Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Tα λουλούδια τρώγονται! Τα 5 άνθη που είναι γευστικά

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι πριν από μερικά χρόνια, τα λουλούδια ήταν πολύ χρήσιμα στη μαγειρική και τα χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές που στόχευαν στην κατάκτηση του αστεριού Michelin.

Προχωρώντας όμως στο χρόνο, οι διατροφολόγοι άρχισαν να παροτρύνουν πως είναι ωφέλιμο να προσθέσουμε στα πιάτα μας βρώσιμα λουλούδια. Κι εδώ, το ερωτηματικό το οποίο πλανάται είναι, ποια είναι τα λουλούδια που τρώγονται;

Ας δούμε λοιπόν στη συνέχεια, με το men’s day, τα άνθη και τα πέταλα τα οποία προσδίδουν μοναδική και ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, επιδόρπια, ποτά, σάλτσες και τσάγια. Είναι καιρός να το τολμήσεις. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποια είναι αυτά τα λουλούδια που τελικά μπορούμε να τα βάλουμε στο πιάτο μας:

Ιβίσκος

Είναι πολυδιάστατη η χρησιμότητα του ιβίσκου. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό λουλούδι, το οποίο μπορείς να το καταναλώσεις και να έχεις πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα, ο ιβίσκος έχει τόσο μαγειρικές όσο και φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, γλυκά, τσάι και μαρμελάδες.

Παράλληλα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά. Τέλος, η κατανάλωση του ιβίσκου, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό έδειξε τουλάχιστον η έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης για την καρδιά.

Τα όμορφα τριαντάφυλλα

 Η ποικιλία των τριαντάφυλλων είναι μεγάλη. Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη τριαντάφυλλων που είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το ευχάριστο είναι πως όλα σχεδόν είναι φαγώσιμα αλλά δεν έχουν όλα την ίδια γεύση. Πως θα καταλάβετε ποια είναι τα τριαντάφυλλα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε; Δεν έχετε παρά να τα μυρίσετε. Αν μυρίζουν ευχάριστα, τότε οι πιθανότητες είναι μεγάλες για να είναι και νόστιμα.

Ξεχωριστά είναι τα τριαντάφυλλα με τα ροζ πέταλα. Αυτά μάλιστα προτιμούνται στη μαγειρική κι έχουν μια αρωματική κι ελαφρώς γλυκιά γεύση. Και η κατανάλωσή τους επικεντρώνεται ωμά σε διάφορες σαλάτες, φρούτα αλλά να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, ζελέ και ποτά. Τέλος, αν τα ροδοπέταλα τα ψιλοκόψετε, τότε μπορείτε να συνοδέψουν το γιαούρτι σου.

Η απογείωση με βιολέτες

 Είναι πολυσύνθετη η χρησιμοποίηση της βιολέτας. Με το άρωμα και το χρώμα της μπορεί ν’ απογειώσει τη γεύση ενός κέικ. Επίσης να αρωματίσει τα κουλουράκια σου και να δώσει μια άλλη διάσταση σε αρκετά γλυκά.

Παράλληλα, τα άνθη της βιολέτας έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες. Από τα άνθη παράγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα και σιρόπια για την βρογχίτιδα. Επίσης, το συνάχι και έχει καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες. Επίσης πίνεται στο ποτήρι! Τέλος, αξίζει να δοκιμάσεις να φτιάξεις λικέρ βιολέτας και να το απολαύσεις, ενώ προσδίδει στα κοκτέιλ ντελικάτο χαρακτήρα. Κι αυτό επιτυγχάνεται με το βιολετί χρώμα και τη μοναδικότητα στη γεύση.

Τα γαρύφαλλα

Προσθέτουν χρώμα και γεύση σε ένα πιάτο. Κι όχι τυχαία, αφού αυτό οφείλεται στη ζωντανή και πιπεράτη γεύση τους. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να πασπαλίσεις ψιλοκομμένα πέταλα σε σαλάτες με μαρούλι ή να χρησιμοποιήσεις γαρύφαλλα σαν γαρνίρισμα στα κέικ και θα δώσουν μια ελαφρά πικάντικη γεύση.

Ο πανσές

Ο πανσές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Βγαίνει μάλιστα σε διάφορα χρώματα και δίνει μια λεπτή, λουλουδένια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλοκαιρινά κοκτέιλ και σε φρουτοσαλάτες. Όπως μας συμβουλεύουν οι μάγειρες, μπορείς να δοκιμάσεις να απλώσεις τυρί κρέμα σε ένα κράκερ και να το συνοδέψεις με πανσέ.

Η επιλογή των σωστών λουλουδιών

 Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται προς βρώση, καλλιεργούνται αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγοράσεις λουλούδια από το ανθοπωλείο για να τα χρησιμοποιήσεις. Πρόκειται για λουλούδια που δεν προορίζονται για βρώση αλλά για καλλωπισμό και παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν ψεκαστεί. Προτίμησε λοιπόν λουλούδια από τον κήπο σου. Για λουλούδια που δεν γνωρίζεις την ποιότητά τους, καλό είναι να τ΄αποφεύγες. Για το λόγο αυτό, το προτιμότερο είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα τα λουλούδια αυτά, σε καλλωπισμούς. Αναζήτησέ στα ράφια καταστημάτων με βιολογικά προϊοντα.

Η ιστορία των λουλουδιών

Για όσους δεν  γνωρίζουν, η χρήση των λουλουδιών στη μαγειρική χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και η πρώτη χρονιά που έχει καταγραφεί, είναι το 140 π.χ.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι στο νότο, τρώνε τηγανητά τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), ενώ αρωματίζουν με λουλούδια το ξύδι ή το ελαιόλαδο, όπως κάνουν και οι Ιταλοί.

Όσο αφορά στους βόρειους λαούς, αυτοί προσθέτουν λουλούδια στο βούτυρο για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο στο πρωινό. Τέλος και οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, λουλούδια μέντας κ.α μέσα σε παγάκια, για να δώσουν χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ τους.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Χαλάνε τα ποτά;

Taste and Hospitality

Πώς να ενσωματώσεις φρέσκα βότανα κήπου σε cocktails

Cheesecake με γεύση espresso

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!