Νέα Νεα της Αγορας

Επιτέλους έρχονται τα «Theme Parks of Cyprus»

Το πρότυπο θεματικών πάρκων στην Κύπρο, υπό τον τίτλο «Theme Parks of Cyprus», προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο των νέων κινήτρων για ώθηση του εσωτερικού τουρισμού και όχι μόνο. 

Όπως αναφέρει η πρόσκληση του Υφυπουργείου, το πρότυπο προσδιορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία και λειτουργία ενός θεματικού πάρκου (ΘΠ) στην Κύπρο. Το πρότυπο «Theme Parks of Cyprus» έχει στόχο την καθιέρωση των βασικών χαρακτηριστικών που διαθέτει ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο και τη διασφάλιση ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται.

a huge pyramid waterslide structure near the beach

Με την εισαγωγή του προτύπου και, κατ’ επέκταση, τον καθορισμό ελάχιστων προϋποθέσεων και απαιτήσεων για τα θεματικά πάρκα, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιχειρεί να ωθήσει την ποιοτική ανάπτυξη του συγκεκριμένου προϊόντος, με στόχο να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν, να προσφέρει ποικίλες επιλογές ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, να ενισχύσει την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην καθοδήγηση των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, το Πρότυπο στοχεύσει στην απόκτηση προστιθέμενης αξίας και παροχή αναγνωρισιμότητας για ενίσχυση της επισκεψιμότητας των ΘΠ, με σκοπό να διευκολυνθεί σε κάποιο βαθμό η συνεργασία ΘΠ με Ο.Τ. και άλλους, καθώς επίσης να περιοριστεί η εξάρτηση τους από τις συνεργασίες με τρίτους (Ο.Τ.) και να διευρύνουν τα τμήματα αγοράς της και τα κανάλια πωλήσεων τους. Απώτερος σκοπός αυτών είναι η βελτίωση της εικόνας της Κύπρου ως ενός ολόχρονου, ποιοτικού προορισμού που αναπτύσσεται με βάση τις αρχές της αειφορίας.

Πέραν του βασικού στόχου, οι επιμέρους στόχοι του προτύπου αφορούν στην:

  • Πιστοποίηση επιχειρήσεων, ως αναγνώριση της συμμόρφωσης τους με τα κριτήρια ποιότητας
  • Παροχή καθοδήγησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον ορισμό των θεματικών πάρκων
  • Βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και υποδομών επιχειρήσεων που εμπίπτουν στον ορισμό των θεματικών πάρκων και επιθυμούν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους
  • Διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας στο χώρο του ΘΠ (New)
  • Εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας των επισκεπτών και σύνδεση της με το φυσικό περιβάλλον ή και την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά, όπου είναι δυνατό
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση εναλλακτικών επενδύσεων και ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας

Οι επιχειρήσεις αξιολογούνται βάσει σειράς υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων και όσα θεματικά πάρκα βαθμολογούνται με την ελάχιστη βαθμολογία που έχει τεθεί, θα εξασφαλίζουν την πιστοποίηση «Theme Parks of Cyprus».

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι πιστοποίησης είναι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν υποδομές και προσφέρουν υπηρεσίες που εμπίπτουν στη σφαίρα των θεματικών πάρκων. Θεματικά πάρκα είναι οι αναπτύξεις των οποίων η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός, οι δραστηριότητες και τα θεάματα βασίζονται σε έναν ή περισσότερους θεματικούς άξονες, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ρυθμίζονται για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση του κοινού. Παρέχουν ένα σύνολο ψυχαγωγικών υπηρεσιών που απευθύνονται σε σημαντικό αριθμό και ευρύ φάσμα επισκεπτών και ικανοποιούν τα υποχρεωτικά κριτήρια που προσδιορίζονται στις παραμέτρους και έχουν εξασφαλίσει Πολεοδομική Άδεια ως Ανάπτυξη που εντάσσεται στις Εξειδικευμένες Αναπτύξεις Αναψυχής & Ψυχαγωγίας ή στις Σύνθετες Εξειδικευμένες Αναπτύξεις Αναψυχής & Ψυχαγωγίας ή στις Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων, καθώς και 30% από τα προαιρετικά κριτήρια στις παραμέτρους.

