Γεύσεις Ποτά

Τι είναι το Single Malt Ουίσκι;

Ο όρος “Single Malt” αναφέρεται σε ένα ουίσκι που παράγεται σε ένα και μόνο αποστακτήριο στο οποίο χρησιμοποιείται ένα είδος βύνης, που τις περισσότερες φορές είναι το κριθάρι. Τα single malt ουίσκι που προέρχονται από τη χώρα της Σκωτίας είναι τα πιο φημισμένα, αν και μπορούν να παραχθούν οπουδήποτε στον κόσμο. Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Αμερική και ο Καναδάς παράγουν επίσης εκπληκτικά single malt ουίσκι που μαγεύουν τους γευσιγνώστες παγκοσμίως. Επίσης έχει παρατηρηθεί αυξημένη κατανάλωση σκωτσέζικου ουίσκι ειδικά σε χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ανεβάζοντας αισθητά τη δημοτικότητα αλλά και την παραγωγή του single malt ουίσκι παγκοσμίως.

Single Malt και Blended Ουίσκι

Όπως αναφέρθηκε, το single malt είναι ένα ουίσκι που παράγεται σε ένα και μόνο αποστακτήριο. Αυτό σημαίνει πως διαφέρει από ένα αντίστοιχο blended ουίσκι, είτε αυτό το ουίσκι ανήκει στην κατηγορία των scotch ή κάποιου άλλου είδους. Για παράδειγμα, το blended ουίσκι, όπως είναι το Johnnie Walker ή το Chivas Regal, είναι φτιαγμένα από μια ανάμειξη ουίσκι κριθαριού και ουίσκι σιτηρών.

Πολύ συχνά παρατηρείται λοιπόν πως τα ουίσκι προέρχονται από πολυάριθμα αποστακτήρια. Υπάρχει επίσης και η κατηγορία των “blended malt” ουίσκι, τα οποία παράγονται από την ανάμειξη διαφόρων malt ουίσκι, καθώς παράγονται σε διαφορετικά αποστακτήρια. Σε αντίθεση όμως με τα blended scotch, τα blended malt ουίσκι δεν παράγονται από την ανάμειξη ουίσκι από σιτηρά. Αυτό που συμπεραίνουμε λοιπόν είναι πως ο αριθμός των αποστακτηρίων αποτελεί το μοναδικό σημαντικό παράγοντα διάκρισης.

Επίσης πρέπει να γίνει αναφορά και στα “single grain” ουίσκι, τα οποία προέρχονται από την ανάμειξη ενός ή περισσοτέρων κόκκων βύνης, συμπεριλαμβανομένου του κριθαριού, του καλαμποκιού και του σίτου. Η λέξη “single” αναφέρεται για άλλη μια φορά στο μοναδικό αποστακτήριο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του.

Από τι παράγεται ένα Single Malt ουίσκι;

Η λέξη “single” μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές παρερμηνείες σχετικά με το single malt ουίσκι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι το ουίσκι προέρχεται από ένα μόνο βαρέλι ή μια μοναδική παρτίδα ουίσκι. Αντιθέτως, τα single malts ουίσκι, αποτελούν μίγματα διαφόρων βαρελιών. Πραγματικά θα εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε τον αριθμό των ουίσκι που έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους για να παράξουν ένα τελικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι το single malt scotch ουίσκι αποτελεί μείγμα, εκπλήσσει τους περισσότερους. Για παράδειγμα, το Glenfiddich 18 year old Single Malt ουίσκι είναι ένα μείγμα διαφόρων ουίσκι που έχουν παλαιωθεί σε διαφορετικά βαρέλια για τουλάχιστον 18 ολόκληρα χρόνια και έχουν παρασκευαστεί στο διυλιστήριο του Glenfiddich που βρίσκεται στην περιοχή Dufftown, στη Σκωτία.

Από την άλλη, η λέξη “malt” στην ετικέτα του ουίσκι έρχεται να συμπληρώσει τον ορισμό του. Το malt ουίσκι “ξεκινά τη ζωή του” με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται και η μπύρα. Οι ακατέργαστοι κόκκοι κριθαριού βυνοποιούνται μέσα στο νερό για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκκόλαψης των κόκκων και στη συνέχεια θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η διαδικασία καθιστά ευαίσθητους του κόκκους – στοιχείο απαραίτητο κατα τη διαδικασία της ζύμωσης κατά την οποία εισάγεται η μαγιά. Η βασική διαφορά που παρατηρείται μεταξύ μπύρας και ουίσκι, είναι ότι το ουίσκι αποστάζεται ώστε να συγκεντρωθεί όλη η ποσότητα του μείγματος που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό παράγει ένα ποτό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σε αντίθεση με τη μπύρα που παρουσιάζει σημαντικά χαμηλά ποσοστά περιεκτικότητας.

Το ένα πράγμα που συνεχίζει να κάνει τα scotch single malts ουίσκι να ξεχωρίζουν είναι η χρήση βύνης τύρφης, η οποία χρησιμοποιείται επίσης στα blended scotch ουίσκι. Η τύρφη δίνει στο scotch αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό καπνιστό προφίλ που όλοι οι πότες αναγνωρίζουν. Πολύ λίγα ουίσκι από την κατηγορία των single malts που παράγονται στον κόσμο χρησιμοποιούν το συστατικό της τύρφης, επιλέγοντας αντ ‘αυτού τη ξηρή ή καβουρντισμένη βύνη, κάτι που δημιουργεί μια σημαντική διαφορά γεύσεων και αισθήσεων.

Με πληροφορίες:wineplus

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ένα ζεστό ρόφημα το καλοκαίρι…δροσίζει καλύτερα;

Taste and Hospitality

Εύκολο Μιλφέιγ με “άγγιγμα” Κρήτης

Taste and Hospitality

Κριτσίνια με σφολιάτα και προσούτο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!