Σημαντική ώθηση στο γαμήλιο τουρισμό της Λάρνακας, που ανέκαμψε μετά από δύο κακές χρονιές λόγω της πανδημίας και μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα επίπεδα του 2019. Παραδοσιακά η Λάρνακα, που τελεί περίπου το 15% του συνόλου των πολίτικών γάμων παγκύπρια, προσέλκυε ζευγάρια, κυρίως από το Ισραήλ, τη Ρωσία και το Λίβανο, που συνδύαζαν την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους, με διακοπές στην πόλη, μαζί με συγγενείς και φίλους τους.
Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική μείωση στην τέλεση πολιτικών γάμων από τον Δήμο Λάρνακας. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στον «Φ» το Γραφείο Πολιτικών Γάμων του Δήμου, ενώ το 2019 τελέστηκαν 1.100 πολιτικοί γάμοι, το 2020 τελέστηκαν μόλις 304 και το 2021 αυξήθηκαν στους 716.
Παρά την απώλεια της Ρωσικής αγοράς, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οι προβλέψεις για τον γαμήλιο τουρισμό γι’ αυτό το έτος είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, αφού αντλήθηκε γαμήλιος τουρισμός από άλλες αγορές. Σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτικών Γάμων, από το Μάρτιο και μετά, η ζήτηση από ζευγάρια για την τέλεση πολιτικών γάμων στη Λάρνακα, αυξήθηκε σημαντικά. Μέχρι στιγμής τελέστηκαν περίπου 300 πολιτικοί γάμοι και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, με κορύφωση το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, θα ξεπεράσουν τους 1000 και θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019.
Τα πλείστα ζευγάρια που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να τελέσουν τον γάμο τους στη Λάρνακα, θα καταφθάσουν στην Κύπρο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και προέρχονται από το Ισραήλ, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τον Λίβανο, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Το τελευταίο διάστημα τόσο ο Δήμος Λάρνακας, όσο και η Εταιρεία Προβολής και Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας (ΕΤΑΠ), έχουν αυξήσει τις προωθητικές τους ενέργειες για προσέλκυση γαμήλιου τουρισμού, λόγω του οφέλους που προκύπτει για την τοπική οικονομία.
Σημειώνεται ότι στην προ της πανδημίας περίοδο, τελούνταν σ’ ολόκληρη την Κύπρο περίπου 8.000 πολιτικοί γάμοι, με τη συνεισφορά του γαμήλιου τουρισμού στην κυπριακή οικονομία να αγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ.
Nατάσα Χριστοφόρου