Απαιτούμενες Άδειες – Έγγραφα

  • Άδεια Οικοδομής όπου θα γίνεται αναφορά/περιγραφή στη χρήση του
  • Άδεια Λειτουργίας από Τοπική Αρχή

Διαδικασία / Μηχανισμός Αξιολόγησης

  1. Το πρότυπο αποτελείται από 19 Υποχρεωτικά και 10 Προαιρετικά Κριτήρια. Για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού, οι αιτούμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν όλα τα υποχρεωτικά κριτήρια και 30% των προαιρετικών κριτηρίων.
  2. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού, θα υποβάλλεται επισήμως, συμπληρωμένο και δεόντως τεκμηριωμένο το Έντυπο Αίτησης Πιστοποίησης «Theme Parks of Cyprus». Το έντυπο θα φέρει την υπογραφή του κατά νόμο υπευθύνου και τη σφραγίδα της επιχείρησης. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η έγκριση ή Άδεια από οποιαδήποτε Αρμόδια Αρχή/Υπηρεσία, θα πρέπει να υποβάλλεται πιστοποιημένο αντίγραφο της έγκρισης ή άδειας συνοδευόμενο με τα απαραίτητα στοιχεία και σχέδια όπου εφαρμόζεται.
  3. Η κάθε επιχείρηση δεσμεύεται ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού (δύο χρόνια), θα συνεχίσει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις αυτού, διατηρώντας την ποιότητα υπηρεσιών, τις προσφερόμενες δραστηριότητες και το φυσικό περιβάλλον στα επίπεδα της αρχικής έγκρισης.
  4. Η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει αρμοδιότητα να:

(α) Εξετάζει τα έντυπα αίτησης για να διαπιστώσει την, κατ΄ αρχή, συμβατότητα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του προτύπου.

(β) Zητά πρόσθετες ή και διευκρινιστικές πληροφορίες / στοιχεία

(γ) Προχωρεί σε επί τόπου επιθεωρήσεις

(δ) Υποβάλλει εισηγητική έκθεση στο Γενικό Διευθυντή*

(ε) Προβαίνει σε αιφνιδιαστικές/μη προγραμματισμένες επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού για σκοπούς επιβεβαίωσης της τήρησης των κριτηρίων και να ενημερώνει το Γενικό Διευθυντή αναλόγως.

* Η τελική απόφαση απονομής του πιστοποιητικού λαμβάνεται από το Γενικό Διευθυντή.

Υποχρεώσεις Επιχείρησης

Η εκάστοτε έκδοση του πιστοποιητικού «Theme Parks of Cyprus» θα έχει ισχύ δύο χρόνια.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται χωρίς οποιοδήποτε χρονικό περιορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε περίπτωση αναθεώρησης των κριτηρίων, η επιχείρηση θα διατηρήσει την πιστοποίηση της μέχρι τη λήξη της.

Η επιχείρηση δεσμεύεται ότι το Λογότυπο των «Theme Parks of Cyprus» (θα δημιουργηθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού για αυτό το σκοπό) θα τοποθετείται/αναρτάται στην είσοδο, σε περίοπτες θέσεις στο πάρκο, όπως και στα μέσα φυσικής και ψηφιακής προβολής και διαφήμισης της επιχείρησης.

Προβολή

Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προβολής και προώθησης των πιστοποιημένων επιχειρήσεων, κυρίως μέσω:

(α) ενημέρωσης οργανωτών ταξιδίων

(β) δημιουργίας προωθητικού video

(γ) δημιουργίας ξεχωριστού μεριδίου/κατηγορίας καταχώρησης στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου

(δ) προβολής στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

(ε) προβολής σε έντυπα (φυσικά, διαδικτυακά) του Υφυπουργείου, στις εκθέσεις που συμμετέχει κ.ο.κ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού ΕΔΩ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σε τι χρησιμεύει τελικά η μικρή τρυπούλα στο καπάκι του καφέ;

Taste and Hospitality

Επική πατέντα για καφέ στη Ρόδο! (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Στην Κύπρο «κατεβαίνει» ο όμιλος Brown Hotels – Πλάνα εκατομμυρίων

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!