Νέα Νεα της Αγορας

Ιδανική τοποθεσία για το νέο Μουσείο Λεμεσού, η Ακταία Οδός

Μια πρωτοποριακή ιδέα για τη χωροθέτηση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Λεμεσού παρουσιάστηκε από τον Δήμο Λεμεσού στον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο. Η τοπική αρχή, αφουγκραζόμενη την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου μουσείου αντάξιου της Λεμεσού, πρότεινε τη δημιουργία του σε χώρο μεταξύ του νέου και του παλιού λιμανιού. Συγκεκριμένα, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για να γίνει μέσω επίχωσης, εντός του θαλάσσιου χώρου της Ακταίας Οδού. 

Στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε από τον υπουργό ότι το νέο μουσείο θα γίνει εντός του δήμου, ενώ θα δημιουργηθεί και άλλο μικρότερο μουσείο στην περιοχή της Αρχαίας Αμαθούντας, όπως είναι το αίτημα των δήμων και κοινοτήτων της Ανατολικής Λεμεσού.

Δεν πρόκειται να γίνει αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου, είναι «διασπάθιση δημοσίου χρήματος»
Ο υπουργός, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των Δημοσίων Έργων ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να γίνει αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου. Κάτι τέτοιο θα ήταν «διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου και για την ενοικίαση χώρων μεταφοράς των αντικειμένων του, ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί. Επίσης, τονίστηκε ότι πρόκειται για έναν μικρό χώρο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμος και δεν πληροί τις προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρεί ένα μουσείο μιας μεγάλης πόλης όπως είναι η Λεμεσός.

Δέχεται πέντε επισκέπτες την ημέρα
Ο Γιάννης Καρούσος σημείωσε, ότι το σημερινό μουσείο δέχεται μόλις πέντε περίπου επισκέψεις την ημέρα, αντί μερικές χιλιάδες, όπως θα έπρεπε.

Πολιτική απόφαση η κατασκευή νέου 
Οι λεπτομέρειες για την πρόταση που κατατέθηκε αναμένεται να συζητηθούν, το αργότερο σ’ ένα μήνα, μεταξύ Δήμου Λεμεσού, Τμήματος Δημοσίων Έργων και Τμήματος Αρχαιοτήτων «γιατί θέλουμε να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε», επισήμανε. Στόχος είναι να παρθεί πολιτική απόφαση μέσα στο επόμενο δίμηνο.


Τα χαρακτηριστικά του 
Η προοπτική της επιλογής της Ακταίας Οδούς για τη χωροθέτηση της καινούργιας πολιτιστικής υποδομής που θα κατασκευαστεί είναι η ιδανική. «Τηρεί τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που τηρούν όλα τα μοντέρνα μουσεία στον κόσμο, δηλαδή να είναι προσβάσιμο, να προσφέρει την εμπειρία που πρέπει στους επισκέπτες, να έχει ζωή όλη την ημέρα και τη νύχτα, να είναι χώρος και ψυχαγωγίας αλλά και πολιτισμού», τόνισε ο κ. Καρούσος επισημαίνοντας ότι η πρόταση για επίχωση είναι κάτι που βρίσκει «αρκετά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή λύση».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι Κύπριοι ανέθρεψαν την έννοια της φιλοξενίας…

ΑΗΚ: Τέλος οι μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος

Λάρνακα: Τουρίστρια σφήνωσε στην σαρκοφάγο του Αγίου Λαζάρου (Bίντεο)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!