Νέα Νεα της Αγορας

Λουκέτα και φυλακίσεις για χρέη για επιχειρηματίες στη διασκέδαση και ψυχαγωγία

Το Υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω τις υποσχέσεις για στήριξη των επιχειρήσεων στον τομέα της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που παρέμειναν κλειστές για σχεδόν δεκαοκτώ μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως τα κέντρα αναψυχής, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε εκδηλώσεις.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπρόσωπους του Υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, όσες επιχειρήσεις κρίθηκαν ως δικαιούχες πήραν στήριξη. Πλέον, πρόσθεσαν, δεν υπάρχουν περιθώρια για προώθηση σχεδίων που αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω και της κατάστασης με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πιο πάνω αναφορά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συνδέσμους των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, που υπέδειξαν ότι αποζημιώθηκαν μόνο με 617 χιλ. ευρώ για 30 εβδομάδες, ενώ ήταν κλειστές για σχεδόν δεκαοκτώ μήνες λόγω των διαταγμάτων, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι οποίες ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Ανέφεραν επίσης ότι επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο καθώς και ότι επιχειρηματίες κατέληξαν στη φυλακή για χρέη και οφειλές προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις για τους υπαλλήλους τους, λόγω του ότι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις εργασίες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατήγγειλαν ακόμη ότι παρά τις προτροπές της Επιτροπής Εμπορίου, οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Οικονομικών δεν τους απαντάνε στα τηλέφωνα και αρνούνται να τους συναντήσουν.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, Νίκος Βασιλείου, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις ζητούν ένα ποσό γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών να τηρήσει την υπόσχεσή του για στήριξη του κλάδου. Υπέδειξε επίσης ότι επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ήταν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των διαταγμάτων, δεν βοηθήθηκαν από την αναβολή καταβολής του ΦΠΑ και την αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων.

Αποστάσεις από την κυβέρνηση κράτησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ενώ υπήρξε ένας κοινά συμφωνημένος υπολογισμός, στη συνέχεια δεν υπήρξε η αναγκαία ανταπόκριση, ώστε η βοήθεια να καλύπτει το συμφωνημένο ποσό. Εξέφρασε επίσης θλίψη που τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν συνδιαλέχθηκαν με τους επηρεαζόμενους για να βρουν λύση.

Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για την υπαναχώρησή της από τις δεσμεύσεις τις οποίες έδωσε, άσκησαν επίσης ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή.

Σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε όπως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου για το υπό αναφορά θέμα, κληθεί ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις.

dialogos

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Μουδιασμένη» η τουριστική βιομηχανία – Πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Η μοίρα έχει παίξει περίεργο παιχνίδι για: Jack Daniel’s, Tennessee Williams, και Adolf Frederick

Ισχυροί άνεμοι έως 10 μποφόρ «σαρώνουν» την Kύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!