Άποψη Νεα της Αγορας

Καθυστερημένη…και πολιτικά κατακερματισμένη αυτή η «σύνδεση»

Το νησιώτικο κράτος που λέγεται Κύπρος ευρισκόμενο στην ανατολική άκρη της λεκάνης της Μεσογείου, εδώ και δεκαετίες πολλές παραμένει χωρίς επιβατική ακτοπλοϊκή σύνδεση με άλλες χώρες. Δεκάδες χρόνια οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και ξένοι που ήθελαν να ταξιδεύσουν από και προς την Κύπρο έχουν μοναδική επιλογή το αεροπλάνο. Εξαιρούνται φυσικά οι λαθρομετανάστες που αποτολμούν να φθάσουν στο νησί μας με πλωτά μέσα που στην ουσία είναι φέρετρα.

Τη στιγμή λοιπόν που άλλες χώρες εξασφαλίζουν στους κατοίκους τους τη δυνατότητα να ταξιδεύσουν εκτός συνόρων με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο, με τραίνο και με πλοίο, ίσως και με άλλα μέσα, η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε τόσα χρόνια για να δώσει και στον Κύπριο μια δεύτερη επιλογή πέρα από το αεροπλάνο. Ήρθε η σημερινή Κυβέρνηση μετά από πολύχρονη κυοφορία, να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε, έναντι πολλών εκατομμυρίων που θα επιβαρυνθεί ο Κύπριος φορολογούμενος, να δρομολογήσει, ένα καράβι για μερικούς πλόες και μόνο για μερικούς μήνες, προς την Ελλάδα με τη διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 30 ώρες.

Άμα δει κάποιος το θέμα θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για κοροϊδία. Δρομολογείται ένα καράβι που στην ουσία θα κάνει μερικά δρομολόγια μέχρι τον Σεπτέμβριο προς την Ελλάδα χωρίς κανείς να είναι βέβαιος τι θα ακολουθήσει. Ένα καράβι στα πρόθυρα της…αποστρατείας του, αφού σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχει ηλικία πέραν των 30 ετών, με περιορισμένες δυνατότητες και χωρίς να υπάρχει εφεδρεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Θεωρούν λοιπόν οι ιθύνοντες μέγα επίτευγμα το γεγονός ότι ένα καράβι θα κάνει μερικά ταξίδια τους καλοκαιρινούς μήνες, μόλις τρεις δηλαδή, από τη Λεμεσό στην Ελλάδα. Επιτυχία θα ήταν αν είχαμε καράβια να πηγαινοέρχονται όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς όλες τουλάχιστον τις γειτονικές χώρες. Καράβια που θα διευκόλυναν τη διακίνηση επιβατών, αύξηση του τουριστικού ρεύματος αλλά και του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής. Μια τέτοια σύνδεση θα τερμάτιζε την απομόνωση της χώρας μας και θα άνοιγε νέους ορίζοντες για τους κατοίκους της. Σε περασμένους αιώνες η Κύπρος ήταν κέντρο για τη θαλάσσια συγκοινωνία. Σήμερα βρίσκεται εντελώς ξεκομμένη.

Ύστερα από 21 χρόνια συζητήσεων, η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα, καθώς στις 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ταξίδι του M/V Daleela, από το λιμάνι της Λεμεσού

Ξέρουμε ότι πιθανώς μερικοί να θεωρήσουν την παρέμβασή μας αυτή  στο ντελίριο ενθουσιασμού που κατέλαβε τους πάντες από την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα, άστοχη. Όμως τα δεδομένα και οι πραγματικότητες δεν μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε στα πανηγύρια. Και δεν θα διστάσουμε να προβλέψουμε ότι η τύχη του εγχειρήματος αυτού κάθε άλλο παρά είναι εγγυημένη. Κι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Θεωρούμε ότι όλα έγιναν για το θεαθήναι χωρίς να μπουν στέρεες βάσεις. Θεωρούμε ότι είναι ένα πυροτέχνημα που γρήγορα θα εξαφανισθεί στον ουρανό. Θα προσθέσουμε κάτι ακόμα για να φανεί πόση προχειρότητα διέπει το θέμα: Η ανάδοχος εταιρεία Scandro Holding Limited, στην οποία ανατέθηκε η δρομολόγηση του πλοίου δημιουργήθηκε πρόσφατα για τους σκοπούς του διαγωνισμού. Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ευκαιριακές καταστάσεις. Όσο κι αν μας διαβεβαιώνουν ότι πίσω από την εταιρεία βρίσκονται άτομα και εταιρείες που έχουν χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ναυτιλίας. 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κτήμα Μακένζι: 34 αστυνομικοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της Δημοκρατίας

Taste and Hospitality

Το κόλπο που βρήκαν δύο γείτονες για να πιουν το ποτό τους εν μέσω της καραντίνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Γυμναστική και κολύμπι για άλογα και σκύλους στις θάλασσες της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!