεθυσμένοι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!