Νέα Νεα της Αγορας

Aπανωτές αυξήσεις: Θα πούμε το ψωμί – ψωμάκι

Σταθερά την ανιούσα παίρνουν οι τιμές σε βασικά αγαθά, αδειάζοντας όλο και περισσότερο το καλάθι της νοικοκυράς και με το φόβο να πούμε το ψωμί -ψωμάκι…

Οι φόβοι για ανάπτυξη του φαινομένου της μαύρης αγοράς είναι ακόμα μεγαλύτεροι ενόσω συνεχίζει η ρωσο-ουκρανική κρίση και περιορίζονται οι προμήθειες σιτηρών, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών τεχνολογίας λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και επηρεάζουν όλη την ΕΕ και τρίτες χώρες.

Μιλώντας στη «Χαραυγή»ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, κ. Αντώνης Ιωάννου, παρέπεμψε στο Παρατηρητήριο Τιμών στις 9 Μαρτίου, το οποίο κατέγραψε αυξήσεις σε περίπου εκατόν προϊόντα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιαίτερα σημαντικές, πρόσθεσε, ήταν οι αυξήσεις στο ψωμί και στα ζυμαρικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις και στο αλεύρι. Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στα ζυμαρικά και στο ψωμί ξεπερνούν το 4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και το 10% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Το Παρατηρητήριο Τιμών της 9ης Μαρτίου καταγράφει αύξηση 3,7% στο αλεύρι, 3,4% στα αλλαντικά, 4,7% στις κονσέρβες τόνου και 3,8% στα αβγά.

Ενδεικτικά οι αυξήσεις που καταγράφηκαν σε ορισμένα είδη ξεπερνούν το 5% και φθάνουν μέχρι και το 10,7%! Μέχρι και στο εμφιαλωμένο νερό έχει καταγραφεί αύξηση 5,1%.

Επίσης, έχουν καταγραφεί αυξήσεις μέχρι και: 6,6% στο ρύζι , 6,3 στα κορν φλέικς, 13,9% στις φακές , 10,7% στο πλιγούρι, 9% στο γιαούρτι, 8,8% στη φέτα, 5,6% στον τόνο, 4,5%-5,1% στο εμφιαλωμένο νερό, 5,9% στις χωριάτικες ραβιόλες, στα αγγουράκια θερμοκηπίου και χωραφιού 14,6% -24,2% αντίστοιχα, στις γόπες 10,4% και στο λάδι 5,9%.

Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να καταγραφούν αυξήσεις στα κρέατα μέχρι και 10% στο χοιρινό και 20% στο κοτόπουλο.

Πάντως ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι το πλαφόν είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να εφαρμόσει το κράτος αν και εφόσον οι τιμές δεν δικαιολογούνται και συνυπολογίζεται η δυσκολία των καταναλωτών με βάση και τις τιμές στη διεθνή αγορά και τον υγιή ή όχι ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά.

Σημείωσε ότι είναι φειδωλοί στη χρήση αυτού του εργαλείου, ώστε να μην προκληθούν στην αγορά ανεπιθύμητα φαινόμενα όπως της μαύρης αγοράς…

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, κύριε Μητσοτάκη; – Δυνατή Ελλάδα

Ο ίδιος επεσήμανε ότι για παράδειγμα έχει επιβληθεί πλαφόν σε ορισμένα είδη σιτηρών και η κατάσταση παρακολουθείται ενόψει και της παρέμβασης του Υπουργείου Γεωργίας στην εισαγωγή άλλων ειδών σιτηρών.

Οι έμποροι καλούνται να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλέσουν επέκταση του πλαφόν και σε άλλα είδη.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών (με τρεις επιθεωρητές) παρακολουθεί σταθερά και τις τιμές των πετρελαιοειδών. Ο κ. Ιωάννου διαβεβαιώνει ότι οι μέχρι στιγμής αυξήσεις είναι «δικαιολογημένες» και ευελπιστεί ότι με βάση τα φορτία που έχουν παραλάβει αυτές τις μέρες, θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές…

Νίκη Κουλέρμου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παπαφιλίππου: Mε διάταγμα απαγόρευσαν την πώληση του παγωτού “Πλάκα”

Τούρκος καθηγητής: Υπάρχει θησαυρός κάτω από την Αγία Σοφία

Taste and Hospitality

Πού θα «επενδυθεί» ο αυξημένος προϋπολογισμός του Υφ. Τουρισμού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!